Välkommen till Kulturhuset i Stockholm (eller online) den 9 maj för ett heldagsfirande av Europadagen!
- Europeiska kommissionen
- tisdag 9 maj 2023, kl. 10.00 - 17.00 (CEST)
- Stockholm, Sverige
Praktisk information
- När
- tisdag 9 maj 2023, kl. 10.00 - 17.00 (CEST)
- Var
- KulturhusetSergels torg, 103 27 Stockholm, Sverige
- Språk
- svenska
Beskrivning
Under dagen kan du ta del av spännande paneldiskussioner om organiserad brottslighet, grön omställning, Ukraina, konkurrenskraft eller demokrati och mänskliga rättigheter. Du kommer även att kunna se på ukrainsk film och träffa aktörer som jobbar med Ukraina, Sveriges EU-ordförandeskap, EU-rekrytering och EU-projekt. Under dagen kommer vi även att utse Årets Europé och presentera vinnarna i en bildtävling för högstadie- och gymnasieskolor. Tävlingsbidragen kommer att ställas ut på Kulturhuset. Pengar samlas in till Ukraina via Radiohjälpen under Europadagen.
Dagen avslutas med en stödkonsert för Ukraina med Lvivs filharmoniska orkester i Konserthuset i Stockholm. Intäkterna från biljetterna går oavkortat till Radiohjälpens insamling för Ukraina. Boka din biljett här!
Registrering sker här. Detta gäller också för att få länk till streamingen, då stora delar av dagen kommer att sändas live eller gå att se i efterhand.
Seminarier
10.00-10.30 Firandet av Europadagen inleds med ett anförande av utrikesminister Tobias Billström
10.30-11.20 Frihet, demokrati och europeisk gemenskap – vad är EU:s roll?
Under de senaste åren EU har fått en allt viktigare roll i försvaret av demokratiska värderingar - både i och utanför EU, t.ex. när det gäller rättsstatens principer, yttrandefrihet, kampen mot desinformation samt hat och hot. Rysslands krig mot Ukraina handlar i grunden om värderingar, och det ukrainska folket har valt att kämpa för frihet, demokrati och europeisk gemenskap. Kampen är dock inte bara Ukrainas - ingen kan påstå att deras land och nationella debatt för alltid är tryggat från auktoritära tendenser.
Talare: Karin Svanborg Sjövall (Kulturdepartementet), Martin Lundstedt (V-dem) Kristoffer Tamsons (ledamot i Europarådets kongress (CLRAE)), Lena Nyberg (Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor), Tove Carlén (Journalistförbundet).
11:30-12:20 Unga i Ukraina: på fronten, på flykt och för en fredlig framtid
Unga ukrainare spelar en nyckelroll i kampen mot den ryska fullskaliga invasionen: på fronten, i det civila samhället och i politiken. De kommer också att spela en avgörande roll för att uppnå fred och återuppbyggnad. I det här seminariet samlas unga ukrainare, företrädare för Sverige och EU i ett samtal kring hur unga ukrainare upplever sin situation, vare sig de befinner sig i Ukraina eller i Sverige. Hur ser de på Europa och på Ukrainas framtid inom EU? Och vad gör Sverige och EU - på plats i Ukraina och här i Sverige - för att stödja unga och främja ett medborgerligt engagemang som grund för en fredlig framtid?
Talare: Daria Volovyk (Göteborgs ungdomsfullmäktige), Katja Salsbäck (Regeringskansliet), Liisa Raasakka (Europeiska Investeringsbanken) samt Annika Wäppling Korzinek (EU-kommissionens representation i Sverige).
12:30-13:20 EU-samarbete: avgörande i kampen mot organiserad brottslighet
Kriminella grupper finns i alla EU-länder och är ofta verksamma över gränserna. Brottsbekämpande myndigheter från EU:s medlemsländer arbetar därför ofta tillsammans för att bekämpa grov och organiserad brottslighet, med EU-myndigheterna Europol och Eurojust i centrum. Hur går detta till i praktiken och vad betyder samarbetet på EU-nivå för svensk polis och åklagare?
Talare: Marie Lind Thomsen (Åklagarmyndigheten och Sveriges nationella medlem i Eurojust), Alexander McCarthy (Sveriges nationella Europolenhet), Karin Sigstedt (Ekobrottsmyndigheten) samt Lena Nitz (Svenskt Näringsliv).
13:30 - 14.20 Finns kunskapen för näringslivets gröna omställning?
Den gröna given är EU:s tillväxtstrategi och med hjälp av den ska Europa uppnå en klimatneutral, resurseffektiv och konkurrenskraftig ekonomi. Men har vi den kompetens vi behöver för att ställa om? I det här seminariet borrar vi djupare i frågan om näringslivet har rätt kompetens på rätt plats för att den gröna given ska bli verklighet. Frågan är mer aktuell än någonsin inte minst med tanke på att 2023 är Europaåret för kompetens.
Talare: Katja Awiti (Regeringskansliet), Mats Engström (Sieps), Tim Brooks (Tillväxtverket), Marie Trogstam (Svenskt näringsliv), Johan Hall (LO), samt Jon Stråth (EURES).
14:30- 15:20: Hur bygger vi en konkurrenskraft i världsklass?
Europa befinner sig i en utmanande ekonomisk period. Att tillgodose marknadens kortsiktiga behov är absolut nödvändigt. Samtidigt måste vi ta oss an de långsiktiga utmaningarna, inte minst den klyfta som uppstått mellan EU och omvärlden vad gäller tillväxt och innovation. Med en gemensam konkurrenskraftsstrategi kan skillnaden mellan EU och de globala ledarna överbryggas.
Talare: Christian Danielsson (Regeringskansliet), Anders Ahnlid, (Kommerskollegium), Therese Guovelin (LO), Liisa Raasakka (European Investment Bank Group Office for Sweden) samt Fredrik Sjögren (Svenskt Näringsliv).
15:30 - 16:30 Final i bildtävlingen ”Fånga Ditt Europa”
Närmare 40 skolklasser över hela Sverige har tolkat temat ”Fånga Ditt Europa” genom bilder. Elevrepresentanter från tävlingens finalistklasser De la Gardiegymnasiet Lidköping, Anderstorpsgymnasiet Skellefteå och Berzeliusskolan Linköping, deltar i ett samtal med juryn om den kreativa processen, det valda bildmotivet och Europas framtid. Programpunkten avslutas med att en vinnare utnämns och därmed vinner en klassresa till Bryssel.
Följande jurymedlemmar deltar: Göran von Sydow (Sieps), Erik von Pistohlkors (EU-kommissionen), Bengt van Loosdrecht (Nederländernas ambassad) samt Eva Holmestig (UHR).
16:30 - 17:00 Årets Europé presenteras
Utmärkelsen Årets Europé utdelas av föreningen Europarörelsen på Europadagen och hedrar en person som har främjat samarbetet mellan folken i Europa i syfte att stärka fred och frihet, kulturell förståelse och social samhörighet.
Kulturhusets biosalong: filmfestival med ukrainska filmer och dokumentärer
10.30 The Guide (Oles Sanin, 2014) - 16 år
Handlingen i The Guide utspelar sig i sovjetrepubliken Ukraina på 1930-talet under Holodomor, en framkallad svältkatastrof som dödade många miljoner människor i Ukraina. Filmen är baserad på verkliga händelser och skildrar förtrycket bland annat i Kharkiv. (Tid: 2 timmar)
13.00 Censored (Roman Brovko, 2019) - 16 år
Detta drama, filmat och producerat i Ukraina, berättar historien om Vasyl Stus, en inflytelserik poet från 1960-talet, människorättsaktivist och hjälte i Ukraina, och om hans tragiska och gåtfulla död. Filmen fokuserar på poetens konfrontation med det sovjetiska systemet, särskilt KGB. (Tid: 1.45)
15.00 One day in Ukraine (Volodymyr Tykhyy, 2023) - 16 år
Denna prisvinnande film utspelar sig under en enda dag i Ukraina: den 14 mars 2022, då det var 2,944 dagar sedan den ryska invasionen. Filmen speglar de dramatiska omständigheter och nya villkor som präglar livet i Kiev med omnejd. Den skildrar allt ifrån en vardag i tunnelbanan och hur huvudstadens förorter blivit krigszoner som plundras av ryska soldater. (Tid: 1.18)
16.30 Mariupolis 2 (Mantas Kvedaravicius, 2022) - 16 år
Mariupolis 2 premiärvisades på festivalen i Cannes och fick pris som bästa dokumentärfilm på European Film Awards. Det är en dokumentärfilm som är regisserad av litauiske Mantas Kvedaravicius, som blev brutalt mördad av ryska styrkor medan han spelade in den. Hans material räddades dock och resultatet är en mäktig skildring av livet i det ockuperade Mariupol. (Tid: 1.52)
Filmen introduceras av Hanna Bilobrova som samproducerade den med sin man, filmaren Mantas Kvedaravicius. Kvedaravicius blev tillfångatagen och avrättad när han försökte rädda civila i Mariupol. Bilobrova smugglade ut sin mans kropp tillsammans med allt filmat material via Ryssland till Litauen. Hon färdigställde sedan filmen och inledde en utredning om mordet. Hanna Bilobrova vann utmärkelsen Free Press Awards Most Resilient Journalist 2022.
19.00 Winter on fire (Evgeny Afineevsky, 2015) - 16 år
Winter on Fire är en omskakande Netflix-dokumentär om Maidan-upproret i Kiev vintern 2013- 2014. Upproret (“Euromaidan”) startade när presidenten övergav det utlovade handelsavtalet med EU för att istället vända sig mot Ryssland. Dokumentären skildrar de 93 dagar av protester som inleddes med fredliga studentprotester och, trots brutalt våld från regimen, framväxten av den medborgarrättsrörelse som förklarar mycket av Ukrainas motståndskraft. Winter on Fire nominerades till en Oscar för bästa dokumentär och vann People’s Choice Award på Toronto filmfestival. (Tid: 1.38)
Hela dagen
Infotorget
På infotorget kan du möta utställare som bland annat informerar om:
- Stöd och hjälp till Ukraina
- Erasmus+ och EU-möjligheter för ungdomar
- Karriärmöjligheter inom EU-institutionerna
- EU-projekt i Sverige
- Forskning om EU
- EU-fonder och deras verksamheter
- Samarbetet mellan åklagarmyndigheter i Europa vid Eurojust, Europeiska unionens byrå för straffrättsligt samarbete
Du kommer även att kunna lyssna till korta intervjuer med utställarna, samt besöka vårt fotobås för att ta en selfie i solidaritet med Ukraina.
Bildutställning
Närmare 40 skolklasser har tolkat temat ”Fånga Ditt Europa” genom bilder. Vi skapar en bildutställning med ett urval av dessa bilder. Kom förbi och se hur skolelever från hela Sverige ser sitt Europa. Även vinnare i den publika omröstningen online utses - rösta här.