Gå direkt till innehållet
Europeiska kommissionens logotyp
Representationen i Sverige

Tjänster och kontakter för press och media

Är du journalist och har frågor om EU-kommissionen? Välkommen att kontakta EU-kommissionens press- och medieavdelning i Sverige och talespersontjänsten i Bryssel. För frågor om EU från allmänheten hänvisar vi vänligen till Europa Direkt.

Press och media – våra kontaktuppgifter i Sverige

Kontakta oss - Avdelningen för press, media och informationsnätverk vid EU-kommissionens representation i Sverige: 

Anna Rézette
Chef för avdelningen för press, media och informationsnätverk
+46 72 084 99 95
anna-johansson [dot] rezetteatec [dot] europa [dot] eu (anna-johansson[dot]rezette[at]ec[dot]europa[dot]eu)
Representationens växel: 08-562 444 11

Karin Carlsson
Assistent, media och kommunikation
08-562 444 24
karin [dot] carlssonatec [dot] europa [dot] eu (karin[dot]carlsson[at]ec[dot]europa[dot]eu) 

Lena Kraft
Assistent, press
08-562 444 02
lena [dot] kraftatec [dot] europa [dot] eu (lena[dot]kraft[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Pressbriefing i Sverige

Vi håller pressträffar om EU-kommissionens aktuella frågor digitalt och/eller på plats i Europahuset. Vi bjuder även in till tekniska briefingar för att ge bakgrundsinformation om ämnen som är särskilt intressanta för svensk media.

Nyhetsbrev

EU-kommissionens representation i Sverige ger varje vecka ut ett nyhetsbrev som förutom en krönika av Christian Danielsson, chef för representationen, innehåller information om de viktigaste EU-nyheterna och våra kommande evenemang. Vill du vara med på sändlistan? Anmäl dig till comm-rep-sto-rsvpatec [dot] europa [dot] eu (comm-rep-sto-rsvp[at]ec[dot]europa[dot]eu) med uppgift om förnamn, efternamn, eventuell organisation samt mailadress.

Nyhetsbrev

EU-handboken

I EU-handboken av Brysselbaserade journalisten Sigrid Melchior ges konkreta tips varvat med grundläggande och fördjupande kunskaper om EU och alla dess institutioner. EU-handboken är ett samarbete mellan Tidningen Journalisten och EU-kommissionens svenska representation.

Läs EU-handboken online

EU-kommissionens centrala presstjänst i Bryssel – talespersontjänsten (SPP)

Talespersontjänsten (SPP) i Bryssel ansvarar för EU-kommissionens pressmeddelanden och bakgrundsmaterial samt för kontakter med media.

Talespersonerna och pressekreterarna på SPP ansvarar för olika ämnesområden. Tillsammans med kommissionärerna håller SPP i presskonferenser vanligtvis varje vardag (”Midday briefing”, ofta kl. 12.00) och övriga presskonferenser där berörda kommissionärer och deras talespersoner presenterar nya förslag och svarar på frågor från journalister.Presskonferenserna kan följas på plats av föranmälda journalister med giltig presslegitimation eller direkt på nätet via Europe by Satellite (EbS). 

EU-kommissionens centrala pressrum på nätet uppdateras dagligen med nya pressmeddelanden om aktuella förslag till ny lagstiftning, rapporter och uttalanden. Ofta finns våra pressmeddelanden översatta till alla officiella EU-språk. På den svenska versionen av webbsidan - Presshörnan - finns pressmaterial i svensk översättning.   

Ljud-, video och bildmaterial

Från Audiovisual Services kan du ladda ner ljud-, video och bildmaterial från EU-kommissionens aktiviteter. Allt material får användas i syfte att sprida EU-information.

Länkar:

Pressackreditering

Journalister, fotografer och TV-team behöver särskild ackreditering för att få arbeta vid något av EU-kommissionens arrangemang i Bryssel.

Det finns olika typer av ackreditering:

  • Presskort för ett år (Brysselbaserad media)
  • Tillfällig ackreditering
  • Endagsackreditering
  • Endagsackreditering för webbsända presskonferenser (tillfälligt under coronapandemin)
  • Ackreditering Europeiska rådet och övriga toppmöten  
  • Ackreditering Europaparlamentet 

EU-institutionerna har ett gemensamt ackrediteringssystem för Brysselbaserade korrespondenter. Det sköts av Europeiska kommissionen.

Medieackreditering (SPP)

För arrangemang anordnade av EU-kommissionens representation i Sverige krävs vanligtvis ingen ackreditering endast anmälan. För information kontakta avdelningen för press, media och informationsnätverk..