Gå direkt till innehållet
Representationen i Sverige
Nyhetsartikel1 oktober 2021Lästid: 4 min

Årets vinnare av Språkdagstävlingen

Vi passade på att träffa årets vinnare av Språkdagstävlingen, Agnieszka Mikulska från Rinmangymnasiet i Eskilstuna, när hon kom till Europahuset och mottog förstapriset.

Agnieszka Mikulska med förstapriset - en check för en språkresa

Tillsammans med nätverket Språkdagen i Sverige organiserar EU-kommissionens representation varje år en nationell tävling för högstadie- och gymnasieskolor för att uppmärksamma Europeiska språkdagen den 26 september.

Första priset är en språkresa värd 20000 SEK. I år gick tävlingen ut på att skapa fem bildkort för att lära sig nya ord och uttryck på ett annat språk De fem bildkorten skulle illustrera varsitt talesätt eller idiomatiskt uttryck från ett europeiskt språk.

Vi passade på att träffa årets vinnare, Agnieszka Mikulska som går i Rinmangymnasiet i Eskilstuna, för en kort intervju, när hon kom till Europahuset och mottog förstapriset av Christian Danielsson, chef för representationskontoret, under sändningen av det digitala språkcafét den 28 september.

En av Agnieszkas bilder - ögongodis
Agnieszka Mikulska
Göra söta ögon = kasta kärleksfulla blickar

 

Berätta lite om vad som inspirerade ditt bidrag! Hur känns det att ha vunnit?

Det är en stor ära att få vara här och få ta emot det här priset. Jag var inte alls förberedd på att jag skulle vinna och fick faktiskt telefonsamtalet om att jag vunnit mitt under en svensklektion – jag var helt chockad! Jag visste redan från början att jag skulle översätta från polska till svenska, eftersom det är de två språken jag kan allra bäst. Jag valde också just polska eftersom det finns lite fler idiomatiska uttryck på polska.

Vart du vill åka på språkresa?

Det står mellan Frankrike och Italien! Antingen Frankrike eftersom jag studerar franska på gymnasiet just nu, eller italienska eftersom Italien är ett jättevackert land och jag tycker att språket också är vackert. Det står mellan att fortsätta med franskan som jag redan kan lite, eller börja om från början. Men vem vet, jag kanske kan bli övertalad till att lära mig ett annat språk!

Varför intresserar du dig för språk?

Bara det att växa upp med två olika språk gör en mer förberedd att lära sig ett nytt. Polska och svenska är inte så lika och då är det enklare att förstå hur andra språk kan vara uppbyggda. Jag tycker det är intressant i sig att utforska hur annorlunda språken är och jag tror det var för att jag vuxit upp med två olika språk som jag blev intresserad av att lära mig ännu fler.

Vad är det bästa med att kunna flera språk?

När jag är i Sverige och ska prata med min syster kan vi prata polska utan att någon förstår! Men det gör också att jag har det lättare att lära mig andra språk. Jag lär mig franska lite snabbare än mina klasskamrater har jag märkt, eftersom jag var inställd på att det kunde vara lite annorlunda.

Om du kunde lära dig ett språk på en dag, vilket språk hade du valt och varför?

Det är en jättesvår fråga! Det finns så många olika coola språk. Jag kanske hade velat lära mig det svåraste språket, som mandarin, men jag kan verkligen inte välja. Kanske italienska om jag ändå ska åka dit.

Tror du att världen hade varit en bättre eller sämre plats om alla pratade samma språk?

Det är faktiskt något vi diskuterat väldigt mycket förut. Det finns ju en berättelse om Babels torn och hur gud bestraffade människorna med de olika språken för att ingen skulle kunna förstå varandra, vilket gjorde att tornet upp till himlen inte kunde byggas. Men jag tycker inte riktigt det var ett straff, för att det är precis som frågan om det inte vore bättre om alla var likadana. Det vore inte kul! Det måste finnas olikheter. Om alla var likadana skulle det inte vara kul med livet, det är en liten del i att lära sig vara en del av samhället och lära sig att förstå den andra personen. Det kan handla om att just komma över språkbarriären. Det är bra att lära sig andra språk och ens egna språk, eftersom det är en del av ens personlighet. Att lära sig språk är en konst i sig… det är en rolig grej att göra i livet.

Text och bild: Edgar Darbinyan

Översikt

Publiceringsdatum
1 oktober 2021