Gå direkt till innehållet
Representationen i Sverige
Nyhetsbrev17 mars 2023Representationen i SverigeLästid: 2 min

EU-kommissionens nyhetsbrev den 17 mars 2023

Annika Wäppling Korzineks krönika med en sammanfattning av aktuella EU-frågor. 

Porträtt av Annika Wäppling Korzinek

Kära EU-intresserade

På tisdag och torsdag denna vecka presenterade EU-kommissionen ett stort antal viktiga lagförslag och meddelanden som berör industri- och energifrågor. Då flera av dem ramlade in strax innan vi skulle skicka ut veckans nyhetsbrev, hoppas jag kunna återkomma nästa vecka med lite mer om förslagens innehåll.

- Reform av EU:s elmarknad  

- Råvaror av avgörande betydelse https

- Färdplan för en europeisk vätgasbank  

- Netto-noll-industri  

- EU:s inre marknad 30 år  

- Långsiktig konkurrenskraftsstrategi 

 Tidigare i veckan kom också ett meddelande om EU:s yttre gränser och en rekommendation om återvändande

EU-kommissionen har lagstadgad skyldighet att informera om arbete som görs i EU-samarbetet. Den här veckan har vi publicerat vår allmänna rapport. Kollegorna som arbetar med den har pedagogiskt och rikt illustrerat gått igenom de olika politikområden som EU påverkar. I sammanhanget ska vi inte glömma översättarna som klätt materialet i 24 olika språkdräkter. Här hittar ni den svenska utgåvan.

Visste du att över 200 000 europeiska ungdomar har fått ett resekort sedan DiscoverEU drog i gång i juni 2018? Nästa ansökningsomgång är den 15–29 mars 2023 (ansökan stänger kl. 12 svensk tid). För att kunna tävla om ett resekort ska man vara född mellan den 1 juli 2004 och den 30 juni 2005. Den som väljs ut kan resa i Europa mellan 1 och 30 dagar någon gång mellan den 15 juni 2023 och den 30 september 2024.

Jag misstänker att vi inte har många nyhetsbrevsläsare i 18-årsåldern, så ni får gärna dela informationen med ungdomar i er omgivning! Preliminärt ska 788 biljetter gå till sökande från Sverige.

Sammanlagt finns mer än 1600 livsmedelsprodukter med skyddade beteckningar i EU. På Jordbruksverket pågår ett arbete för att få fler svenska matspecialiteter registrerade. Sörmlands Ädel är en svensk blåmögelost som nu sällar sig till Kalix löjrom, Skånsk spettekaka, Svensk vodka och de 11 andra svenska produkter som har skyddad geografisk beteckning och ursprungsbeteckning. Skyddad beteckning är en kvalitetsstämpel som gynnar den lokala livsmedelsproduktionen.

Till sist: missa inte kommissionär Bretons inspirerande Spotify-lista om råvaror av avgörande betydelse!

 

Annika Wäppling Korzinek

Chef för EU-kommissionens representation i Sverige

Översikt

Publiceringsdatum
17 mars 2023
Upphovsman
Representationen i Sverige