Gå direkt till innehållet
Representationen i Sverige
Nyhetsbrev7 juni 2024Representationen i SverigeLästid: 4 min

EU-kommissionens nyhetsbrev den 7 juni 2024

Annika Wäppling Korzineks krönika med en sammanfattning av aktuella EU-frågor, samt en överblick över vad som står på EU:s dagordning framöver.

Grafik för att rösta i EU-valet

Kära EU-intresserade!

Val, val och mera val hela helgen! På söndag kl. 23.15 kommer vi att veta hur det gick. Nederländerna började den europeiska valkavalkaden igår som första land ut, och som det ser ut nu blev det ett något oväntat resultat med framgångar för den röd-gröna sidan. Men inga officiella resultat får publiceras innan vallokalerna stänger i det sista EU-landet, vilket är Italien, kl. 23.00 på söndag – så alla resultat innan dess måste tas med en stor nypa salt. Lovande i Nederländerna var att valdeltagandet verkar ha ökat markant. Här i Sverige ser det glädjande nog ut som att vi också går mot ett högre valdeltagande än de 55 % som röstade 2019, men den högre andelen förtidsröstande kan förstås också bero på att vi har en långhelg, skolavslutningar och annat som gör att många väljer att inte rösta på valdagen utan i förtid.

Cyberattacker mot de nederländska partiernas webbsidor registrerades under valet på torsdagen, och beredskapen för attacker under helgen är höjd för hela EU. Risken för desinformation och cyberattacker bedöms som mycket hög. Desinformationsaktörer har de senaste veckorna drivit på med falsk information om hur man röstar, avskräckt medborgare från att rösta eller försökt att splittra och polarisera debatten genom att kapa uppmärksammade eller kontroversiella ämnen. EU:s politikområden som oftast har varit fokus för desinformation är: stödet till Ukraina, den europeiska gröna given och migration. EU:s arbete mot desinformation innefattar lagstiftning (rättsakten om digitala tjänster, AI-akten, förordningen om politisk reklam etc.), information om hur valet går till, beskrivningar av teknik som desinformationsaktörer använder för att vilseleda människor och en gemensam kampanj om riskerna med desinformation och informationsmanipulering inför valet till Europaparlamentet.

På måndag och tisdag får vi finbesök i Stockholm. EU-kommissionären med ansvar för klimatfrågor, Wopke Hoekstra, kommer hit för möten med klimatminister Romina Pourmokhtari, finansminister Elisabeth Svantesson och ledamöter från riksdagen, samt representanter från industrin och olika intressenter inom klimatområdet.

Som jag har nämnt tidigare har jag alldeles för få svenska kollegor i EU:s institutioner, vilket är trist för mig, men framför allt ett problem för representativiteten och förtroendet för institutionerna. Det är också synd för alla som missar chansen att jobba i denna otroligt stimulerande och spännande miljö som EU:s institutioner utgör. Just nu är ansökningarna öppna för uttagningsprov inom ekonomi, krishantering och migration, och vi hoppas att så många som möjligt ska vilja göra dessa och andra uttagningsprov och söka framtida EU-tjänster. Vi vet att det kan vara knöligt med uttagningsprocesserna, så vi är jätteglada att stödja Linnéuniversitetets EU Boot Camp den 26-30 augusti, som just syftar till att få fler svenskar att arbeta inom EU:s många olika organ och att stärka kunskapen om EU och dess institutioner. Om du är sugen på en EU-karriär så kan detta vara ett viktigt första steg.

Annika Wäppling Korzinek

Chef för EU-kommissionens representation i Sverige

Evenemang

9/6 Val till Europaparlamentet
Vart femte år väljer EU:s medborgare ledamöter till Europaparlamentet. Nästa val till Europaparlamentet hålls 6-9 juni 2024. Vilken dag beror på medlemslandets valregler. I Sverige är valdagen söndagen den 9 juni.

Läs mer.

9/6 EU-valvakan 2024
Gå direkt från vallokalen till valfest på Kulturhuset Stadsteatern – följ valresultatet, bena ut begreppet europeisk kultur, lyssna på politisk analys och stand up, quizza, lär dig tala flytande Erasmusengelska och mycket mer tillsammans med kvällens konferencierer: komikern Torbjörn Averås Skorup och journalisten Aida Pourshahidi. Arrangör: Kulturhuset, Stadsteatern Plats: Kulturhuset, Stadsteatern, Sergels torg, Studion, plan 1.

Köp biljetter.

Följ på Youtube

19/6 Webbinarium om förenklad beskattning för små och medelstora företag
Den 19 juni anordnas den andra delen av två webbseminarier på engelska för att informera om det förslag som kommissionen antog den 12 september 2023 med syfte att förenkla skattemässigt för små- och medelstora företag som bedriver gränsöverskridande handel. Den första delen ägde rum den 17 april.
    
Läs mer.

EU DENNA VECKA

Europaparlamentet

På agendan

Nästa veckas dagordning publiceras fredagar via länken nedan. Se bifogad länk.

Europaparlamentets agenda

Europeiska rådet
Europeiska unionens råd

13-15/6 G7-toppmöte i Apulien i Italien • 13-14/6 RIF-rådet

Officiella möten i rådet anordnas av Europeiska unionens råd och leds av rådets ordförandeskap. Varje ordförandeskap anordnar även informella ministermöten för att diskutera initiativ till en särskild fråga eller rådskonstellation.

Här finner du information om möten, ämnen och händelser under det belgiska ordförandeskapet. 

Vill du veta mer om något av vårens alla kommande råd? 

Du hittar alla tider och länkar samt agendor i möteskalendariet som kan uppdateras med kort varsel.

Vill du vara med på sändlistan? Anmäl dig i vårt nya verktyg Conrep .

Observera att du måste välja de ämnesområden du är intresserad av. 

 

Europeiska kommissionens representation i Sverige

Sociala medier:
X (Twitter) 
Facebook
Instagram
YouTube

Website: Representationen i Sverige

E-mail: comm-rep-seatec [dot] europa [dot] eu (comm-rep-se[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Översikt

Publiceringsdatum
7 juni 2024
Upphovsman
Representationen i Sverige