Gå direkt till innehållet
Representationen i Sverige
Nyhetsartikel23 maj 2024Representationen i SverigeLästid: 4 min

Europeiska språkdagen – 26 September 2024

European Day of Languages logo

Var med och fira Europeiska språkdagen!           

Europeiska språkdagen, som firades för första gången i samband med Språkåret 2001 på initiativ av EU och Europarådet, infaller den 26 september varje år. Syftet är att visa att det är viktigt och roligt med språk. Nätverket Språkdagen består av ett antal språkinstitut och organisationer, och tillsammans arrangerar vi ett språkcafé i Stockholm samt en tävling för hela landet.

 

Språkcaféet!

I år firar vi Språkdagen tisdagen den 24 september med ett språkcafé Finlandshuset i Stockholm. Där erbjuder vi minispråkkurser i ett tjugotal språk, bl.a. slovenska, esperanto, georgiska, franska, tyska, portugisiska, isländska och ungerska. Det är ett utmärkt tillfälle att prova på nya språk! Vi välkomnar skolklasser från högstadiet och gymnasiet. Besöket tar cirka 45 minuter.

När: Tisdagen den 24 september, kl. 9.00-15.00

Var: Finlandshuset, Sibeliussalen, Snickarbacken 4, Stockholm 

Hur: Lärare kan redan nu anmäla sina klasser genom att skicka ett mejl till edlcafe [dot] registrationatoutlook [dot] com (edlcafe[dot]registration[at]outlook[dot]com). Ange skola, lärarens namn och mobilnummer samt klass och antal elever. OBS! Maxantal elever per skola: 60.

Sista anmälningsdag: Måndagen den 16 september

Det är först till kvarn som gäller… och vi ber er som fått plats men som får förhinder att meddela oss detta snarast möjligt så att nästa skolklass på väntelistan kan ta er plats i stället.

Selection of language tables EDL 2023

 

 

Språkdagstävling 2024: Vinn en språkresa: skriv en dikt på ditt favoritspråk om ditt smultronställe!

Tävlingen vänder sig till elever på högstadiet och gymnasiet, och deltagarna tävlar individuellt, dvs. endast en vinnare koras. Förstapriset är en språkresa värd 25 000 SEK!

Årets tema är ”smultronställe”, ett välkänt begrepp i det svenska samhället som avser en plats där man känner sig trygg och hemmastadd. Platsen du beskriver kan finnas i verkligheten, kan vara påhittad eller kan t.o.m. vara ett minne. Inspirerat av detta begrepp, utmanar Nätverket för Språkdagen i Sverige dig att skriva en dikt om ditt egna smultronställe – platsen du känner särskild samhörighet med.

Uppgift: Skriv en dikt på max. 200–250 ord om ett verkligt eller påhittat smultronställe på ett av de europeiska språk som anges nedan. Dikten kan ha vilken struktur som helst, exempelvis fri vers eller raplåt, och i ditt verk får du endast använda dina egna ord och ditt egna innehåll. Bifoga en översättning till svenska på ett separat blad. 

Deltagaren (och hens vårdnadshavare) ansvarar för att inget upphovsrättsskyddat material används. Juryn kommer att uppskatta språket som används, ordförråd, metaforer, idiomatiska uttryck och beskrivningar av miljö och känslor. Tonvikt läggs även på budskapet som förmedlas.

Tävlingsregler

 • Deltagaren får inte använda AI-verktyg i sitt verk.
 • Tävlingsbidraget ska vara på ett av följande språk: albanska, armeniska, azerbajdzjanska, baskiska, bulgariska, bosniska, danska, esperanto, estniska, finska, franska, frisiska, färöiska, galiciska, georgiska, grekiska, iriska/irländska, isländska, italienska, jiddisch, katalanska/valencianska, kroatiska, kymriska/walesiska, lettiska, litauiska, luxemburgiska, makedonska, maltesiska, montenegrinska, meänkieli, nederländska, norska, polska, portugisiska, romska, rumänska, ryska, samiska, serbiska, slovakiska, slovenska, spanska, svenskt teckenspråk[1], tjeckiska, turkiska, tyska, ukrainska och ungerska.
 • Tävlingsbidraget ska vara en dikt som den tävlande själv har skapat, antingen handskrivet eller skrivet på dator.
 • Den tävlande ska gå på högstadiet eller gymnasiet i Sverige, men eftersom deltagandet är individuellt ställs det inte krav på att skolan aktivt medverkar. 
 • Endast ett inskickat tävlingsbidrag per tävlande är tillåtet.
 • Arrangörerna kan inte hållas ansvariga om tävlingen ställs in, senareläggs eller ändras på grund av oförutsedda händelser.
 • Den tävlande måste själv ha gjort tävlingsbidraget. Innehållet får inte uppfattas som stötande eller strida mot gällande yttrandefrihetslagstiftning eller upphovsrättsliga lagar. Vårdnadshavaren ansvarar för att dessa villkor uppfylls.
 • Nätverket Språkdagen i Sverige förbehåller sig rätten att fritt använda, reproducera, anpassa, publicera och sprida tävlingsbidragen i samband med aktiviteterna kring språkdagen.
 • Flera deltagare från samma klass eller skola får delta, men deltagarna tävlar individuellt.
 • Deltagare under 18 år måste ha vårdnadshavarens tillstånd – fyll då i den bifogade anmälningsblanketten.
 • Priset är personligt, och resan kan inte överlåtas till någon annan.
 • Vinnaren utses av en jury bestående av representanter för Nätverket Språkdagen i Sverige. Juryns beslut går inte att överklaga

  Alla som deltar i tävlingen godkänner ovanstående regler.

Delta i tävlingen

Skicka ditt bidrag senast kl. 23:59 den 16 september 2024 till comm-rep-sto-rsvpatec [dot] europa [dot] eu (comm-rep-sto-rsvp[at]ec[dot]europa[dot]eu).

Den tävlande behöver även fylla i den bifogade anmälningsblanketten.


 

[1] Dikter på svenskt teckenspråk förmedlas bäst i videoformat. För övriga språk krävs skriftlig inlämning av tävlingsbidrag.

22 MAJ 2024
Anmälningsblankett 2024

 

Pris och prisutdelning

Första pris är en voucher för en språkresa till ett värde av 25 000 SEK som inkluderar språkkurs, boende med hel/halvpension och flygresa. Fickpengar och resa till och från flygplatsen i Sverige ingår inte. Prisutdelningen äger rum i samband med firandet av Europeiska språkdagen den 24 september i Finlandshuset i Stockholm.

Logos of all participating organisations against the colors of EDL

 

 

 

Översikt

Publiceringsdatum
23 maj 2024
Upphovsman
Representationen i Sverige