Gå direkt till innehållet
Representationen i Sverige
Nyhetsbrev21 december 2023Representationen i SverigeLästid: 2 min

EU-kommissionens nyhetsbrev den 21 december 2023

Annika Wäppling Korzineks krönika med en sammanfattning av aktuella EU-frågor.

Annika Wäppling Korzinek står bredvid en EU-flagga med kommissionens logo i bakgrunden

Kära EU-intresserade!

Dan före dan före dan före dopparedagen… men ingen vila, ingen ro riktigt ännu. EU fortsätter i år att leverera ända in i kaklet.

Natten till i onsdags kom slutligen ett glädjande beslut om migrationspakten, efter många år av förhandlingar. ”Efter intensiva förhandlingar och sju års blockering, så har vi äntligen en politisk uppgörelse om en ny, kontrollerad europeisk migrationspolitik”, sa Europaparlamentarikern Tomas Tobé (M), som har varit parlamentets föredragande (s.k rapportör) i förhandlingarna om pakten. Huvuddragen i överenskommelsen är en solidaritetsmekanism mellan medlemsstaterna, mer effektivt och harmoniserat mottagande vid gränserna, bättre registrering och data och mer effektivt återsändande av dem som inte har asylskäl.

På onsdagen lyckades också EU:s 27 finansministrar komma överens om nya budgetregler efter ett digitalt ministermöte om EU:s budget- och tillväxtpakt. Budgetreglerna lättades upp under Covid-pandemin. En av de viktigaste frågorna för att återigen få ordning på EU:s budget- och tillväxtpakt rör de regler som ska se till att eurovalutan är stabil. Kraven innebär att ländernas statsskuld ska vara maximalt motsvarande 60 procent av BNP och budgetunderskottet max tre procent av BNP. Den kompromiss som slöts innebär att dessa mål finns kvar, men medlemsländerna ska ta fram en plan på minst fyra år för att säkra en hållbar skuld. Vid omfattande reformer och investeringar kan perioden förlängas till sju år. Det slås också fast hur mycket de högst skuldsatta länderna ska minska sina skulder varje år och hur stora deras budgetunderskott ska få vara. Överenskommelsen ska nu diskuteras med Europaparlamentet, där man hoppas nå i mål i vår innan parlamentet upplöses inför valet.

Idag har vi publicerat den nationella rapporten om Sverige från den senaste stora opinionsundersökningen Standard Eurobarometer 100, som bland annat visar att nästan 9 av 10 svenskar känner sig som EU-medborgare.

Och slutligen, för alla fotbollsintresserade, meddelade EU-domstolen på torsdagen att förbudet mot en Super League är olagligt. ”Fifas och Uefas regler som gör andra nya fotbollsprojekt, såsom Super League, beroende av deras godkännande är olagliga”, skriver man bland annat i domen. Däremot uttalar domstolen inte sig om huruvida just detta projekt med Super League bör godkännas eller inte.

Den 11 december firade vi in julen med vår årliga EU-julkonsert, som vi anordnade tillsammans med 20 ambassader och kulturinstitut från EU-länder samt Ukraina. Om ni missade den, eller vill se den igen, så har ni nu chansen. Inom kort har den världspremiär på vår YouTube kanal och jag hoppas ni tar er tid att titta och njuta!

Då återstår bara för oss på EU-kommissionen i Sverige att önska er alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

 

Annika Wäppling Korzinek

Chef för EU-kommissionens representation i Sverige

Översikt

Publiceringsdatum
21 december 2023
Upphovsman
Representationen i Sverige