Eurobarometerundersökningen genomfördes i mars 2024. Totalt intervjuades cirka 25 000 européer, varav drygt 1 000 svenskar. Undersökningen visar också att svenskarna är de som bäst känner till EU:s stadga om de grundläggande rättigheterna (SE: 82 %, EU:62 %), EU:s dataskyddsregler (SE: 92 %, EU: 72 %) och personers fria rörlighet inom EU (SE: 94 %, EU: 77 %).
Svenskar samhällsengagerade
Svenskarna tillhör också de mest samhällsengagerade. 89 % uppger att de röstar i lokala, nationella eller EU-val, vilket är den högsta siffran i EU (EU: 67 %), och 48 % av de tillfrågade svenskarna säger att de gör politiskt motiverade konsumentval (EU: 16 %). Det är också svenskar som i högst grad engagerar sig i civilsamhället och frivilligorganisationer, 34 % jämfört med 10 % i EU.
Undersökningen visar dock att vissa EU-åtgärder kopplade till värden och rättigheter är ganska okända för svenskar. Exempelvis känner 28 % av svenskarna till EU-intyget om funktionsnedsättning (EU: 48 %), 16 % känner till den europeiska e-juridikportalen (EU: 32 %) och 18 % känner till EU:s vecka för att uppmärksamma romer, EU Roma week (EU: 32 %).
EU-kampanj om rättstatsprincipen
För att ytterligare öka kännedomen om rättsstatsprincipen och varför den är viktig genomför EU-kommissionen just nu en informationskampanj. Kampanjen pågår till och med den 20 oktober. I sex korta animationer lyfter den kända konstnären och illustratören Christoph Niemann fram sex grundprinciper som definierar rättsstatsprincipen.
Läs mer: Vad är rättsstatsprincipen? - Europeiska kommissionen (europa.eu)
Översikt
- Publiceringsdatum
- 17 oktober 2024
- Upphovsman
- Representationen i Sverige