Gå direkt till innehållet
Representationen i Sverige
Nyhetsbrev15 september 2022Representationen i SverigeLästid: 2 min

EU-kommissionens nyhetsbrev 15 september 2022

Christian Danielssons krönika med en sammanfattning av aktuella EU-frågor.

Christian Danielsson framför en svensk flagga och en EU-flagga
Europeiska unionen, 2022 / Jonathan Nackstrand

Kära EU-intresserade,

Inför ett fullsatt Europaparlament höll kommissionens ordförande Ursula von der Leyen årets tal om tillståndet i Europeiska unionen. Det sker mot bakgrund av att ett krig pågår i Europa. VdL betonade därför vikten av att Europeiska unionen fortsätter att stå enad i sitt stöd för Ukraina och vikten av både solidaritet och mod. 

Talet har tre element. För det första betydelsen av fortsatt kraftfullt stöd till Ukraina. Här handlar det främst om att bibehålla modet och uthålligheten att göra allt som krävs för att Ukraina vinner kriget. Hon betonade att det handlar ju inte bara om Ukrainas frihet utan också om försvaret av vår europeiska frihet. Utöver stöd i olika former så lyfter VdL särskilt fram vikten av att mobilisera den inre marknaden för Ukraina. Nära kopplat till Rysslands anfallskrig är de höga elpriserna och VdL lägger fram ett paket för att minska dessa.

För det andra ekonomin där VdL betonar vikten av att fortsätta den gröna och digitala omställningen som är en förutsättning för framtidens hållbara ekonomi. Hon lyfte också fram innebörden av handeln och av investeringar i gemensamma projekt av europeiskt intresse som halvledare och microchips. Talet understryker också betydelsen att inom EU frångå det skadliga beroendet av att enbart ha få eller enskilda försörjare av kritiska råvaror.

Slutligen understryker VdL betydelsen av de värderingar som Europeiska unionen vilar på. Det gäller att ha kraft att motstå skadlig påverkan från utomstående aktörer och kommissionen kommer att lägga fram ett paket av åtgärder för att förstärka europeisk motståndskraft. Externt betonar hon angelägenheten av att EU stödjer demokratiska reformer i Afrika och att EU erbjuder ett alternativ till skadlig finansiering från odemokratiska länder som till exempel Kina. Tillsammans med talet presenterade VdL kommissionen en avsiktsförklaring med de initiativ som kommissionen avser ta under det kommande året. Här kan du ladda ner avsiktsförklaringen.

På eftermiddagen idag bjöd vi in till ett seminarium i Europahuset, där en kunnig panel diskuterade de prioriteringar för det kommande året som presenteras i talet och vad dessa betyder för Sverige. Bland talarna fanns Göran von Sydow, direktör för Svenska institutet för europapolitiska studier (SIEPS), Ylva Nilsson, journalist och kolumnist på Expressen, Anders Lindberg, politisk chefredaktör på Aftonblade, samt Frida Wallnor, ledarskribent på Dagens Industri.  Du som inte kunde vara med på plats kan se inspelningen på SVT Forum och på EU-kommissionens facebooksida.

Till sist vill jag tipsa er om att följa EU-dagarna i Lund, som går av stapeln nästa vecka och som vi på Representationen är med och samordnar tillsammans med Lunds Kommun och Lunds Universitet. Detta årliga evenemang har blivit en viktig mötesplats för dialog och utbyte om viktiga perspektiv på EU-politiken. På måndagen kommer Sveriges EU-kommissionär Ylva Johansson att delta och seminarierna kan följas live via internet.

Christian Danielsson
Chef för EU-kommissionens representation i Sverige

Översikt

Publiceringsdatum
15 september 2022
Upphovsman
Representationen i Sverige