Gå direkt till innehållet
Representationen i Sverige
Nyhetsartikel17 maj 2023Representationen i SverigeLästid: 2 min

Bengt, 80 år: " Jag tänkte mycket på vilken spännande tid studenterna har framför sig."

Bengt vann resan under Europadagen 2022. Resan skedde tillsammans med en grupp universitet- och högskolestudenter i slutet av januari 2023. Under resan fick de besöka EU-kommissionen, Europaparlamentet, EIB och flertalet Brysselkontor.

Tre personer som sitter på en föreläsning.

Under 2022 lottade EU-kommissionens representation i Sverige ut två resor till Bryssel. De två vinnarna var Bengt Mårtensson och Nathalie Bredberg. Stort grattis!

Bengt Mårtensson, 80 år, vann resan under Europadagen 2022. Resan skedde tillsammans med en grupp universitet- och högskolestudenter i slutet av januari 2023. Under resan fick de besöka EU-kommissionen, Europaparlamentet, Europeiska investeringsbanken och flertalet Brysselkontor.

Först och främst, stort grattis till vinsten! Vill du berätta vem du är?

- Jag heter Bengt och har under min yrkeskarriär arbetat med EU-frågor på Arla. Just nu är jag pensionär så det var en självklarhet att gå på Europadagsfirandet.

Hur kommer det sig att du spelade på lyckohjulet?

- Jag brukar aldrig ställa upp på sådana här saker, men det var en trevlig person som kom fram och frågade om jag ville svara på några frågor. Man kan säga att det var slumpen som avgjorde att jag deltog i lotteriet.

Hur kändes det när du fick veta att du vunnit?

- När jag fick vinnarmejlet hade jag nästan glömt att jag var med i lotteriet. Jag blev väldigt chockad. Det var en självklarhet för mig att tacka ja till resan. Det skulle bli väldigt trevligt att komma ner till Bryssel igen, men denna gång som pensionär.

Hur var resan?

- Även fast jag har varit i Bryssel tidigare var detta en annan typ av resa, denna gång gick vi på flertalet studiebesök. Det var väldigt intressant och lärorikt. Det bästa ögonblicket under resan var mötet med Pernilla Sjölin, som arbetar på protokollservice. Ett jobb som jag hade väldigt dålig koll på sedan tidigare, men som lät väldigt intressant.

Deltagarna på resan var yngre än Bengt, men det var inget som han lade särskild vikt vid.

- Det var väldigt givande för mig att få prata med studenterna. När jag själv tog examen hade jag inte en tanke på att jobba utomlands, något studenterna hade som ambition. Jag tänkte mycket på vilken spännande tid de har framför sig.

Hade du något tips till studenterna?

- Vad de än kommer jobba med i framtiden är det ytterst viktigt att lära sig minst ett språk utöver svenskan och engelskan. I Sverige har vi stora engelskkunskaper, men det är även viktigt att kunna ett språk till.

Översikt

Publiceringsdatum
17 maj 2023
Upphovsman
Representationen i Sverige