Kära EU-intresserade!
Jag misstänker att många redan är på väg ut i skärgården, plockar sju sorters blommor och lägger snapsen på is, men här kommer ändå några EU-tankar från veckan som gått.
I söndags nåddes vi av det glädjande beskedet att två svenska medborgare äntligen kom hem efter många år av omotiverat fångenskap i Iran. Johan Floderus är en uppskattad EU-tjänsteman, och vi är såklart väldigt tacksamma för alla som oförtröttligt har arbetat för att få Floderus och Azizi att till slut komma hem till sina familjer igen. Ingen människa ska bli frihetsberövad utan en riktig rättsprocess, och vi lider självklart med alla svenskar och européer som fortfarande sitter oskyldiga i fängelser.
Veckan började med ett informellt möte mellan stats- och regeringscheferna för att försöka komma överens om namnen till EU:s toppjobb. Det verkar ha gått ganska bra, men vi ser ingen vit rök riktigt än. Nästa vecka träffas Europeiska rådet igen och då förväntas vi få tydliga besked.
Onsdagen den 19 juni publicerades vårpaketet som är en del av den europeiska planeringsterminen, dvs. den politiska samordningen av medlemsstaternas ekonomiska och sociala utmaningar. Paketet innehåller 2024 års landsrapporter och förslag till landsspecifika rekommendationer, ett meddelande om vårpaketet, ett förslag till sysselsättningsriktlinjer och övervakningsrapporterna efter programperiodens slut om Cypern, Portugal, Irland, Spanien och Grekland. Kommissionen lade också fram en rapport för att bedöma och besluta om huruvida vissa länder har ett alltför stort underskott. Den rapporten fick uppmärksamhet då den bedömde att det första steget i förfarandet som gäller vid alltför stora underskott behöver inledas mot sju medlemsländer: Belgien, Frankrike, Italien, Malta, Polen, Slovakien och Ungern.
För de som vill få bättre insikt om Sveriges ekonomi ger 2024 års landsrapport en detaljerad och heltäckande analys. I årets rekommendationer till Sverige sätts för första gången fokus på klimatet. Kommissionen varnar att Sverige riskerar att inte nå EU:s 2030-mål om mer inte görs framförallt för att minska utsläpp från vägtransporter och underlätta tillståndsgivning för vindkraft. De andra rekommendationerna är uppföljningar av tidigare års rekommendationer som alla som har varit med ett tag känner igen: att förbättra effektiviteten på bostadsmarknaden genom att minska ränteavdragen för bolån och höja fastighetsskatten, att stimulera investeringar i bostadsbyggande och reformera hyresmarknaden, att öka tillgången till utbildning och arbetsmarknad för mindre gynnade grupper och att fortsätta genomförandet av återhämtnings- och resiliensplanen (den plan som skapades under pandemin). Fokus för alla länder är att uppnå långsiktig konkurrenskraft, samt att öka synergierna mellan EU:s olika fonder.
Vad gäller EU:s fonder har EU-kommissionen också föreslagit en årlig EU-budget på 2240 miljarder SEK (199,7 miljarder euro) för 2025 som en del av den årliga budgeten. Den ska kompletteras med uppskattningsvis 810 miljarder SEK (72 miljarder euro) som spenderas inom ramen för NextGenerationEU.
Glad midsommar, och jag hoppas träffa många av er i Almedalen nästa vecka!
Annika Wäppling Korzinek
Chef för EU-kommissionens representation i Sverige
Vill du vara med på sändlistan? Anmäl dig i vårt nya verktyg Conrep .
Observera att du måste välja de ämnesområden du är intresserad av.
Europeiska kommissionens representation i Sverige
Sociala medier:
X (Twitter)
Facebook
Instagram
YouTube
Website: Representationen i Sverige
E-mail: comm-rep-seec [dot] europa [dot] eu (comm-rep-se[at]ec[dot]europa[dot]eu)
Översikt
- Publiceringsdatum
- 20 juni 2024
- Upphovsman
- Representationen i Sverige