Draghi-rapporten: 800 miljarder euro om året för att öka EU:s konkurrenskraft - Europeiska kommissionen Gå direkt till innehållet
Representationen i Sverige
  • Nyhetsartikel
  • 11 september 2024
  • Representationen i Sverige
  • Lästid: 2 min

Draghi-rapporten: 800 miljarder euro om året för att öka EU:s konkurrenskraft

EU måste investera stort för att möta konkurrensen från USA och Kina konstaterade Europeiska centralbankens tidigare chef Mario Draghi när han överlämnade sin konkurrenskraftsrapport till kommissionsordförande Ursula von der Leyen den 9 september.

Draghi vid presskonferensen med kommissionsordförande von der Leyen

Enligt Draghis rapport krävs investeringar på mellan 750 och 800 miljarder euro årligen för att möta de stora utmaningar för EU som han identifierar för EU i rapporten. Totalt föreslår Draghi cirka 170 konkreta åtgärder för att öka den europeiska konkurrenskraften. 
 

Tre stora omställningar

I rapporten identifierar Draghi tre stora omställningar som den europeiska ekonomin måste ta sig an: 

  1. EU måste satsa mer på innovation och identifiera nya tillväxtmotorer. Draghi konstaterar att EU:s andel av den globala handeln minskat, samtidigt som konkurrensen med, och efterfrågan från, framförallt Kina minskat. Dessutom, påpekar han, halkar EU efter när det gäller techindustrin. 
  2. EU måste sänka energipriserna samtidigt som minskningen av koldioxidutsläppen och omställningen till den cirkulära ekonomin fortsätter. Utfasningen av fossila bränslen kan enligt Draghi skapa möjligheter för EU att ta ledartröjan när det gäller "clean tech" och cirkulära lösningar, och samtidigt genomföra ett skifte mot rena och billiga energikällor. 
  3. EU måste anpassa sig till en allt mer osäker geopolitisk situation och minska sitt beroende av omvärlden. Det handlar dels om exempelvis kritiska råvaror men även satsningar på inhemsk försvarsindustri. Som förkämpe för öppnare handel är EU särskilt sårbart om denna slutenhet accelererar globalt enligt Draghi.

För att möta dessa stora omställningar föreslår Draghi ett stort antal konkreta åtgärder, som omfattar allt från att reformera yrkesutbildning till att skapa en EU-plattform för inköp av kritiska råmaterial och att stärka styrningen på EU-nivå. 

Rapporten lyfter fram olika förslag för att mobilisera finansiering som handlar om bättre integrering av EU:s kapitalmarknader, gemensam finansiering av investeringar i t ex forskning, energinätverk och försvarsmateriel på EU-nivå och eventuell gemensam upplåning på finansmarknaderna.

När kommissionens ordförande Ursula von der Leyen tog emot rapporten den 9 september 2024 underströk hon framförallt tre aspekter av rapporten: 

  1. För att konkurrera måste EU satsa på den gröna och digitala omställningen. 
  2. EU måste investera i den kompetens som behövs och få in fler människor på arbetsmarknaden.
  3. EU måste utveckla motståndskraft mot framtida kriser genom att utveckla robusta leveranskedjor. 

– Jag tror inte någon är bättre placerad än dig att genomföra en grundlig analys av Europas konkurrenskraft - och hur den kan förbättras. Nu finns en bred konsensus om att den måste toppa vår dagordning och vara i hjärtat av våra insatser, sade von der Leyen när hon tog emot rapporten. 

Länkar

Översikt

Publiceringsdatum
11 september 2024
Upphovsman
Representationen i Sverige