Gå direkt till innehållet
Representationen i Sverige
Nyhetsbrev9 februari 2023Representationen i SverigeLästid: 2 min

EU-kommissionens nyhetsbrev den 9 februari 2023

Annika Wäppling Korzineks krönika med en sammanfattning av aktuella EU-frågor. 

Porträtt av Annika Wäppling Korzinek

Kära EU-intresserade,
 

Det är förfärliga bilder som kablas ut över världen från de jordbävningsdrabbade områdena i Turkiet och Syrien. Vi känner med alla de människor som förlorat nära och kära, som söker efter försvunna eller som står utan tak över huvudet i minusgrader. EU:s civilskyddsmekanism har aktiverats och många av EU:s medlemsländer skickar jordbävningsexperter, sökhundar, skyddsutrustning, mat och pengar. Sveriges statsminister Ulf Kristersson och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har tillsammans bjudit in till en givarkonferens i Bryssel i mars. Högnivåkonferensen kommer att vara öppen för EU:s medlemsstater och andra FN-medlemmar, internationella finansinstitut och andra relevanta intressenter, och målet är att samordna givarnas insatser och öka resurserna till stöd för snabb återuppbyggnad och hjälp till de drabbade områdena i Turkiet och Syrien. Konferensen kommer att ledas gemensamt av kommissionären med ansvar för grannskap och utvidgning, Olivér Várhelyi, och Sveriges bistånds- och utrikeshandelsminister, Johan Forssell.  

EU-kommissionen antog häromdagen en rekommendation om gemensamma mål för att öka motståndskraften mot katastrofer. Det kan till exempel handla om just jordbävningar eller andra naturkatastrofer som översvämningar och skogsbränder, men även om olyckor. De fem europeiska målen för resiliens mot katastrofer är att förutse faror och hot, öka riskmedvetenhet och beredskap, förbättra system för tidiga varningar, stärka civilskyddsmekanismen och säkra robusta system.

I början av veckan har jag tillbringat tre dagar i det svenska ordförandeskapets konferenscentrum i Arlandastad. Temat var konkurrenskraft och forskning och ministrar från alla EU:s medlemsländer, plus två EU-kommissionärer, möttes för att diskutera de utmaningar unionen står inför på dessa områden. Bland annat diskuterades hur EU:s medlemsländer ska kunna bistå företag, framförallt de som bidrar till nettonollomställningen, genom t.ex. utökade statsstödsmöjligheter, kanalisering av existerande EU-finansiering och snabbare tillståndsprocesser. Några smakprov på EU-kommissionärernas tankar inför mötena i Stockholm kan ni se här: Thierry Breton, kommissionär med ansvar för Inre marknaden och Mariya Gabriel, kommissionär med ansvar för Innovation, forskning, kultur, utbildning och ungdomsfrågor.

I dag inleds det europeiska rådets möte i Bryssel där medlemsländernas stats- och regeringschefer möts. Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj är i Bryssel för att delta i mötet. En av de stora frågorna på dagordningen är självklart fortsatt stöd till Ukraina. Annat som kommer att diskuteras är den ekonomiska utvecklingen och konkurrenskraften i EU-länderna, där diskussionerna om bl.a. statsstöd som påbörjades i Stockholm i tisdags, kommer att diskuteras vidare på högsta nivå. Migration blir åter en allt mer brännande fråga i flera EU-länder och det är också ett av ämnena som kommer att avhandlas.

 

Annika Wäppling Korzinek

Chef för EU-kommissionens representation i Sverige

Översikt

Publiceringsdatum
9 februari 2023
Upphovsman
Representationen i Sverige