Gå direkt till innehållet
Representationen i Sverige
Nyhetsartikel15 december 2022Representationen i SverigeLästid: 1 min

Sverige tar över EU-ordförandeskapet

Under de första sex månaderna 2023 har Sverige det roterande EU-ordförandeskapet. 

Gruppbild från lanseringen av ordförandeskapet i Kiruna.
Gruppbild från lanseringen av ordförandeskapet i Kiruna.

I EU:s ministerråd roterar ordförandeskapet mellan medlemsländerna varje halvår. Ordförandelandet ansvarar för att leda arbetet i rådet och företräda alla 27 medlemsländer i förhandlingar med andra EU institutioner.

EU:s ministerråd är en av EU:s sju institutioner. Det officiella namnet på ministerrådet är Europeiska unionens råd eller i kortformat, rådet. Rådet förhandlar om EU-kommissionens lagförslag och beslut tas i de flesta fall efter vidare förhandlingar med Europaparlamentet. Ministerrådet består av ministrar från EU-ländernas regeringar.

Den 1 januari är det Sveriges tur att ta över ordförandeskapet.

Ordförandeskapet kommer att driva arbetet i rådet med utgångspunkt i fyra prioriteringar.

Det svenska ordförandeskapet kommer att leda runt 2000 formella möten i Bryssel och Luxemburg. Svenska ministrar att kommer vara ordförande vid cirka 35 formella ministerrådsmöten under våren och drygt 200 svenska tjänstepersoner kommer att leda olika arbetsgrupper där förslag förhandlas innan de tas upp på ministernivå.  

Runt 150 informella möten kommer att hållas på olika platser i Sverige. Platserna har valts utifrån lokala kopplingar till temat för respektive möte. Flest möten, inklusive de informella ministermötena, kommer att hållas i Arlandastad utanför Stockholm.

Mer information

- Ordförandeskapets egen hemsida

- Kalender för möten under ordförandeskapet

Översikt

Publiceringsdatum
15 december 2022
Upphovsman
Representationen i Sverige