Gå direkt till innehållet
Representationen i Sverige
  • Nyhetsbrev
  • 13 oktober 2023
  • Representationen i Sverige
  • Lästid: 3 min

EU-kommissionens nyhetsbrev den 13 oktober 2023

Annika Wäppling Korzineks krönika med en sammanfattning av aktuella EU-frågor.

Annika Wäppling Korzinek

Kära EU-intresserade!

Under förra helgen möttes vi av ytterligare hemska krigsscener, denna gång från Israel och Gaza. EU har tydligt fördömt Hamas brutala attack mot Israel och krävt att de över 100 israeler som terrororganisationen har tagit som gisslan omedelbart släpps fria. På tisdagskvällen sade Josep Borrell, EU:s höga representant ansvarig för utrikesfrågor och säkerhetspolitik, i ett uttalande att Israel har rätt att försvara sig men att agerandet måste följa internationell rätt. Vidare har EU:s utrikesministrar beslutat att se över EU:s bistånd till Palestina för att säkerställa att det inte finns någon länk mellan EU:s stöd och Hamas terroraktiviteter. Däremot kommer EU:s humanitära hjälp till offren att fortsätta oavkortat. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Europaparlamentets talman Roberta Metsola reser till Israel idag, fredag den 13 oktober, för att visa solidaritet med offren och för att träffa Israels politiska ledare.  

Under veckan publicerade EU-kommissionen ett intressant meddelande om demografisk förändring i EU, en utveckling som kommer att påverka vår ekonomi, vår globala roll och samhället i stort. EU är en krympande och åldrande kontinent. Befolkningen minskar och allt färre personer i arbetsför ålder behöver försörja allt fler. Enligt gällande prognos kommer antalet äldre personer som ska försörjas i EU att öka med 70% till år 2100. I meddelandet presenterades en verktygslåda som EU kan använda för att försöka vända och hantera situationen. Denna står på fyra pelare: göra det lättare att kombinera arbete och familj; stärka yngre personers kompetens och tillgång till arbete och boende; främja äldre personers hälsa; samt kontrollerad laglig migration för att täcka den kommande arbetskraftsbristen. Sverige sticker ut i den här statistiken, då den svenska befolkningen beräknas fortsätta öka och försörjningskvoten vara den tredje lägsta i EU år 2100.

Vi vill rikta ett stort grattis till Stockholm! I torsdags tilldelades tio europeiska städer, varav Stockholm var en, en EU-märkning för klimatneutrala och smarta städer. Utmärkelsen är en del av ett av EU-uppdragen i forskningsprogrammet Horisont Europa. Det är ett viktigt erkännande av städernas planer för att bli klimatneutrala redan till 2030. Städer står för mer än 70% av de globala koldioxidutsläppen och förbrukar över 65% av världens energi. Det belyser vikten av att städer går i bräschen och visar vägen för klimatomställningen och det är väldigt roligt att se att Stockholm gör ett så fint jobb på området. 

En hektisk EU-vecka går nu mot sitt slut. Vi har haft den stora förmånen att träffa över 150 lärare här hos oss på Europahuset och det är oerhört inspirerande att få deras frågor och perspektiv på EU-aktuella frågor, särskilt nu inför det stundande Europaparlamentsvalet i juni 2024. För att få ett engagemang för EU behövs som bekant både information och kunskap, och inhämtandet av dessa börjar just i skolorna, och det är därför vi är så glada och tacksamma över dessa engagerade och drivna lärare. Nu har vi öppnat en ny ansökningsomgång för vår EU skolambassadörsutbildning 2024, så tipsa gärna lärare i din närhet att söka.

Jag önskar er en skön helg och trevlig vecka!

 

Annika Wäppling Korzinek

Chef för EU-kommissionens representation i Sverige

Översikt

Publiceringsdatum
13 oktober 2023
Upphovsman
Representationen i Sverige