Gå direkt till innehållet
Representationen i Sverige
Nyhetsbrev5 maj 2023Representationen i SverigeLästid: 2 min

EU-kommissionens nyhetsbrev den 5 maj 2023

Annika Wäppling Korzineks krönika med en sammanfattning av aktuella EU-frågor. 

Annika Wäppling Korzinek

Kära EU-intresserade,

Som jag skrev förra veckan har vi många kommissionärer på besök i Stockholm den här veckan. Lyckligtvis är vi flera på representationen som har kunnat dela arbetet mellan oss. Jag har själv fått möjligheten att eskortera kommissionärerna Nicolas Schmit och Thierry Breton.

Kommissionär Breton var i Stockholm för att uppmärksamma den inre marknadens 30-årsjubileum. Den inre marknaden kallas ibland ”EU-samarbetets kronjuvel”. Den inre marknaden omfattar 447 miljoner människor, 23 miljoner företag och utgör 18 procent av världens samlade BNP. Kommerskollegium har en bra sammanfattning ur svenskt perspektiv: de fyra friheterna.

Under veckan hölls ett informellt ministermöte för ministrar med ansvar för sysselsättning och sociala frågor. Där deltog både vice ordförande Šuica och kommissionär Nicolas Schmit. Några av de frågor som diskuterades under mötet var bristande matchning mellan kompetens och arbetstillfällen samt hur tillräckligt och hållbart socialt skydd kan skapas i ljuset av den demografiska utvecklingen med åldrande befolkning. I samband med mötet träffas också arbetsmarknadskommissionär Schmit och representanter för arbetsmarknadens parter för att tala om de frågor som är särskilt aktuella på den svenska arbetsmarknaden. 

Kommissionens verkställande vice ordförande Margrethe Vestager hade en välbesökt pressbriefing i samband med sitt Sverigebesök på temat konkurrenskraft, så jag hoppas ni redan sett och hört henne i press eller radio. Kommissionär Stella Kyriakides deltar i fredagens ministermöte om hälsofrågor och kommissionär Janez Lenarčič har talat på MSB:s konferens om Ukraina och de lärdomar civilförsvaret kan dra från de ukrainska erfarenheterna. 

Apropå Ukraina så var en av veckans stora nyheter att EU-kommissionen vill ge stöd till ammunitionsproduktion, för Ukraina och för medlemsländernas egna lager. Planen går under namnet ASAP, vilket kan läsas som ”Act in Support of Ammunition Production”, men som nog de flesta tolkar som ”så snart som möjligt”. Och snabbhet är ett av målen. 

På tisdag firar vi Europadagen i Kulturhuset, Stockholm, med särskilt fokus på Ukraina. Vi samarbetar med Radiohjälpen för en insamling till förmån för den hårt drabbade men motståndskraftiga befolkningen. Ge gärna ett bidrag

På kvällen hålls en klassisk konsert i Konserthuset, Stockholm, med Lvivs filharmoniska orkester. Hela biljettpriset går till Radiohjälpens insamling.

Med hopp om en solig helg,

 

Annika Wäppling Korzinek

Chef för EU-kommissionens representation i Sverige

Översikt

Publiceringsdatum
5 maj 2023
Upphovsman
Representationen i Sverige