Kära EU-intresserade,
Jag har just deltagit i ett webbinarium om battericellers betydelse för den gröna omställningen. Just batteriteknik är helt avgörande för att reducera utsläppen av koldioxid från transportsektorn. World Economic Forum beräknar att just denna teknik har potentialen att minska de globala utsläppen med 30% redan 2030. Men det förutsätter att tekniken och produktionen finns på plats. Just det diskuterade vi med den svenska batteritillverkaren Northvolt, Volvo Trucks, näringsminister Ibrahim Baylan och Europeiska Investeringsbanken (EIB). EU-kommissionen har varit av stor betydelse för att bringa forskning, produktion och finansiering av batteriutveckling samman i EU:s batteriallians. Men EU-kommissionen har också spelat en viktig roll för den omfattande finansieringen som varit en förutsättning för att gå från vision till verklighet. Konkret tar det sig uttryck i den särskilda investeringsfonden InvestEU där EU-kommissionen ställer garantier till förfogande för till exempel EIB, så att EIB kan ta mer risk i sin utlåning. Genom de gemensamma insatserna är Europa på väg att bli världens näst största batteritillverkare.
Webbinariet är en del av Almedalsveckan som i år är helt digital. Hållbara batterier-webbinariet kommer att sändas den 6 juli kl. 11.00-11.45. EU-kommissionens representation i Sverige står i Almedalen även värd för webbinarier om den externa dimensionen av covid-19, återhämtningsfonden, den gröna omställningen, bättre möjligheter till tågresande genom Europa, internationell organiserad brottslighet liksom digitalisering, alla naturligtvis med en tydlig europeisk dimension. I detta nyhetsbrev framgår när och hur dessa webbinarier kommer att sändas och jag hoppas att ni har möjlighet att följa i alla fall några av dem.
Annars är väldigt mycket av arbetet i Bryssel nu inriktat på att färdigställa det paket av lagstiftningsförslag som är nödvändiga för att förverkliga målet om minst 55% minskning av utsläppen av växthusgaser redan 2030. Det handlar i hög grad om uppskruvning av redan existerande regelverk och de kommer att medföra smärtsamma omställningar, men samtidigt också klara riktlinjer för framtiden vad gäller allt ifrån det europeiska utsläppshandelssystemet ETS till hållbarhetskrav för förnyelsebar energi. Paketet läggs fram den 14 juli och kommer i Sverige, liksom i andra medlemsländer, att föranleda stort intresse.
Slutligen har nu 433,3 miljoner vaccindoser levererats till EU-länderna, 359,6 miljoner vaccindoser har getts i EU och 61 % av EU:s vuxna befolkning har fått minst en dos vaccin.
Christian Danielsson
Chef för EU-kommissionens representation i Sverige
EU DENNA VECKA
EU-KOMMISSIONENS REPRESENTATION I SVERIGE
SOCIALA MEDIER
Twitter
Facebook
Instagram
VI SER
SVT1 Rapport visar ikväll, onsdag 30 juni, ett inslag med EU-kommissionär Virginijus Sinkevičius med ansvar för miljöfrågor som nyligen besökte Sverige och då hade samtal med den svenska regeringen liksom med Greta Thunberg.
SVT Rapport ikväll
DIGITALA ALMEDALEN 2021
4-7/7 Alla samtalen under digitala Almedalen
Bild: Almedalsveckan
#EUiAlmedalen2021
Upptäck programmet för Almedalsveckan 2021 som i år pågår mellan den 4-7 juli och är digital. EU-kommissionens representation i Sverige bjuder i vanlig ordning på ett program med högaktuella samtal och debatter om klimatneutralitet, digitalisering, tågresande i Europa, hållbara batterier (i ett samarrangemang med Europeiska Investeringsbanken), Sveriges återhämtningsplan, ungdomarnas EU, covid-19-pandemin och organiserad internationell brottslighet. Vi har samtidigt premiär för podcasten Vårt Europa; första avsnittet med utrikesminister Ann Linde och chefen för EU-kommisisonens representation i Sverige Christian Danielsson handlar om EU:s östliga partnerskap och relationerna med Ryssland och samtalet programleds av Willy Silberstein. Christian Danielsson modererar dessutom Utrikespolitiska förbundets livesända ungdomsdebatt om ungas framtid i Europa.
Till Almedalsprogrammet 2021 Följ oss med fördel från ferien!
DENNA VECKA I EU-KOMMISSIONEN
30/6 Kollegiemöte
Den sista juniveckans kollegiemöte kommer att handla om det europeiska medborgarinitiativet om förbud mot djur i bur som startade 2018 och som ett år senare hade samlat över 1,4 miljoner underskrifter. Man kommer även att diskutera den långsiktiga visionen för landsbygden i EU som knyter an till grönboken om åldrande och demografi i Europa.
Presskonferenser på EbS
Pressmeddelanden på svenska
NYHETER
Svenska sjukhus får desinfektionsrobotar från EU
Robotarna Roberta och Robert.
Skånes universitetssjukhus och Visby Lasarett får desinfektionsrobotar, som har köpts in av EU-kommissionen, för att hjälpa till att minska infektionsrisken och begränsa smittspridningen av covid-19. Hittills har 100 robotar delats ut till sjukhus i 22 europeiska länder. Robotarna använder UV-ljus och kan desinfektera ett vanligt patientrum på bara 15 minuter. De kan därmed hjälpa sjukhusen att minska infektionsrisken och begränsa smittspridningen.
Hälsa på jobbet
Covid-19-pandemin har visat hur viktiga åtgärder för hälsa och säkerhet på våra arbetsplater är, inte minst för att skydda arbetstagarnas hälsa, men även för samhällets funktion och den viktiga ekonomiska och sociala verksamheten. Nu antas EU:s strategiska ram för arbetsmiljö 2021–2027 och EU-kommissionens nya strategi kommer att ha tre övergripande fokusområden; den gröna och digitala omställningen, den demografiska utvecklingen och förändringar av den traditionella arbetsmiljön samt att förebygga olyckor och sjukdomar och öka beredskapen inför eventuella framtida kriser.
Hälsa och säkerhet på arbetsplatsen i ett föränderligt arbetsliv
Fakta och frågor om den nya arbetsmiljöstrategin
Enklare momsliv för e-konsumenter
Nu träder nya momsregler i kraft för näthandel för att säkerställa lika spelregler för alla företag, förenkla gränsöverskridande e-handel och att öka insynen för EU:s konsumenter när det gäller prissättning och utbud. Detaljhandeln på nätet har fått ett uppsving till följd av pandemin och de nya reglerna kommer att påverka näthandelsföretag och marknadsplatser både i och utanför EU, liksom post- och budföretag, tull- och skattemyndigheter samt i slutändan konsumenterna.
Nya e-handelsregler i EU gör livet lättare för näringsidkare och konsumenter
RESFEBER
EU:s digitala covid-intyg och Re-open EU
Re-open EU är appen som informerar dig som resenär om de olika åtgärder som vidtagits i Europa, bland annat om karantän- och testningskrav, EU:s digitala covid-intyg för att hjälpa dig att utöva din rätt till fri rörlighet och mobila kontaktspårnings- och varningsappar för coronaviruset. Informationen uppdateras ofta och finns tillgänglig på 24 språk och finns till för att hjälpa dig att planera din resa i Europa, samtidigt som du håller dig säker och värnar hälsan.
Syftet med EU:s digitala covidintyg är att främja säker och fri rörlighet inom EU under covid-19-pandemin. Alla EU-medborgare har rätt att röra sig fritt inom unionen, även utan intyg, men intyget kommer att göra det lättare att resa och kommer också att göra att innehavaren slipper restriktioner, som karantän. Från och med den 1 juli kommer det att finnas i hela EU.
Re-openEU app
Om EU:s digitala covidintyg om du ska ut och resa
Video om covidintygen
Frågor och svar
Sveriges hemsida covidbevis.se
SMAKA PÅ HAVET
Fina fisken!
#TasteTheOcean
Svårt att komma på vad du ska laga till middag idag igen? Här får du recepttips på mat från havet med hållbart fångad fisk och skaldjur, framtagna av europeiska mästerkockar.
Buon apetito!
Vad blir det till middag?
BRITTSOMMAR 2021
Svensk i Storbritannien eller britt i Sverige?
Har du svenska släktingar och vänner i Storbritannien? Eller har du brittiska släktingar och vänner i Sverige? Efter att Storbritannien lämnat EU måste både svenskar i Storbritannien och britter i Sverige ansöka om uppehållstillstånd. Det är fortfarande många som inte har ansökt, påminn dem!
Svenskars rättigheter i Storbritannien Sista ansökningsdag 30/6
Britters rättigheter i Sverige och andra EU-länder Sista ansökningsdag 30/9
Här är datumen och länkarna som gäller
PODCAST
Europa ropar igen
Ett nytt avsnitt av EU-kommissionens podcast Europe calling finns nu att lyssna på, denna gång med EU-kommissionär Thierry Breton om återhämtningen från covid-19.
Episode 2: Building back better: post-Covid recovery, resilience and resurgence in Europe:
Europe calling podcast avsnitt 2 på engelska
EUNG KONST
Barnens värld utan föroreningar – ett konstprojekt
Min värld utan föroreningar är ett konstprojekt för unga. Föroreningar påverkar oss alla. Det är dock till större delen den yngre generationen som i framtiden kommer att leva med följderna av hur vi behandlar vår miljö i dag och bidragen till detta projekt ger denna generation en möjlighet att uttrycka hur de ser på miljöproblemen i den värld de lever i, både ur ett lokalt och globalt perspektiv.
Min värld utan föroreningar galleri
SOMMARLOV
Badtider
Till rapporten Sveriges badvattenrapport
Ta mig till kartan
Om EU:s badvattenkvalitetsrapport
STUDIEBESÖK
Besök oss på Europahuset i höst
På Europahuset anordnas studiebesök för allmänheten och unga studenter från hela Sverige för att sprida inspiration och kunskap om EU, liksom om Sveriges roll inom EU. Studiebesöken pågår under en timme och består av fördjupande presentation om EU följt av frågestund och diskussion med en eller flera tjänstepersoner som arbetar med EU-frågor dagligen. Kontakta oss på europahuset-sverigeec [dot] europa [dot] eu (europahuset-sverige[at]ec[dot]europa[dot]eu) för att boka studiebesöket och bifoga info om:
Vilka ni är: vilken skola och årskurs, myndighet eller annan organisation ni representerar
Föreslå 3 olika besöksdatum som passar er – digitalt, eller på plats när corona-restriktionerna lättar eller en hybridversion
Kontaktuppgifter: namn, mejladress och telefonnummer
Vi på Europahuset önskar er en skön sommar, vi ses i höst!
EU-kommissionens representation i Sverige hemsidan
EU:s ÖPPNA SAMRÅD
Berätta vad du tycker om EU:s pågående arbete
Vi vill veta vad du som EU-medborgare tycker om de lagar och initiativ som EU just nu håller på att ta fram.
Här hittar du alla pågående samråd Delta
K U L T U R
Upptäck Europas rika kulturarv
Europeiska kulturarvsområden fokuserar på att främja de symboliska europeiska värdena och den betydande roll dessa platser har spelat i Europas historia och kultur. De erbjuder också värdefulla utbildningsaktiviteter, särskilt för ungdomar. Hitta kulturarvsplatser nära dig!
Europeiska kulturarvsplatser med karta
OM CORONA
Vad görs på EU-nivå mot pandemin?
EU:s återhämtningsplan för pandemin
ECDC:s karta över smittspridning
Barns digitala liv under pandemin rapport
Hälsan först!
ECDC:s hemsida
EMA:s hemsida
EU-byråernas roll faktablad
En europeisk hälsounion
VACCIN
EU:s vaccinstrategi
Vägen ut ur coronaviruspandemin faktablad
Vaccinernas hälsofördelar faktablad
Europaparlamentets agenda denna vecka
4-7/7 Europaparlamentets Almedalenseminarier
4/7 kl. 16: EU:s utrikes- och handelspolitik – vilka är utmaningarna och lösningarna?
5/7 kl. 10: Lagstadgade minimilöner i EU – hur påverkas Sverige?
6/7 kl. 13: Rättsstatsprincipen och kopplingen till EU-medel – flopp eller framgångssaga?
7/7 kl. 11: Konferensen om Europas framtid: Förhoppningar eller farhågor?
Europeiska rådet
Europeiska unionens råd
Officiella möten i rådet anordnas av Europeiska unionens råd och leds av rådets ordförandeskap. Varje ordförandeskap anordnar även informella ministermöten för att diskutera initiativ med anknytning till en särskild fråga eller rådskonstellation.
PÅ AGENDAN
28-29/6 Rådet för jordbruk och fiske har en diger agenda med inte minst diskussioner om reformen av den gemensamma jordbrukspolitiken, biologiska bekämpningsmedel, honungsbin, marknadssituationen, fiskemöjligheter för 2022 och fiskerikontroll.
Vill du veta mer om något av sommarens alla kommande råd?
Du hittar alla tider och länkar samt agendor i möteskalendariet som kan uppdateras med kort varsel.
ORDFÖRANDESKAPET 2021
Portugal lämnar över ordförandeskapet till Slovenien i Europeiska unionens råd
Portugals ordförandeskap har under denna första halva av 2021 lett arbetet i Europeiska unionens råd, ministerrådet, med mottot ”Nu ska vi uppnå en rättvis, grön och digital återhämtning”, där fokus har varit återhämtningen från covid-19-pandemin. Ordförandeskapet roterar mellan EU:s medlemsländer var sjätte månad. Näst på tur står Slovenien som startar sitt arbete imorgon torsdag den 1 juli och innehar ordförandeskapet året ut. De medlemsländer som innehar ordförandeskapet har ett nära samarbete i en grupp om tre medlemsländer, en så kallad trio. Detta system infördes genom Lissabonfördraget 2009. Trion sätter upp långsiktiga mål och utarbetar en gemensam agenda med de ämnen och viktiga frågor som rådet kommer att ta upp under en 18-månadersperiod. På grundval av detta program utarbetar vart och ett av de tre länderna sitt eget mer utförliga 6-månadersprogram. Tyskland, Portugal och Slovenien är den nuvarande trion.
Officiell hemsida för Sloveniens ordförandeskap
Europa Direkt
EUROPA DIREKT-NÄTVERKET I SVERIGE 2021-2025
Hitta ditt närmaste Europa Direkt-kontor på denna karta
Vill du inte längre ha vårt nyhetsbrev och inbjudningar till våra evenemang? Eller får du vårt nyhetsbrev av en kollega och vill själv komma med på sändlistan?
Hör av dig till comm-rep-sto-rsvpec [dot] europa [dot] eu (comm-rep-sto-rsvp[at]ec[dot]europa[dot]eu) så ordnar vi det.
Översikt
- Publiceringsdatum
- 7 juli 2021