I EU-valet i juni valde EU-medborgarna 720 Europaparlamentariker. Valet innebar inte bara inledningen på en ny mandatperiod för Europaparlamentet, utan även att nya ledamöter i EU-kommissionen, som kollektivt kallas för kollegiet, och ordföranden i Europeiska rådet ska utses.
Men hur går egentligen processen till när en ny EU-kommission ska komma på plats?
Europeiska rådet, dvs. EU-ländernas stats- och regeringschefer, nominerade EU-kommissionens ordförande
Enligt EU-fördragets artikel 17.7 ska Europeiska rådet med kvalificerad majoritet föreslå en kandidat till befattningen ”med hänsyn till valen till Europaparlamentet och efter lämpligt samråd”.
Detta skedde vid EU-toppmötet i juni 2024 då EU-ledarna nominerade Ursula von der Leyen till en andra mandatperiod på posten. De nominerade även Estlands premiärminister Kaja Kallas till ämbetet som EU:s utrikesrepresentant, och António Costa, Portugals f.d. premiärminister, till att bli Europeiska rådets nya ordförande.
Europaparlamentet röstade ja till von der Leyen
Vid sitt plenarsammanträde i juli röstade Europaparlamentet ja till von der Leyen för en ny mandatperiod som kommissionsordförande. Därför kan nu nästa steg i bildandet av den nya EU-kommissionen tas.
Nästa steg
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen ska nu sätta ihop sitt team av EU-kommissionärer för nästa mandatperiod. Hon kommer att välja en kommissionär från varje medlemsland baserat på ländernas nomineringar och föreslå vilka ansvarsområden var och en av dem ska få.
Den 8 juli nominerade den svenska regeringen EU-minister Jessika Roswall till posten som svensk kommissionär för perioden 2024-2029.
De föreslagna EU-kommissionärerna genomgår därefter en utfrågning/granskningsprocess i respektive ansvarsområdes relevanta utskott i Europaparlamentet.
Europaparlamentet röstar därefter om EU-kommissionen i sin helhet, inklusive ordföranden och den föreslagna utrikesrepresentanten.
Slutligen utser Europeiska rådet den nya EU-kommissionen. Den nuvarande EU-kommissionen fortsätter sitt arbete tills den nya tillträder.
Den strategiska agendan för 2024–2029
Vid stats- och regeringschefernas toppmöte i juni beslutade de, förutom att nominera EU-institutionernas ledarskap, också om den strategiska agendan för de kommande fem åren.
Agendan fungerar som ett ramverk för beslutsfattande under mandatperioden och bygger på tre pelare:
- Ett fritt och demokratiskt Europa
- Ett starkt och säkert Europa
- Ett välmående och konkurrenskraftigt Europa
De politiska riktlinjerna för 2024–2029
Baserat på den strategiska agendan presenterade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen den 18 juli 2024 EU-kommissionens politiska riktlinjer för arbetet under den nya mandatperioden 2024–2029:
- EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyens tal i Europaparlamentet den 18 juli 2024: inspelning original, på svenska och i text.
- EU-kommissionens politiska riktlinjer 2024-2029
Läs mer:
Översikt
- Publiceringsdatum
- 28 juni 2024 (Senaste uppdatering: 18 juli 2024)
- Upphovsman
- Representationen i Sverige