Gå direkt till innehållet
Representationen i Sverige
  • Nyhetsbrev
  • 19 oktober 2023
  • Representationen i Sverige
  • Lästid: 3 min

EU-kommissionens nyhetsbrev den 19 oktober 2023

Annika Wäppling Korzineks krönika med en sammanfattning av aktuella EU-frågor.

Annika Wäppling Korzinek står bredvid en EU-flagga med kommissionens logo i bakgrunden

Kära EU-intresserade!

Det var en hemsk och mörk vecka för Sverige, för Europa och för våra gemensamma värderingar. Terrordådet i Bryssel som kostade två svenskars liv, visar tyvärr ännu en gång att mot terrorismens galenskap är vi skyddslösa. Statsminister Ulf Kristersson, Belgiens premiärminister Alexander De Croo och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen deltog i en minnesstund för offren i Bryssel under torsdagen, där de gemensamt fördömde våldet och även betonade vikten av att enas på EU-nivå för att underlätta utvisandet av människor som vistas olagligt i EU. 

Europeiska rådet träffades digitalt på tisdagen för att diskutera händelserna på Gazaremsan. EU-ländernas ledare fördömde återigen Hamas fruktansvärda terroristattacker mot Israel och dess befolkning och uppmanade Hamas att omedelbart och villkorslöst frige alla personer som tagits som gisslan. EU mobiliseras för att säkerställa tillgången till humanitärt bistånd i Gaza – tillgång till vatten, el, livsmedel och läkemedel – för de mest behövande, i samordning med FN. EU har nu påbörjat en humanitär luftbro bestående av flygningar till Egypten i syfte att få in förnödenheter till humanitära organisationer på plats i Gaza och beslutat att tredubbla det humanitära biståndet, till över 75 miljoner euro, för att stödja behövande civila. I ett tal i Europaparlamentet på onsdagen betonade von der Leyen Israels rätt att försvara sig mot terrorism, inom ramarna för internationell lag, men också palestiniernas rätt till stöd. ”Det finns ingen motsättning mellan att stå i solidaritet med Israel och att agera på den palestinska befolkningens behov av humanitär hjälp”, sa hon.  

Den 20 oktober träffar EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Europeiska rådets ordförande Charles Michel, USA:s president Joe Biden i Washington DC för det tjugosjunde toppmötet mellan EU och USA. Det transatlantiska samarbetet är viktigare än någonsin, givet kriget i Ukraina och händelseutvecklingen i Mellanöstern. EU och USA är också varandras viktigaste handelspartners och vidare samverkan inom grön omställning, AI, säkra och resilienta leveranskedjor och ekonomisk hållbarhet kommer att diskuteras vid mötet. Man kommer även att fortsätta förhandlingarna om Global Steel Arrangement (GSA) och avtalet om kritiska mineraler och råmaterial.

Nästa vecka, 26–27 oktober, är det åter dags för ett EU-toppmöte. Förutom diskussioner om kriget i Ukraina och situationen på Gaza, förutspår agendan att EU-ländernas ledare ska diskutera revideringen av EU:s långsiktiga budget för 2021–2027 och migration. 

Den sittande EU-kommissionen går nu in på sitt sista mandatår och i veckan presenterades EU-kommissionens Arbetsprogram för 2024. Arbetsprogrammet speglar de framsteg som gjorts under de gångna fyra åren, beskriver kommissionens nya förslag för de kommande månaderna och innehåller viktiga initiativ för att minska byråkratin och främja konkurrenskraften. Några av de förslag som kommer under 2024 är ett EU-klimatmål för 2040 och ett meddelande om policyanpassning och förberedelser inför en utvidgning av unionen.

För att avsluta med något riktigt positivt - i dag (19 oktober) har kommissionen gjort en positiv bedömning av Sveriges ändrade återhämtnings- och resiliensplan. EU:s bidrag till planen uppgår nu till 40 miljarder kronor (3,45 miljarder euro) och gäller 16 reformer och 14 investeringar. 

Och, just som jag satt och skrev detta nyhetsbrev, som speglade mycket av det mörka som sker runt omkring oss nu, föll den första snön över Stockholm. Den ligger tyvärr inte kvar, men den ger ändå hopp om att det finns ljus i mörkret, tänker jag. 

Jag önskar er en fin vecka!

Annika Wäppling Korzinek

Chef för EU-kommissionens representation i Sverige

Översikt

Publiceringsdatum
19 oktober 2023
Upphovsman
Representationen i Sverige