Gå direkt till innehållet
Representationen i Sverige
Nyhetsartikel29 juni 2022Representationen i SverigeLästid: 1 min

EU-kommissionens nyhetsbrev den 29 juni 2022

Christian Danielssons krönika med en sammanfattning av aktuella EU-frågor.

Christian Danielsson, chef för EU-kommissionens representation i Sverige
European Union 2020

Kära EU-intresserade,

Den senaste veckan har varit omvälvande. Positivt var överenskommelsen igår i Madrid mellan Sverige, Finland och Turkiet som innebär att Sverige och Finland kan gå vidare på vägen mot ett medlemskap i NATO. Positivt var också Europeiska rådets entydiga beslut att ge Ukraina och Moldavien status som kandidatland. Det innebär att de båda ländernas önskan att vara del av den europeiska familjen och att på sikt bli fullvärdiga medlemmar av Europeiska unionen har bejakats av EU:s medlemsländer. Och vid G7-toppmötet i Tyskland visade de deltagande länderna en fullständig enighet i fördömandet av Ryssland och i stödet till Ukraina. Sammantaget innebär det att Väst och i synnerhet Europa står säkrare, starkare och mer enat mot Rysslands aggression och hot. Det är också ett uttryck för det avsevärt fördjupade transatlantiska samarbetet. Varför detta är viktigt åskådliggjordes med all önskvärd tydlighet av det ryska terrorangreppet mot köpcentret i Kremenchuk. Återigen ett i serien av ryska krigsförbrytelser, något som visat sig vara snarare regel än undantag i Putins aggressionskrig mot Ukraina. För Putin innebär veckan att Ryssland är mer isolerat än någonsin.

Nästa vecka är det Almedalsvecka. Frågor som direkt och indirekt är kopplade till Europeiska unionen kommer att diskuteras i många av de olika seminarierna. Från representationen kommer vi att delta i flera seminarier. Vi arrangerar därtill under måndagen den 4 juli en hearing med riksdagspartierna om deras respektive EU-politik. Hearingen leds av Cecilia Garme och den kommer att hållas i Donners eventhall. För de av er som inte har möjlighet att följa evenemanget på plats i Visby så kommer det att sändas av SVT Forum och på representationens twitter- och youtube-konto. Min förhoppning är att hearingen kommer göra oss alla mer informerade om vad respektive parti vill med det europeiska samarbetet.

I Bryssel presenterar EU-kommissionen idag årets framåtblickande strategiska rapport. Den behandlar möjligheter och utmaningar med den gröna och digitala omställningen och kommer att vara ett element i arbetet med EU-kommissionens fortsatta arbetsprogram. 

 

Christian Danielsson
Chef för EU-kommissionens representation i Sverige

Översikt

Publiceringsdatum
29 juni 2022
Upphovsman
Representationen i Sverige