Gå direkt till innehållet
Representationen i Sverige
  • Nyhetsbrev
  • 8 mars 2024
  • Representationen i Sverige
  • Lästid: 9 min

EU-kommissionens nyhetsbrev den 8 mars 2024

Annika Wäppling Korzineks krönika med en sammanfattning av aktuella EU-frågor, samt en överblick över vad som står på EU:s dagordning framöver.

Kära EU-intresserade!

Plötsligt hände det! Efter två år fram och tillbaka i ansökningsprocessen kommer nu den 7 mars att gå till historien som den dag då Sverige slutligen blev medlem i Nato.

Försvar har också dominerat EU-agendan, då EU-kommissionen i tisdags lanserade den första europeiska försvarsindustristrategin någonsin på EU-nivå. Analysen ger vid handen att EU:s försvarsutgifter går till allt för många olika vapensystem, som i första hand köps från länder utanför EU. Nu när försvarsbudgetarna i alla medlemsstater ökar kraftigt bör vi kunna investera bättre, vilket till stor del innebär gemensamma investeringar och investeringar i Europa. Detta kommer att göra det möjligt för EU att övergå från en krishanteringsfas till en strukturell försvarsberedskap. I strategin uppmanas medlemsstaterna att

  • gemensamt upphandla minst 40 % av försvarsutrustningen senast 2030,
  • senast 2030 säkerställa att värdet på försvarshandeln inom EU motsvarar minst 35 % av värdet på EU:s försvarsmarknad,
  • göra stadiga framsteg mot att upphandla minst 50 % av sin budget för försvarsupphandlingar inom EU senast 2030, och 60 % senast 2035.

Som ett första sätt att genomföra strategin lade EU-kommissionen också fram ett lagstiftningsförslag om ett europeiskt försvarsindustriprogram. Detta ska mobilisera 1,5 miljarder euro från EU:s budget under perioden 2025–2027 för att fortsätta att stärka den europeiska försvarstekniska och försvarsindustriella basens konkurrenskraft.

Valrörelsen inför Europaparlamentsvalet den 9 juni är i full sving. Vi ser att ett stort antal seminarier och valdebatter planeras av olika aktörer under de kommande månaderna, vilket är jätteroligt och viktigt för demokratin. Själva kommer vi att starta med en valdebatt med ungdomspolitiker: ”Vilket EU vill Sveriges unga makthavare ha?” här i Europahuset den 15 mars. Alla riksdagspartier skickar sina vassaste debattörer, så vi ser fram emot en spännande diskussion om klimat, säkerhetspolitik, värderingar och EU:s framtid.

”Spitzenkandidat” är det tyska ordet för toppkandidat och används som benämning på den person som de europeiska partigrupperna nominerar för att slåss om att bli EU-kommissionens ordförande. Inför det nya kommissionsmandatet 2024–2029 är två av de stora gruppernas ”Spitzenkandidaten” klara – för den konservativa gruppen (EPP) är sittande kommissionsordförande Ursula von der Leyen nominerad och för Socialdemokraterna den luxemburgska EU-kommissionären Nicolas Schmit. Liberalerna (Renew) nominerar sin kandidat först den 20–21 mars.

Vårsolen verkar börja titta fram lite blygt här i Stockholm, så jag håller tummarna för att ni får en solig och skön vecka!

Annika Wäppling Korzinek

Chef för EU-kommissionens representation i Sverige

 Det senaste om krisen i Ukraina     

Information om EU:s stöd, åtgärder och solidaritet med Ukraina på EU-kommissionens webbplats EU:s solidaritet med Ukraina.

EU denna vecka

Här finner du information om möten, ämnen och händelser under det belgiska ordförandeskapet. 

 

EUROPAPARLAMENTET

PÅ AGENDAN 

Den 11-14 mars håller Europarlamentet plenarsammanträde i Strasbourg Artificiell intelligens: Europaparlamentet väntas anta banbrytande lag Parlamentet väntas godkänna minskade växthusgasutsläpp i EU:s byggsektor Europeiska mediefrihetsakten: bättre skydd för journalister och pressfriheten i EU

Europaparlamentets agenda
 

Europeiska rådet
Europeiska unionens råd

Officiella möten i rådet anordnas av Europeiska unionens råd och leds av rådets ordförandeskap. Varje ordförandeskap anordnar även informella ministermöten för att diskutera initiativ till en särskild fråga eller rådskonstellation.

PÅ AGENDAN 

11/3 Eurogruppen 11/3 Möte i rådet (sysselsättning, socialpolitik, hälso- och sjukvård samt konsumentfrågor) 12/3 Ekofinrådet

Vill du veta mer om något av vårens alla kommande råd? 

Du hittar alla tider och länkar samt agendor i möteskalendariet som kan uppdateras med kort varsel.

Evenemang

15/3 Valdebatt: vilket EU vill Sveriges unga makthavare ha?

Debatten kommer att handla om EU:s klimatpolitik, den kommande utvidgningen, säkerhetspolitik, demokrati och EU:s grundläggande värderingar.

Anmäl dig här   
 

10/4 Seminarium om handlingsplanen för den sociala ekonomin i Sverige!

Skoopi och Coompanion bjuder tillsammans med EU-kommissionens representation i Sverige in till ett seminarium om handlingsplanen för den sociala ekonomin.

Antalet platser är begränsat så anmäl dig snarast via mejl till anmalanatskoopi [dot] coop (anmalan[at]skoopi[dot]coop)    

 

26/4 Sverige och EU:s energipolitik

Efter Rysslands anfallskrig mot Ukraina steg energipriserna till aldrig tidigare skådade nivåer i hela EU. Även Sverige, som är mycket mindre beroende av rysk gas än andra EU-länder, påverkades. En fråga som hör ihop med energin och också är mycket viktig – och där Sverige spelar en central roll – är den gröna given. Denna drivs framåt genom ökad elektrifiering av Sveriges ekonomi och samhälle överlag. Vilken roll kan Europa spela för att bidra inte bara till Sveriges energitrygghet utan även till Sveriges ambitiösa energistrategi?

Välkommen till ett möte (på svenska) med Pierre Schellekens, direktör för strategi och samordning inom EU-kommissionen och tidigare chef för kommissionens representation i Sverige. Tillsammans med nyckelaktörer från den svenska energisektorn kommer han att utvärdera de senaste EU-åtgärderna och reflektera över nästa steg i EU:s energipolitik.

Kl. 9.30–12.00. Plats: Regeringsgatan 65, plan 2, Stockholm. Anmälan senast den 15 april till: comm-rep-sto-rsvpatec [dot] europa [dot] eu (comm-rep-sto-rsvp[at]ec[dot]europa[dot]eu) Märk i ämnesraden ”26 april, energi”. Mer information kommer närmare eventet.

7/5 Boka datumet: Vi firar Europadagen

Vi kommer traditionsenligt att fira Europadagen på Kulturhuset/Stadsteatern! Europadagen 9 maj 2024 sammanfaller med Kristi himmelsfärdsdag och själva firandet kommer därför att ske redan den 7 maj.

Program bekräftas senare.

9/6 Val till Europaparlamentet

EU-valet 2024 närmar sig med stora kliv. Vart femte år väljer EU:s medborgare ledamöter till Europaparlamentet. Nästa val till Europaparlamentet hålls 6-9 juni 2024. Vilken dag beror på medlemslandets valregler. I Sverige är valdagen söndagen den 9 juni. Det finns en särskild webbplats på alla officiella EU-språk med information om nästa val till Europaparlamentet. Webbplatsen hittar du här. Du kan lära dig mer om hur valet fungerar, om hur valresultatet sett ut i tidigare val och om vilka de politiska grupperna i Europaparlamentet är. Du kan även kontakta Europa Direkt på tel. 00800 67891011, för att söka svar på alla dina frågor om EU och EU-valet. Mer information om hur du kan kontakta Europa Direkt hittar du här.

 

Europa Direkt

EUROPA DIREKT-NÄTVERKET I SVERIGE 2021-2025

Nätverket utgörs av 15 lokala och regionala EU-informationskontor runt om i Sverige. Hitta ditt närmaste Europa Direkt-kontor på denna karta  

 

11/3 Europa Direkt Hässleholm – Cash for your business

Business Class, Norra station, erbjuder tillsammans med Europa Direkt Hässleholm ett kostnadsfritt seminarium om möjligheter till affärsutveckling och kapital av skånska utvecklingsaktörer för företag och organisationer som vill växa och utvecklas både lokalt och globalt. Olika skånska utvecklingsaktörer kommer att hålla korta presentationer om deras verksamhet och vad de erbjuder. Under efterföljande mingel kommer ni ha möjlighet att ställa frågor till de organisationer som är intressanta för er verksamhet. Deltar gör bland annat Tillväxtverket, DigIT Hub, Almi, Stiftelsen RUTH, Svenska ESF-rådet, Region Skåne, Media Evolution, Sparbanken Skåne och Leader Östra Skåne.

Kl.13.00–15.00. Plats: Norra Station, Hässleholm. Anmäl dig HÄR.

 
Europa Direkt Västerbotten – Föreläsningsserie på Umeå Universitet med syfte att lyfta EU-valet genom olika teman

12/3 EU för nybörjare

Kl. 13:00–14:00. Plats: Learning Space, Umeå Universitetsbibliotek. Endast deltagande på plats. Ingen anmälan krävs.

15/3 Norra Sverige som drivande i den gröna omställningen i Europa
Niklas Johansson, North Sweden European Office. 

Kl. 11:00–12.00. Plats: Learning Space, Umeå Universitetsbibliotek. Endast deltagande på plats. Ingen anmälan krävs.

21/3 och 18/4 Europa Direkt Hässleholm – Vår sköra demokrati 

Bara 13% av världens befolkning lever i vad som klassas som fullvärdiga demokratier. Utvecklingen i vissa delar av världen är illavarslande där förföljelse av journalister och opposition, nedmontering av rättsväsendet och censur leder till en successiv tillbakagång av det demokratiska samhället. I föreläsningsserien Vår sköra demokrati vill Europa Direkt Hässleholm och Regionmuseet Skåne belysa olika aspekter av demokratin och medborgerligt engagemang. Med serien vill vi även uppmärksamma vikten av att rösta i EU-valet i juni 2024.  

21 mars – Hur skyddar vi vår demokrati från desinformation?

18 april – Är demokratin rustad för klimatförändringarna?

Plats: Regionmuseet Kristianstad 

Föreläsningarna är gratis och du anmäler dig via Regionmuseets hemsida
 

26/3 Europa Direkt Härnösand och Mittuniversitetet bjuder in till en paneldebatt med kandidater från Västernorrland (och Jämtland) som ställer upp i EU-valet 2024

Kom och lyssna på Erfan Kakahani (V), Sara Nylund (S), Knapp Britta Thyr (MP), Effie Kourlos (C), Ina Skandevall (L), Ida Skogström (M), Ronja Brusell Strid (KD) och Dan Rasmusson (SD) i debatten som Bert Sundström modererar.

Kl. 12.00–13.00. Plats: Fälldinsalen, Mittuniversitetet, Sundsvall (livesänds). Läs mer och anmäl dig HÄR.

18/4 Vår sköra demokrati
I föreläsningsserien Vår sköra demokrati vill Europa Direkt Hässleholm och Regionmuseet Skåne belysa olika aspekter av demokratin och medborgerligt engagemang. 

Plats: Regionmuseet i Kristianstad

Läs mer och anmäl dig här.

Europa Direkt Sydskåne – YoungVoices4Europe 2024 – Poesi-challenge för ett starkare Europa
Nu är det än en gång dags för Europa Direkt Sydskånes uppmärksammade tävling #YoungVoices4Europe. En tävling där unga bjuds in till en poesi-challenge för att skapa lyrik, låttexter eller rap. Detta är ett sätt att närma sig frågor om demokrati och samhällsutveckling genom kreativt skrivande.  I år är temat ”Ett starkare Europa i världen” – att stå upp för demokratin, den europeiska livsstilen och fundera över hur kan vi kan använda artificiell intelligens. Vinnaren får förutom äran ett par airPods och får läsa upp sitt bidrag på Europa Direkt Sydskånes årliga ungdomsevent för Europeiska språkdagen. Just nu sprids kampanjen i olika kanaler och skolor och unga bjuds in för att höja sina röster! Skicka in ditt bidrag senast den 7 juni. Så här gör du för att delta i tävlingen

EU-kommissionens representation i Sverige ger varje vecka ut ett nyhetsbrev som förutom en krönika av Annika Wäppling Korzinek, chef för representationen, innehåller information om de viktigaste EU-nyheterna och våra kommande evenemang.

Vill du vara med på sändlistan? Anmäl dig i vårt nya verktyg Conrep .

Observera att du måste välja de ämnesområden du är intresserad av. 

Europeiska kommissionens representation i Sverige

Sociala medier:
X (Twitter) 
Facebook
Instagram
YouTube

Website: Representationen i Sverige

E-mail: comm-rep-seatec [dot] europa [dot] eu (comm-rep-se[at]ec[dot]europa[dot]eu)

 

Översikt

Publiceringsdatum
8 mars 2024
Upphovsman
Representationen i Sverige