Gå direkt till innehållet
Representationen i Sverige
Nyhetsartikel5 december 2023Representationen i SverigeLästid: 1 min

Förslag till EU-regler för hantering av uttjänta fordon

I svensk media har EU-kommissionens förslag om hantering av uttjänta fordon, så kallade ”end-of-life vehicles” (ELV), diskuterats, inte minst vad det kan innebära för svensk fordonskultur, och veteranbilar.

Bilar i rader illustrerar artikelns innehåll

Syftet med förslaget som EU-kommissionen presenterade i juli 2023 är inte att tvinga enskilda ägare eller samlare att göra sig av med sina bilar, utan att dels göra hanteringen av utslitna fordon mer hållbar, dels att tackla omfattande bedrägerier som innebär att bilvrak säljs och dumpas illegalt inom och utanför Europa.

EU-kommissionen bedömer att många av de mellan 3 och 4 miljoner fordon som varje år försvinner inom EU dumpas på detta sätt, med negativa effekter på miljön som resultat.

Här följer en kort sammanfattning om några avgörande aspekter för när den föreslagna förordningen kan komma att beröra dig som fordonsägare:

  • Förordningen ska endast tillämpas på uttjänta fordon som du gör dig av med, har för avsikt att göra dig av med eller om det inte går att reparera. Kostnaden för reparationer för att få fordonet i kördugligt skick måste vara lägre än marknadsvärdet.
  • Förordningen gäller även fordon som utgör en miljöfara, enligt EU:s avfallsbestämmelser (Direktiv 2008/98/EG) till exempel om fordonet läcker miljöfarligt material eller står övergivet på en offentlig plats.
  • Förslaget gäller inte historiska fordon, som definieras i tidigare EU-bestämmelser (Direktiv 2014/45/EU). Ett fordon är av historiskt intresse om:
    • det tillverkades för minst 30 år sedan,
    • det är av en specifik typ som inte tillverkas längre,
    • det är historiskt bevarat och i originalskick, utan några betydande förändringar. 

 

Bakgrund

Förslaget presenterades den 13 juli 2023. Nu ska Europaparlamentet och rådet säga sitt och komma överens om förslaget.

Länk: https://environment.ec.europa.eu/topics/waste-and-recycling/end-life-vehicles_en

Läs en detaljerad genomgång av förslaget: https://environment.ec.europa.eu/topics/waste-and-recycling/end-life-ve…;

Översikt

Publiceringsdatum
5 december 2023
Upphovsman
Representationen i Sverige