Kära EU-intresserade,
Den här veckan var vi många som befann oss i soliga Visby under Almedalsveckan. Jag hade nöjet att få delta i ett antal intressanta panelsamtal, rundaborddiskussioner och andra möten. Det är alltid lika inspirerande att promenera omkring, lyssna och delta i samtal med en rad olika intressenter och engagerade människor. Mycket fokus under Almedalsveckan låg, inte oväntat, på säkerhetspolitik och beredskap, men även AI, konkurrenskraft, strategiska råvaror och energi fanns högt på agendan. Vi från Representationen och flera andra aktörer bidrog med att föra in EU-perspektivet i dessa frågor, men som alltid önskar ju en EU-nörd som jag att det skulle vara en automatisk del när vi diskuterar inrikespolitik. Kanske nästa år…
Den 30 juni är sista dagen på det svenska ordförandeskapet i EU:s ministerråd. Under den här spännande och oerhört intensiva perioden, då vi har gått från midvinter till midsommar, har ett hundratal möten genomförts i Sverige och tusentals i Bryssel. Jag är övertygad om att EU-kommissionärerna länge kommer att minnas upptakten i januari i Kiruna, särskilt de som sov kallt i ishotellets vackra isrum. Alla informella ministermöten hölls visserligen på XPO vid Arlanda, vilket kanske inte kan betecknas som den mest inspirerande miljön, men det fanns faktiskt utrymme för en hel del annat. Kommissionärer och ministrar har bland annat fått besöka Vasamuseet efter stängning, introducerats för innovativa svenska företag, testkört tunga elfordon, sett koldioxidfritt stål tillverkas, samt besökt några slott och herrgårdar runtom Stockholm och Uppsala.
Det svenska ordförandeskapet summerades och recenserades bland annat under några seminarier i Almedalen, och sammanfattningsvis kan vi säga att Sverige gjorde vad som förväntades. Det kan tyckas givet och lite trist, men det är faktiskt ett riktigt fint betyg i detta sammanhang. Några höjdpunkter som särskilt kan lyftas är att Sverige lyckades hålla samman medlemsländernas stöd till Ukraina, knöt ihop säcken (i stort sett) för Fit for 55, placerade konkurrenskraft prominent på agendan och lyckades något oväntat få till en gemensam ståndpunkt i rådet om asyllagstiftning. Nu lämnar Sverige med varm hand över vissa knäckfrågor till Spanien, som till exempel slutförhandlingen av asylpakten, översynen av långtidsbudgeten, slutförandet av ett handelsavtal med Mercosur och mycket mer.
För oss på Representationen har det varit ett ovanligt och stundtals smått hysteriskt halvår, men också väldigt roligt och inspirerande. Nu tar vi och Nyhetsbrevet semester några veckor och återkommer lagom till skolstart. Jag önskar er alla en riktigt skön och avkopplande semester med många svalkande bad och slöläsning i hängmattan. Och sedan ser jag fram emot en energifylld höst, fylld av spännande EU-aktiviteter som upptakt till Europaparlamentsvalet i juni 2024.
Annika Wäppling Korzinek
Chef för EU-kommissionens representation i Sverige
Översikt
- Publiceringsdatum
- 30 juni 2023
- Upphovsman
- Representationen i Sverige