Skip to main content
Europeiska kommissionens logotyp
Representationen i Sverige
Nyhetsartikel20 maj 2022

Europeiska språkdagen 2022

Europeiska språkdagen infaller den 26 september varje år. Syftet är att visa att det är viktigt och roligt med språk. För att fira dagen ordnar Nätverket Språkdagen i Sverige ett språkcafé i Stockholm samt en språktävling för hela landet.

European Day of Languages logo

Var med och fira Europeiska språkdagen!           

Europeiska språkdagen, som firades för första gången i samband med Språkåret 2001 på initiativ av EU och Europarådet, infaller den 26 september varje år. Syftet är att visa att det är viktigt och roligt med språk. Nätverket Språkdagen i Sverige består av ett antal ambassader, språkinstitut och organisationer och tillsammans arrangerar vi ett språkcafé i Stockholm samt en tävling för hela landet.

Språkcaféet är tillbaka!

I år firar vi Språkdagen en dag senare i Stockholm, dvs. tisdagen den 27 september, med ett språkcafé  Europahuset. Där erbjuder vi minispråkkurser i ett tjugotal språk, bl.a. estniska, esperanto, franska, tyska, ukrainska, isländska och svenskt teckenspråk. Det är ett utmärkt tillfälle att prova på nya språk! Vi välkomnar skolklasser från högstadiet och gymnasiet. Besöket tar cirka 45 minuter.

När: Tisdagen den 27 september, kl. 9.00-15.00

Var: Europahuset, plan 2, Regeringsgatan 65, Stockholm

Hur: Lärare kan redan nu anmäla sina klasser genom att skicka ett mejl till edlcafe.registration@outlook.com. Ange skola, lärarens namn och mobilnummer samt klass och antal elever. OBS! Maxantal elever per skola: 60.

Sista anmälningsdag: Måndagen den 19 september

Det är först till kvarn som gäller… och vi ber er som fått plats men som får förhinder att meddela oss detta snarast möjligt så att nästa skolklass på väntelistan kan ta er plats i stället.

EDL

Tävling 2022: Vinn en språkresa: Skapa en reklamfilm för ditt favoritspråk!!

Tävlingen vänder sig till elever på högstadiet och gymnasiet och deltagarna tävlar individuellt, dvs. endast en vinnare koras. Första priset är en språkresa!

Uppgift: Du spelar in en kort video i ”TikTok-format” (ca 1 minut lång) där du på ett enkelt och roligt sätt gör reklam för ditt favoritspråk på språket i fråga. Varför ska man lära sig just det språket?

I videon presenterar du dina tankar med egna ord och eget material. Deltagaren (och hens vårdnadshavare) ansvarar för att inget upphovsrättsskyddat material eller musik används.

Du ska spela in videon på det språk som videon handlar om men texta din video eller bifoga översättningen separat. Du får gärna använda dig av textrutor, bubblor, tabeller eller andra figurer. Du kan även spela upp en scen och använda kroppsspråk eller gester för att förstärka budskapet. Även andra tillfrågade personer som gett sitt godkännande kan medverka i klippet men de deltar inte i tävlingen.

Tävlingsregler

 • Tävlingsbidraget ska vara på ett av följande språk: albanska, armeniska, azerbajdzjanska, baskiska, bulgariska, bosniska, danska, esperanto, estniska, finska, franska, frisiska, färöiska, galiciska, georgiska, grekiska, iriska/irländska, isländska, italienska, jiddisch, katalanska/valencianska, kroatiska, kymriska/walesiska, lettiska, litauiska, luxemburgiska, makedonska, maltesiska, montenegrinska, meänkieli, nederländska, norska, polska, portugisiska, romska, rumänska, ryska, samiska, serbiska, slovakiska, slovenska, spanska, svenskt teckenspråk, tjeckiska, turkiska, tyska, ukrainska och ungerska.
 • Tävlingsbidraget ska vara en video som den tävlande själv har spelat in. Av upphovsrättsliga skäl får man inte använda sig av existerande videor, bilder eller figurer som finns på internet.
 • Om videon visar andra personer som tydligt går att känna igen krävs det att dessa personer godkänt att den tävlande använder videon som tävlingsbidrag.
 • Den tävlande ska gå i grundskolan eller gymnasiet i Sverige.
 • Högst ett inskickat tävlingsbidrag per tävlande är tillåtet.
 • Arrangörerna kan inte hållas ansvariga om tävlingen ställs in, senareläggs eller ändras på grund av oförutsedda händelser.
 • Den tävlande måste själv ha gjort tävlingsbidraget. Innehållet får inte uppfattas som stötande eller strida mot gällande yttrandefrihetslagstiftning eller upphovsrättsliga lagar. Vårdnadshavaren ansvarar för att dessa villkor uppfylls.
 • Nätverket Språkdagen i Sverige förbehåller sig rätten att fritt använda, reproducera, anpassa, publicera och sprida tävlingsbidragen i samband med aktiviteterna kring språkdagen.
 • Flera deltagare från samma klass eller skola får delta, men deltagarna tävlar individuellt.
 • Deltagare under 18 år måste ha vårdnadshavarens tillstånd – vänligen se till att den bifogade anmälningsblanketten fylls i.
 • Priset är personligt och resan kan inte överlåtas till någon annan.
 • Vinnaren utses av en jury bestående av representanter för Nätverket Språkdagen i Sverige. Juryns beslut går inte att överklaga

  Alla som deltar i tävlingen godkänner ovanstående regler.

Delta i tävlingen

Den tävlande spelar in en video och skickar den som bifogad fil (i ett tillgängligt format) samt eventuell TikTok-länk till: edl.sprakdagen@gmail.com

Den tävlande behöver även fylla i den bifogade anmälningsblanketten

18 MAJ 2022
Anmalningsblankett 2022
svenska
(24 KB - DOC)
Ladda ner

 

samt se till att den skrivs under av vårdnadshavaren, skannas och bifogas i mejlet med tävlingsbidraget.

Tävlingsbidragen ska vara oss tillhanda senast torsdagen den 15 september.

Pris och prisutdelning

Första pris är en voucher för en språkresa till ett värde av 20 000 SEK som inkluderar språkkurs, boende med hel/halvpension och flygresa. Fickpengar och resa till och från flygplatsen i Sverige ingår inte. Prisutdelningen äger vanligtvis rum i slutet av september i samband med firandet av Europeiska språkdagen i Europahuset i Stockholm och meddelas senare bl. a. på vår webbplats

Logos

 

 

 

Översikt

Publiceringsdatum
20 maj 2022