Skip to main content
Representationen i Sverige logo
Representationen i Sverige

Tjänster och kontakter för press och media

Är du journalist och har frågor om EU-kommissionen? Välkommen att kontakta EU-kommissionens press- och mediaavdelning i Sverige och talespersontjänsten i Bryssel. För frågor om EU från allmänheten hänvisar vi vänligen till Europa Direkt.

Press och media – våra kontaktuppgifter i Sverige

Virginijus Sinkevičius på besök i Europahuset i juni 2021.
Virginijus Sinkevičius, kommissionär med ansvar för miljö, hav och fiske på besök i Europahuset i juni 2021.

EU-kommissionens avdelning för press, media och informationsnätverk i Sverige svarar på frågor från dig som är journalist eller jobbar inom media. Vi ger aktuell information om EU-kommissionens förslag och arbete och hjälper dig att komma i kontakt med talespersoner för olika ämnesområden vid vår centrala presstjänst i Bryssel. Vi hjälper också till med frågor som rör medieackreditering och ljud- och bildmaterial.

  Kontakta oss - Avdelningen för press, media och informationsnätverk vid EU-kommissionens representation i Sverige: 

  Maria Blässar
  Chef för avdelningen för press, media och informationsnätverk
  0739-315430
  maria.blassar@ec.europa.eu
  Representationens växel: 08-562 444 11

  Karin Carlsson
  Assistent, media och kommunikation
  08-562 444 24
  karin.carlsson@ec.europa.eu 

  Lena Kraft
  Assistent, press
  08-562 444 02
  lena.kraft@ec.europa.eu

  Pressbriefing i Sverige

  Vi håller pressträffar om EU-kommissionens aktuella frågor digitalt och/eller på plats i Europahuset. Vi bjuder även in till tekniska briefingar för att ge bakgrundsinformation om ämnen som är särskilt intressanta för svensk media.

  Nyhetsbrev

  EU-kommissionens representation i Sverige ger varje vecka ut ett nyhetsbrev som förutom en krönika av Christian Danielsson, chef för representationen, innehåller information om de viktigaste EU-nyheterna och våra kommande evenemang. Vill du vara med på sändlistan? Anmäl dig till comm-rep-sto-rsvp@ec.europa.eu med uppgift om förnamn, efternamn, eventuell organisation samt mailadress.

  Nyhetsbrev

  EU-handboken

  I EU-handboken av Brysselbaserade journalisten Sigrid Melchior ges konkreta tips varvat med grundläggande och fördjupande kunskaper om EU och alla dess institutioner. EU-handboken är ett samarbete mellan Tidningen Journalisten och EU-kommissionens svenska representation.

  Läs EU-handboken online

  EU-kommissionens centrala presstjänst i Bryssel – talespersontjänsten (SPP)

  Talespersontjänsten (SPP) i Bryssel ansvarar för EU-kommissionens pressmeddelanden och bakgrundsmaterial samt för kontakter med media.

  Talespersonerna och pressekreterarna på SPP ansvarar för olika ämnesområden. Tillsammans med kommissionärerna håller SPP i presskonferenser vanligtvis varje vardag (”Midday briefing”, ofta kl. 12.00) och övriga presskonferenser där berörda kommissionärer och deras talespersoner presenterar nya förslag och svarar på frågor från journalister.Presskonferenserna kan följas på plats av föranmälda journalister med giltig presslegitimation eller direkt på nätet via Europe by Satellite (EbS). 

  EU-kommissionens centrala pressrum på nätet uppdateras dagligen med nya pressmeddelanden om aktuella förslag till ny lagstiftning, rapporter och uttalanden.

  Ljud-, video och bildmaterial

  Från Audiovisual Services kan du ladda ner ljud-, video och bildmaterial från EU-kommissionens aktiviteter. Allt material får användas i syfte att sprida EU-information.

  Länkar:

  Pressackreditering

  Journalister, fotografer och TV-team behöver särskild ackreditering för att få arbeta vid något av EU-kommissionens arrangemang i Bryssel.

  Det finns olika typer av ackreditering:

  • Presskort för ett år (Brysselbaserad media)
  • Tillfällig ackreditering
  • Endagsackreditering
  • Endagsackreditering för webbsända presskonferenser (tillfälligt under coronapandemin)
  • Ackreditering Europeiska rådet och övriga toppmöten  
  • Ackreditering Europaparlamentet 

  EU-institutionerna har ett gemensamt ackrediteringssystem för Brysselbaserade korrespondenter. Det sköts av Europeiska kommissionen.

  Mediaackreditering (SPP)

  För arrangemang anordnade av EU-kommissionens representation i Sverige krävs vanligtvis ingen ackreditering endast anmälan. För information kontakta avdelningen för press, media och informationsnätverk..