Svenskarna som deltar i undersökningen tycker att kriget i Ukraina, miljön och klimatförändringarna är de viktigaste frågorna som EU står inför just nu.
Eurobarometerundersökningen visar att svenskar, liksom tidigare år, har en mer positiv bild av EU jämfört med genomsnittet för övriga EU-länder . 55 % av svenskarna har en positiv bild av EU, jämfört med medelvärdet för EU-länderna på 44 %. I fråga om tillit svarar 64 % av svenskarna att de litar på EU villket också ligger över EU-genomsnittet (51 %).
Nästan alla de svenskar som deltog i undersökningen (97 %) uppger att de på det stora hela är ganska eller mycket nöjda med livet, vilket är högre än EU-snittet (86 %). 82 % av svenskarna är ganska eller mycket nöjda med hur demokratin fungerar i landet (EU genomsnitt: 55 %).
Starkt stöd för EU:s hållning mot kriget i Ukraina
I undersökningen ställdes också frågor om inställningen till EU:s åtgärder efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. Här är svenskarnas stöd mycket högt jämfört med genomsnittet i övriga EU-länder. Störst skillnad noteras vad gäller det ekonomiska stödet till Ukraina: 96 % av svenskarna instämmer helt eller delvis jämfört med 68 % av EU-snittet. Svenskarna visar även starkt stöd för bistånd i form av militär utrustning (92 % instämmer helt eller delvis, att jämföra med 58 % för EU-genomsnittet) och för humanitärt stöd (97 % instämmer helt eller delvis, att jämföra med 87 % för EU-snittet).
Viktigaste frågorna för EU och i Sverige
De frågor som svenskarna i undersökningen tycker är de viktigaste som EU står inför just nu är stödet till Ukraina (50 %) samt miljön och klimatförändringar (43 %) .
På nationell nivå anser svenskarna att brottslighet (40 %), miljö och klimatförändring (35 %) samt skolväsendet (28 %) är viktigast. Jämfört med övriga EU är invånarna i Sverige huvudsakligen mindre oroliga över stigande priser/inflation/levnadskostnader, invandring samt boende.
Bakgrund
Eurobarometer nr 102 (hösten 2024) genomfördes i de 27 EU-länderna den 10 oktober–5 november 2024. Hela 26 525 EU-medborgare intervjuades personligen. Intervjuer genomfördes också i nio kandidatländer och potentiella kandidatländer (alla utom Ukraina) och i Storbritannien. I Sverige genomfördes undersökningen mellan den 10 oktober och den 1 november.
Läs mer:
Nationell rapport för Sverige - 11 december 2024
Faktablad för Sverige (på engelska)
Standard Eurobarometer 102 – November 2024 (på engelska)
Pressmeddelande 29 november 2024
Översikt
- Publiceringsdatum
- 11 december 2024
- Upphovsman
- Representationen i Sverige