Gå direkt till innehållet
Representationen i Sverige
Nyhetsartikel8 april 2022Representationen i SverigeLästid: 3 min

Stand Up For Ukraine: mobilisering av medel och stöd till ukrainare

EU-kommissionen och Kanadas regering uppmanar i samarbete med den internationella organisationen Global Citizen regeringar, privata företag och privatpersoner att bidra till den globala solidaritetsinsatsen Stand Up for Ukraine.

Ukrainas flagga med texten Stand up for Ukraine

Allt som samlas in den 9 april kommer att användas för att tillgodose behoven hos internflyktingarna i Ukraina och dem som har flytt landet på grund av Rysslands invasion.

Särskilt gäller följande:

  • För de fyra miljoner människor som redan har sökt skydd i EU och för andra som sannolikt kommer att komma: medlen kommer att användas för att tillgodose deras behov på kort och medellång sikt i EU-länderna, med allt från mat, boende och hälso- och sjukvård till utbildning och sysselsättning.
  • För de 6,5 miljoner människor, däribland 2,5 miljoner barn, som har flytt sina hem men stannat kvar i Ukraina och som nu har blivit internflyktingar: medlen och gåvorna kommer att ge dem livsnödvändig humanitär omvårdnad.

Utfästelserna kommer att tillkännages under ett rundabordsmöte som hålls av kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Kanadas premiärminister Justin Trudeau lördagen den 9 april 15.00–16.00 (svensk tid). För att visa på Polens väsentliga roll i att stödja flyktingar som flyr invasionen av Ukraina kommer givarkonferensen Stand Up For Ukraine att anordnas i Warszawa.

Polens president Andrzej Duda kommer att delta på plats tillsammans med kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, medan Kanadas premiärminister Justin Trudeau deltar på länk.

Flyktingar och företrädare för lokala icke-statliga organisationer som arbetar med flyktinghjälp har också bjudits in för att delta.

 

Så här kan du bidra

Regeringar och privata företag som önskar lämna ett ekonomiskt bidrag kan kontakta EU-kommissionen via e-post: NEAR-SGUA-UKRAINE-CLEARING-HOUSEatec [dot] europa [dot] eu (NEAR-SGUA-UKRAINE-CLEARING-HOUSE[at]ec[dot]europa[dot]eu)

EU-kommissionen har också skapat ett system för att kanalisera donationer från den privata sektorn till Ukraina, Moldavien och intilliggande EU-länder, för att hjälpa till att tillgodose behoven hos internflyktingarna och dem som har flytt landet.

Kommissionen kommer att samordna leveransen av stora donationer i form av läkemedel, vacciner, medicinsk utrustning, tält, sängar och filtar.

Företag som önskar lämna donationer kan kontakta EU-kommissionen vi e-post: ECHO-private-donationsatec [dot] europa [dot] eu (ECHO-private-donations[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Privatpersoner kan lämna ekonomiska bidrag via Global Citizens plattform GlobalGiving.

 

Bakgrund

Givarkonferensen Stand Up For Ukraine är avslutningen på en bredare kampanj i sociala medier som lanserades av EU-kommissionen och Kanadas regering lördagen den 26 mars, i partnerskap med Global Citizen. 

Kampanjen är ett svar på en uppmaning om stöd från Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Syftet med kampanjen är att samla in medel och mobilisera andra former av stöd för att tillgodose behoven hos internflyktingar i Ukraina.

För att visa på Polens väsentliga roll i att stödja flyktingar som flyr invasionen av Ukraina kommer givarkonferensen Stand Up For Ukraine att anordnas i Warszawa.

Polens president Andrzej Duda kommer att delta på plats tillsammans med kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, medan Kanadas premiärminister Justin Trudeau deltar på länk.

President Volodymyr Zelenskyj har också bjudits in att delta på länk.

6,5 miljoner människor är för närvarande internflyktingar i Ukraina. Utöver detta har EU tagit emot över 4 miljoner flyktingar. Polen har tagit emot över 2,5 miljoner flyktingar och spelar en viktig roll som ett humanitärt nav som förmedlar stöd till Ukraina från hela Europa.

 

Läs mer

Kampanjen Stand Up For Ukraine

EU stöder Ukraina

Kanadas reaktion på den ryska invasionen av Ukraina

Stöd till Ukraina – polska regeringens webbplats

Översikt

Publiceringsdatum
8 april 2022
Upphovsman
Representationen i Sverige