Gå direkt till innehållet
Representationen i Sverige
Nyhetsbrev23 februari 2023Representationen i SverigeLästid: 1 min

EU-kommissionens nyhetsbrev den 23 februari 2023

Annika Wäppling Korzineks krönika med en sammanfattning av aktuella EU-frågor. 

Porträtt av Annika Wäppling Korzinek

Kära EU-intresserade
 

Den här veckan präglas av det sorgliga faktum att ett helt år har gått sedan Ryssland inledde sitt omotiverade och olagliga invasionskrig i Ukraina. 

I ett tal nyligen sa EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen ”Ukraina har blivit vår kontinents centrum. Den plats där våra värderingar upprätthålls, där vår frihet försvaras, där Europas framtid skrivs.”

Från första dagen har Europeiska unionen stått vid Ukrainas sida. Under året som gått har EU gett Ukraina 67 miljarder euro (ca 750 miljarder kronor) i ekonomiskt, humanitärt och militärt stöd. Vi har också infört omfattande sanktioner syftar till att minska Kremls förmåga att finansiera kriget och ge tydliga ekonomiska och politiska konsekvenser för Rysslands politiska elit som är ansvarig för invasionen. 

EU-länderna har också tagit emot många ukrainska flyktingar under det så kallade massflyktsdirektivet. En av dem är läkaren Nataliia Petryk som genom Europeiska forskningsrådet (ERC) har fått jobb på Karolinska institutet. En intervju med henne finns på vår webbplats.

Vi ser fram emot en framtid där Ukraina går segrande ur striden, där landet återuppbyggs och Ukraina tar sin välförtjänta plats i EU-gemenskapen tillsammans med andra fria och demokratiska europeiska länder. Samtidigt ska de ansvariga ställas till svars för sina handlingar. Ett omfattande arbete görs för att fortlöpande dokumentera och säkra bevis för krigsbrott i Ukraina. Parallellt har en arbetsgrupp tillsatts för att undersöka hur frysta ryska tillgångar kan användas till Ukrainas återuppbyggnad.

I Sverige pågår förberedelser för att EU:s energi- och transportministrar ska mötas informellt för att diskutera de utmaningar EU-länderna står inför. Hur förbereder vi oss för nästa vinter? Hur kan transportpolitiken bidra till ett konkurrenskraftigt och klimatneutralt Europa? Det ryktas även om att deltagarna kommer att få möjlighet att provköra tunga fordon. Än är det oklart om Stockholmstrakten kan erbjuda vinterföre för ministrar och sportlovsfirare. 

 

Annika Wäppling Korzinek

Chef för EU-kommissionens representation i Sverige

 

 

Översikt

Publiceringsdatum
23 februari 2023
Upphovsman
Representationen i Sverige