Gå direkt till innehållet
Europeiska kommissionens logotyp
Representationen i Sverige
Nyhetsbrev1 oktober 2021

EU-kommissionens nyhetsbrev 29 september 2021

Christian Danielssons krönika med en sammanfattning av aktuella EU-frågor.

Christian Danielsson
Christian Danielsson
EU-kommissionen i Sverige

Kära EU-intresserade,

Idag hålls det första mötet mellan USA och EU i den särskilda kommittén för handels- och teknikfrågor, TTC. Där kommer en viktig del i det transatlantiska samarbetet att avhandlas. Det ömsesidiga beroendet mellan USA och den Europeiska unionen på det handelspolitiska liksom på det digitala området är betydande. Ett gemensamt agerande och gemensamma lösningar är inte bara till fördel för båda parter utan kan därtill tjäna som riktmärke i det internationella samarbetet till exempel i ansträngningarna att minska utsattheten i till exempel försörjningen av halvledare.

 

I förra veckan lade EU-kommissionen fram förslag om en kompatibel laddare (USB-C) för elektroniska produkter. När väl förslaget beslutats av Europaparlamentet och rådet så kommer vi som konsumenter att inte längre behöva ha flera olika laddare för våra läsplattor, smarta telefoner, kameror, hörlurar, högtalare och videospelskonsoler. Det betyder också en avsevärd minskning av elektroniskt avfall och därmed en vinst för miljön.

 

2021 är det europeiska järnvägsåret. Det förkroppsligas genom projektet #ConnectingEuropeExpress där tre tåg korsar Europa med början i Lissabon den 2 september och med avslutning i Paris den 6 oktober. Tre tåg för att belysa Europas olika spårvidder vilket är en av utmaningarna för det europeiska järnvägssystemet. På kvällen den 1 oktober kommer ett av tågen till Stockholm för att därefter fortsätta genom Sverige mot Danmark den 2 oktober. I samband med ankomsten anordnas aktiviteter med anknytning till den europeiska järnvägen. EU-kommissionens representation i Sverige anordnade nyligen ett seminarium om just den europeiska järnvägen som väl belyser både utmaningarna och möjligheterna för detta transportsätt Här kan du se seminariet

 

Slutligen har 767,5 miljoner vaccindoser levererats till EU och 74,6 % av EU:s befolkning är därtill fullvaccinerade.

 

Christian Danielsson
Chef för EU-kommissionens representation i Sverige

Översikt

Publiceringsdatum
1 oktober 2021