Gå direkt till innehållet
Representationen i Sverige
Nyhetsbrev11 januari 2023Representationen i SverigeLästid: 2 min

EU-kommissionens nyhetsbrev den 11 januari 2023

Erik von Pistohlkors krönika med en sammanfattning av aktuella EU-frågor.

EU-flaggan och den svenska flaggan.

Kära EU-intresserade,

 God fortsättning på det nya året!

Det svenska EU-ordförandeskapet började vid årsskiftet, men det officiella startskottet är ändå kommissionärernas och den svenska regeringens möte i Kiruna.  När de här raderna når sina mottagare befinner jag mig på plats i Norrbotten. Vi är några kollegor från representationen som ska assistera kollegiet - alla kommissionärer under ledning av Ursula von der Leyen – under deras besök i Sverige. Vi räknar med att det kommer att bli en intressant och möjligen lite exotiskt upplevelse för gästerna, men det viktigaste är att kommissionärerna och de svenska statsråden får möjlighet att samtala kring de prioriteringar och pågående förhandlingar som kommer att prägla det kommande halvåret. Mer om dagarna i Kiruna kommer i nästa veckas krönika.

Man talar ibland om EU:s institutionella cykel, och det syftar på att man i början av en mandatperiod brukar se många stora lagförslag. Sedan övergår fokus till förhandlingar i rådet och Europaparlamentet så lagar kan stiftas innan ett EU-val genomförs och nästa uppsättning kommissionärer och parlamentsledamöter tillträder. Sveriges ordförandeskap infaller under den senare delen av mandatperioden, och det är många stora frågor som ska klubbas innan loppet går i mål.

En annan viktig vinterkonferens hölls i början av veckan i Sälen, nämligen Rikskonferensen Folk och Försvar som sedan 1946 är ett forum för diskussion om säkerhetspolitik, försvar, samhällets krisberedskap och globala säkerhetstrender. Ett avsnitt i programmet handlade om det svenska EU-ordförandeskapet. Intressant lyssning, med bland andra kommissionär Ylva Johansson.

Apropå försvarsfrågor så har EU och NATO under veckan skrivit under en deklaration om fortsatt och fördjupat samarbete. Några av de punkter som nämns är cyber- och hybridhot, teknikutveckling, säkerhetsfrågor kopplade till klimatkrisen, stärkt motståndskraft samt fortsatt stöd till Ukraina.

Jag började med att önska en god fortsättning på året. Vi vet att orosmolnen är många och tunga. Kriget mot Ukraina, klimatkrisen, energikrisen och rusande inflation gör att det kan kännas svårt att möta 2023 med optimism. Men ju större utmaningarna är, desto viktigare är det att vi hittar lösningar tillsammans. Därför känns det viktigt och motiverande att vara en del av EU-samarbetet.

 

Erik von Pistohlkors
Tillförordnad chef för EU-kommissionens representation i Sverige

Översikt

Publiceringsdatum
11 januari 2023
Upphovsman
Representationen i Sverige