Gå direkt till innehållet
Representationen i Sverige
Nyhetsbrev24 maj 2024Representationen i SverigeLästid: 6 min

EU-kommissionens nyhetsbrev den 24 maj 2024

Annika Wäppling Korzineks krönika med en sammanfattning av aktuella EU-frågor, samt en överblick över vad som står på EU:s dagordning framöver.

Kära EU-intresserade!

Tiden ”mellan hägg och syren” verkar ha komprimerats till en och samma vecka i år, då allt nu blommar samtidigt i en enda salig, färgsprakande röra. Ungefär som valplakaten som äntligen pryder våra gator och torg och lovar allt från att bygga murar, hålla gränser och göra något stort – precis som sig bör. Förtidsröstningen har dragit igång sedan den 22 maj, och för dig som ännu inte har bestämt dig – kom till Kulturhuset i Stockholm på onsdag kl. 18.00 och lyssna när Kodjo leder vår stora valdebatt med toppnamn från alla partierna.

Ibland känns det som om den historiska och omskakande pandemitiden aldrig har hänt. Men det har den. EU-kommissionen har publicerat en utvärdering om utvecklingen inom hälsoområdet under de senaste fyra åren. Covid-19-pandemin var utmanande och fruktansvärd på många sätt, men den visade också vad solidaritet, samarbete och resoluta åtgärder inom EU kan åstadkomma. Tack vare EU:s vaccinstrategi fick alla invånare samtidigt tillgång till vaccin som räddade liv på lika villkor och Team Europa-strategin möjliggjorde att EU blev den största givaren av vacciner genom Covax och tillhandahöll närmare 54 miljarder euro i krisstöd till partnerländer. Hälsounionen som lanserades 2021 hade som mål att göra EU mer motståndskraftigt och bättre förberett för framtida hälsokriser, något som utvärderingen visar att vi är på god väg mot. En EU-myndighet för beredskap och insatser vid hälsokriser (Hera) har inrättats, EU:s cancerplan finansieras med 4 miljarder euro, bättre skydd för givare och mottagare av ämnen av mänskligt ursprung har etablerats, och allt detta är tillsammans med en ny läkemedelsstrategi som ska bekämpa läkemedelbrister exempel på vad som gjorts och är på gång.

Spitzenkandidatdebatten (även känd som Eurovisionsdebatten), dvs. de europeiska partiernas slutdebatt mellan de toppkandidater som de europeiska partierna vill se som EU-kommissionens ordförande, hölls i torsdags. Det är en viktig debatt som är gemensam för samtliga EU-länder, men som är lite svår att sälja in till den bredare publiken. Det mest omskrivna i efterhand var att de två högerpartierna ”Konservativa Reformister” (ECR) och ”Identitet och Demokrati” (ID) inte hade nominerat kandidater och därför inte var representerade i debatten. Diskussionerna handlade ändå mycket om just potentiell samverkan mellan de andra partierna och dessa högergrupper. Andra stora frågor som diskuterades var stödet till Ukraina, EU:s budget samt migration. Debatten kan ses på YouTube

Sommaren närmar sig med stormsteg och så även Almedalen. Representationen kommer inte att anordna några egna seminarier i år, men jag och min kollega Erik finns på plats i Visby den 25–28 juni (25–27/6 för mig), så hör gärna av dig om ni vill ha med oss som talare, eller bara prata EU över en fika.

Och på tal om sommar – behöver du semestertips? Eller vill du veta mer om vad EU gör på lokal nivå inför valet till Europaparlamentet? Lyssna då på Europa Direkt-podden. Europa Direkt-kontoret i Västerbotten intervjuar olika Europa Direkt-kontor över hela EU (det finns över 450 stycken!). Du får bland annat tips om vad du kan göra och var du hittar den bästa maten i varje EU-region. Efter de här korta avsnitten kommer du dessutom att veta mer om hur EU gör skillnad på hemmaplan.

Jag hoppas vi ses på valdebatten på Kulturhuset på onsdag!

Annika Wäppling Korzinek

Chef för EU-kommissionens representation i Sverige

 

Evenemang

29/5 Pressfriheten på spel då EU går till val
Pressfriheten är hotad då EU går till val. Samtidigt finns flera initiativ inom unionen som går ut på att stärka oberoende mediers ställning i tider då desinformation är ett växande problem. Reportrar utan gränser har bjudit in samtliga riksdagspartier till en paneldebatt om pressfrihetens roll i EU. Var? Europahuset, Regeringsgatan 65, Stockholm 

Anmäl dig här.
    

29/5 Valdebatt i Kulturhuset med Kodjo Akolor - Uppdaterad
EU-kommissionen i Sverige bjuder in till valdebatt med programledaren och komikern Kodjo Akolor. Toppkandidaterna drabbar samman i en debatt om säkerhet, klimat och europeiska värderingar. Var: Kulturhuset, Sergels torg, Stockholm Sverige

Läs mer. 

9/6 Val till Europaparlamentet
Vart femte år väljer EU:s medborgare ledamöter till Europaparlamentet. Nästa val till Europaparlamentet hålls 6-9 juni 2024. Vilken dag beror på medlemslandets valregler. I Sverige är valdagen söndagen den 9 juni.

Läs mer.
 

19/6 Webbinarium om förenklad beskattning för små och medelstora företag
Den 19 juni anordnas den andra delen av två webbseminarier på engelska för att informera om det förslag som kommissionen antog den 12 september 2023 med syfte att förenkla skattemässigt för små- och medelstora företag som bedriver gränsöverskridande handel. Den första delen ägde rum den 17 april.
    
Läs mer.

EU DENNA VECKA

Europaparlamentet

På agendan

Nästa veckas dagordning publiceras fredagar via länken nedan. Se bifogad länk.

Europaparlamentets agenda

Europeiska rådet
Europeiska unionens råd

Officiella möten i rådet anordnas av Europeiska unionens råd och leds av rådets ordförandeskap. Varje ordförandeskap anordnar även informella ministermöten för att diskutera initiativ till en särskild fråga eller rådskonstellation.

Här finner du information om möten, ämnen och händelser under det belgiska ordförandeskapet. 
 

På agendan

24/5 Konkurrenskraftsrådet (inre marknaden och industri) • 27/5 Rådet (jordbruk och fiske) • 27/5 Utrikesrådet • 27/5 Internationella ministermöten • 28/5 Utrikesrådet (försvar) • 28/5 Internationella ministermöten • 30/5 Energirådet • 30/5 Utrikesrådet (handel)

Vill du veta mer om något av vårens alla kommande råd? 

Du hittar alla tider och länkar samt agendor i möteskalendariet som kan uppdateras med kort varsel.

Europa Direkt

EUROPA DIREKT-NÄTVERKET I SVERIGE 2021-2025

Nätverket utgörs av 15 lokala och regionala EU-informationskontor runt om i Sverige. Hitta ditt närmaste Europa Direkt-kontor på denna karta  

29/5 Europa Direkt Sydskåne – Webbinarium: Sök finansiering för att utveckla dina trakter!
Har du en stark projektidé som kan utveckla trakten där du bor eller verkar? Då kan du ha möjlighet att söka stöd från Leader Östra Skåne för att förverkliga den. Arrangör: Europa Direkt Sydskåne 

Läs mer.

30-31/5 Europaforum Jönköping
Europaforum är en mötesplats för att belysa och skapa dialog kring aktuella frågor på EU-arenan och hur de påverkar oss på lokal och regional nivå. Var? Kulturhuset Spira, Jönköping. Arrangör: Region Jönköping.

Läs mer.
    
3/6 Europa Direkt Västerbotten – Pizzakväll med uppladdning inför EU-valet
Välkommen på pizzakväll! Den 3 juni laddar vi upp inför EU-valet med pizza och EU-quiz. Var? Ungdomsverket, Nordlandergatan 1, Norrböle. Arrangör: Europa Direkt Västerbotten    

Läs mer. 

Vill du vara med på sändlistan? Anmäl dig i vårt nya verktyg Conrep .

Observera att du måste välja de ämnesområden du är intresserad av. 

 

Europeiska kommissionens representation i Sverige

Sociala medier:
X (Twitter) 
Facebook
Instagram
YouTube

Website: Representationen i Sverige

E-mail: comm-rep-seatec [dot] europa [dot] eu (comm-rep-se[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Översikt

Publiceringsdatum
24 maj 2024
Upphovsman
Representationen i Sverige