Gå direkt till innehållet
Representationen i Sverige
Nyhetsbrev1 december 2023Representationen i SverigeLästid: 3 min

EU-kommissionens nyhetsbrev den 1 december 2023

Annika Wäppling Korzineks krönika med en sammanfattning av aktuella EU-frågor.

Annika Wäppling Korzinek står bredvid en EU-flagga med kommissionens logo i bakgrunden

 

Kära EU-intresserade!

Nu har vintern och snön kommit på allvar, och på söndag tänder vi första ljuset i advent. Det är den mörkaste tiden på året och ändå en tid full av hopp och glädje. Liksom tidigare år är vi glada att tillsammans med 21 ambassader och EUNIC (EU National Institutes for Culture) kunna arrangera en stämningsfull julkonsert med europeiska julsånger i fantastiska Adolf Fredriks kyrka i Stockholm, den 11 december. Biljetterna bokades upp lika snabbt som snön smälter i vårsolen, men konserten kommer även att kunna avnjutas på YouTube.

Europol uppskattar att omkring 90% av dem som passerar EU:s gränser irreguljärt får hjälp av människosmugglare, främst kriminella grupper. I sitt tal om tillståndet i unionen i september aviserade Ursula von der Leyen ett förslag för att uppgradera den befintliga lagen för att bekämpa människosmuggling, vilken redan har tjugo år på nacken. Förslaget kom i veckan, och det syftar bland annat till att skärpa straffen för och definitionen av smuggling, till exempel när migranter används som verktyg för att pressa andra länder, vilket vi just nu ser på gränsen mellan Ryssland och Finland. Förslaget vill också främja informationsutbyte mellan medlemsländer och stärka Europols roll för att bekämpa människosmuggling. 

Rysslands fortsatta invasionskrig i Ukraina skördar inte bara människoliv, utan har även förödande effekter på miljö och infrastruktur. Ukraina är nu det mest minerade landet i världen. Krigets skador på miljön i Ukraina innebär förluster till ett värde av 52 miljarder euro, skadorna på skogsnäringen uppgår till över 1,4 miljarder euro, och nästan 500 vattenreningsanläggningar har blivit skadade. För att redan nu ingjuta hopp och ge stöd för en hållbar och grön återuppbyggnad av Ukraina, står EU-kommissionen denna vecka värd för en internationell högnivåkonferens i Vilnius.

Den 1 december har vi finbesök i Stockholm av Enrico Letta, f.d. premiärminister i Italien, som på begäran av Europeiska rådet håller på att utarbeta en oberoende rapport om framtiden för EU:s inre marknad. Vid besöket träffar Letta bland andra EU-minister Roswall och ett antal svenska företagare. I detta sammanhang kan jag också rekommendera en granskning av företagsklimatet i Europa, Private Business Attractiveness Index, som gjorts av konsultfirman PwC. Rapporten visar att Sverige ligger högst av alla EU-länder och tvåa av alla 33 länder i studien, strax efter Schweiz.

Nästa vecka har vi två intressanta seminarier i Europahuset som jag hoppas ni vill besöka eller titta på. Den 6 december arrangerar vi ett seminarium tillsammans med Paneuroparörelsen om Försvarsindustrisamarbetet inom EU – läge och utveckling, där vi tittar på hur försvarssamarbetet i EU har utvecklats sedan krigsutbrottet i Ukraina och viken roll den svenska försvarsindustrin kan spela. Den 8 december fokuserar vi på lokal klimatomställning när vi för sjätte gången står värd för Viable Cities årliga sammankomst Viable Cities Day. Förutom diskussioner och utbyte om klimatomställning kommer även ett antal kommuner att underteckna ”klimatkontrakt”. Viable Cities Day är fulltecknad, men ni kan följa seminariet digitalt här.

Jag önskar er en fin vecka i snön!

 

Annika Wäppling Korzinek

Chef för EU-kommissionens representation i Sverige

Översikt

Publiceringsdatum
1 december 2023
Upphovsman
Representationen i Sverige