Goda nyheter för Europas konkurrenskraft
Europa har alltid varit en handelns världsdel, men just nu förvärras handelshindren i världen. Våra företag och jordbrukare ställs inför allt större begränsningar, orättvis konkurrens och geopolitisk osäkerhet, och allt detta hotar deras konkurrenskraft. Det nya partnerskapet mellan Europeiska unionen och Mercosur är ett tillfälle att vända denna utveckling. Därför reste jag till Montevideo den här veckan: för att slutföra förhandlingarna och frigöra mervärdet i ett närmare samarbete med en stor, snabbväxande marknad med över 260 miljoner människor.
För fem år sedan nådde vi en principöverenskommelse mellan EU och Mercosurländerna – Brasilien, Argentina, Uruguay och Paraguay. Överenskommelsen gav dock upphov till farhågor i olika delar av EU:s samhälle och ekonomi, till exempel bland jordbrukare, konsumentorganisationer och icke-statliga miljöorganisationer.
Vi har lyssnat uppmärksamt på dessa röster, och under fem års förhandlingar har vi tagit itu med varje fråga direkt. Det avtal som vi nu har nått omfattar det starkaste skyddet någonsin i ett handelsavtal. Det skyddar våra viktigaste ekonomiska sektorer, som jordbruk och livsmedel. Det skyddar våra konsumenter genom höga krav. Och det prioriterar skyddet av vår planet och dess gröna lungor. Detta är inte samma överenskommelse som för fem år sedan – den är i grunden annorlunda. I dag kan vi med säkerhet säga att det är en bättre överenskommelse för Europas folk.
Detta nya partnerskap kommer vid en avgörande tidpunkt för Europa. Omvärlden är mer fragmenterad och konfrontativ än tidigare. Förra året mer än trefaldigades handelsrestriktionerna i världen, räknat i värde. För att övervinna dessa utmaningar måste vi stärka banden med likasinnade partner.
Europeiska unionen och Mercosur omfattar en marknad med 700 miljoner människor. Det medför direkta fördelar först och främst för de tiotusentals europeiska företag, varav hälften små och medelstora, som redan i dag handlar med Latinamerika. Mercosurs tullar på europeiska produkter är höga: 35 % på mode, 27 % på vin och upp till 55 % på andra jordbruksprodukter och livsmedel. Avtalet undanröjer nästan alla tullar på alla produkter, och det kommer EU:s exportföretag att spara upp till 4 miljarder euro om året på.
Och den här dynamiska marknaden öppnas för de europeiska exportföretagen.
Detta är också det mest omfattande avtalet någonsin för att skydda europeiska livsmedel och drycker. Över 350 europeiska produkter skyddas av en geografisk beteckning. Det innebär att det blir olagligt att sälja imitationer eller förfalskningar. För första gången någonsin får europeiska inspektörer möjlighet att kontrollera och stoppa sådan försäljning.
Med avtalet omfattas de europeiska jordbrukarna av nya skyddsåtgärder. Vi har förhandlat fram importtak för känsliga jordbruksbaserade livsmedelsprodukter: importen från Mercosur får utgöra endast en liten del av den europeiska konsumtionen – 0,1 % griskött och 1,5 % nötkött. Framför allt måste Mercosurs exportörer uppfylla samma stränga krav som de europeiska producenterna. Därför har vi enats om skärpta kontroller och ett närmare samarbete med lokala myndigheter i Mercosurländerna.
EU-kommissionen kommer att övervaka utvecklingen på marknaden noga efter att avtalet börjar tillämpas, särskilt inom jordbruket. Vi ska se till att partnerskapet med Mercosur blir något som bönderna i EU tjänar på – och likaså konsumenterna i EU. Om vissa sektorer i EU ändå osannolikt nog skulle påverkas negativt av det nya avtalet, tänker vi inrätta en reserv på minst en miljard euro Detta är vår försäkring för våra bönder och vår landsbygd. Och tillsammans med jordbruket i EU tänker vi vidta nya åtgärder för att förenkla och minska byråkratin för sektorn.
Avtalet är också goda nyheter för europeiska industrier som är beroende av råvaror från utlandet. Efterfrågan på de kritiska mineraler som behövs för ren och digital teknik kommer att trefaldigas fram till årtiondets slut. Den globala kapplöpningen om att kontrollera produktionen av dem och handeln med dem pågår redan. Mercosurländerna är några av de största producenterna av bl.a. litium, järnmalm och nickel i världen. Tack vare det nya partnerskapet sänks eller avskaffas exportavgifterna. Exportrestriktioner och monopol undanröjs. Och vi diversifierar våra leverantörer och minskar våra överberoenden. Både i fråga om import och export stärker avtalet mellan EU och Mercosur Europas konkurrenskraft överlag.
De ekonomiska argumenten för detta avtal är tydliga. Men för Europa handlar handelsavtal inte bara om ekonomi. Detta nya avtal är också en geopolitisk nödvändighet. Handelspartnerskap är ett sätt att bygga upp och stärka gemenskaper med samma värderingar. Detta gäller även våra partnerskap med Mercosur. Bägge parter har så mycket gemensamt i fråga om historia, kultur och språk. Vi anser båda att klimatförändringarna är vår tids avgörande utmaning. Överenskommelsen återspeglar därför vårt gemensamma engagemang för Parisavtalet om klimatförändringar och kampen mot avskogning. Europeiska unionen och Mercosur delar också uppfattningen att internationellt samarbete är den verkliga drivkraften för framsteg och välstånd. Medan andra stormakter rör sig i motsatt riktning väljer vi att stå enade på den globala arenan för friare, mer rättvis handel.
Därför är det en bra dag i dag för Europa och Mercosur. En generation ledare har ägnat åratal åt att nå en överenskommelse med de bästa villkoren för Europa. Nu är det skördetid för framtida generationer – konsumenter, företag, familjer och jordbrukare. Det är så vi agerar för att nå vårt gemensamma mål att stärka Europas konkurrenskraft.
Ursula von der Leyen,
Europeiska kommissionens ordförande
Se länkarna nedan för mer information om frihandelsavtalet:
Översikt
- Publiceringsdatum
- 6 december 2024
- Upphovsman
- Representationen i Sverige