Gå direkt till innehållet
Representationen i Sverige
Nyhetsbrev12 januari 2024Representationen i SverigeLästid: 2 min

EU-kommissionens nyhetsbrev den 12 januari 2024

Annika Wäppling Korzineks krönika med en sammanfattning av aktuella EU-frågor.

Kära EU-intresserade!

God Fortsättning! Jag hoppas ni har haft en skön ledighet och har kunnat njuta av mycket julmys och det stundtals stränga men härliga vintervädret. 

Kyla och extremväder har härjat inte bara i Sverige, utan i stora delar av Europa under jul- och nyårshelgerna. Vi vet alla att det är skillnad på väder och klimat, och i veckan fick vi ännu en gång den beklämmande nyheten att året som gått var det varmaste år som någonsin uppmätts, enligt EU:s klimattjänst Copernicus

Belgien tog över stafettpinnen som ordförande för Europeiska unionens råd den 1 januari. Det blir en spännande vår som kulminerar med val till Europaparlamentet den 6–9 juni (9 juni i Sverige). Europeiska rådet kommer dessutom i juni att anta den ”strategiska agendan”, d.v.s. de politiska prioriteringarna för kommande mandatperiod. Som alla ordförandeländer har Belgien presenterat ett program med sina prioriteringar för de kommande sex månaderna, som i stort sett matchar föregångarnas: främja rättsstatsprincipen och demokrati, stärka EU:s konkurrenskraft, driva grön och rättvis omställning, stödja den sociala agendan, skydda människor och gränser och lyfta EU:s globala roll. Belgien kommer även att påbörja mer intensiva diskussioner i olika rådskonstellationer om vilka förändringar som måste till för att möjliggöra en kommande utvidgning. 

Inför Europaparlamentsvalet känns det extra viktigt att nå ut till ungdomar och förstagångsväljare. Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) har inför valet fått ett skolvalsuppdrag av regeringen. Skolvalet är öppet för alla högstadie- och gymnasieskolor i Sverige och är därigenom en av Sveriges största demokratisatsningar. Anmälan till EU-skolvalet 2024 beräknas öppna i slutet av januari och jag hoppas att så många skolor som möjligt tar denna möjlighet. I veckan kom EU-kommissionen med en utvärdering och uppföljning av Europaåret för ungdomar 2022. Ett av de viktigaste åtagandena är att kommissionen när EU:s politik utformas kommer att tillämpa en ”ungdomskontroll” för att systematiskt beakta hur politiken inverkar på de unga. Kommissionen kommer också att stärka EU:s ungdomsdialog, som är den viktigaste mekanismen för ungdomars deltagande i Europasamarbetet. 

I tisdags hade jag glädjen att få moderera ett mer filosofiskt samtal om EU, dess tillblivelse och demokratiska utveckling samt hur historia och framtid kan kopplas samman. Vi tog avstamp i Annika Ström Melins nyligen utgivna bok om Jean Monnet, en av EU:s grundare, och tillsammans med författaren, statssekreterare Christian Danielsson och Sieps direktör Göran von Sydow diskuterade vi olika aspekter av EU-samarbetet. En intressant och uppfriskande start på EU-året! Ni som missade samtalet kan se det i efterhand på YouTube

Jag önskar er en fin vecka!

Annika Wäppling Korzinek

Chef för EU-kommissionens representation i Sverige

 

EU-kommissionens representation i Sverige ger varje vecka ut ett nyhetsbrev som förutom en krönika av Annika Wäppling Korzinek, chef för representationen, innehåller information om de viktigaste EU-nyheterna och våra kommande evenemang.

Vill du vara med på sändlistan? Anmäl dig i vårt nya verktyg Conrep .

Observera att du måste välja de ämnesområden du är intresserad av. 

Översikt

Publiceringsdatum
12 januari 2024
Upphovsman
Representationen i Sverige