Gå direkt till innehållet
Representationen i Sverige
  • Nyhetsartikel
  • 17 oktober 2024
  • Representationen i Sverige
  • Lästid: 1 min

Ny lägesrapport om EU-ländernas kamp mot antisemitism

Sedan Hamas attacker i Israel den 7 oktober 2023 har antalet antisemitiska incidenter i Europa ökat markant. Det är viktigare än någonsin att bekämpa antisemitism. En ny kommissionsrapport den 14 oktober visar att EU-länderna vidtagit flera åtgärder.

─ Situationen för judar runtom i Europa har förvärrats dramatiskt. Vi behöver göra vårt yttersta för att se till så att alla judiska européer kan leva sina liv fria från rädsla, sade EU-kommissionens viceordförande, Margaritis Schinas, i samband med att rapporten presenterades.

Kommissionär Margaritis Schinas i talarstolen

EU bekämpar antisemitism 

EU-kommissionen lade fram sin första strategi för att bekämpa antisemitism, EU:s strategi för 2021-2030 för att bekämpa antisemitism och främja judiskt liv, i november 2021. På grund av den ökande antisemitismen har EU-kommissionen påskyndat genomförandet av EU-strategin. Detta är den första lägesrapporten om genomförandet av strategin i medlemsländerna.  

Den visar att de flesta medlemsländerna har vidtagit åtgärder i kampen mot antisemitismen: 

  • 23 medlemsländer har tagit fram nationella strategier mot antisemitism. 

  • 20 medlemsländer har utsett ett särskilt sändebud eller en nationell samordnare för att bekämpa antisemitism. 

  • 25 medlemsländer har antagit eller stött International Holocaust Remembrance Alliances arbetsdefinition av antisemitism

Bekämpa antisemitism online 

Utöver medlemsländernas insatser har EU-kommissionen gjort finansiering tillgänglig för att öka säkerheten i judiska lokaler, utvecklat ett dedikerat nätverk av organisationer specialiserade på att bekämpa antisemitism online, samt gett sitt stöd till inrättandet av ett ”nätverk av platser där Förintelsen ägde rum”. 

Parallellt med rapporten antog EU-länderna i rådet den 15 oktober en deklaration om att främja judiskt liv och bekämpa antisemitism i EU. 

Inom EU är diskriminering på alla grunder förbjuden enligt lag och sedan 2020 har EU-kommissionen lagt fram nya initiativ inte bara mot rasism och antisemitism, utan även mot den diskriminering som upplevs utav HTBQ-personer och romer.  

Översikt

Publiceringsdatum
17 oktober 2024
Upphovsman
Representationen i Sverige