Gå direkt till innehållet
Representationen i Sverige
Nyhetsbrev17 maj 2024Representationen i SverigeLästid: 5 min

EU-kommissionens nyhetsbrev den 17 maj 2024

Annika Wäppling Korzineks krönika med en sammanfattning av aktuella EU-frågor, samt en överblick över vad som står på EU:s dagordning framöver.

EU-kommissionen var på plats i Malmö i Eurovision village

Kära EU-intresserade!

Förra veckans Europadag firade vi först med buller och bång i förtid i Stockholm på Kulturhuset den 7 maj och sedan med en två-dagars-bonanza i Malmö under Eurovision Song Contest den 9 och 10 maj. Vad jag tar med mig efter dessa intensiva dagar är bland annat att EU-minister Jessika Roswall är grym på kycklingmackor (kolla in: Paradrätten), Eurovisionfans är osannolikt trevliga och intresserade av EU-val (köerna ringlade sig långa vid vår container i Eurovision Village), oväntade kopplingar mellan europeisk integration och Eurovision (se våra seminarier i efterhand) och att diskussionerna inför EU-valet nu verkligen har kommit igång, även om valstugorna i Stockholm öppnar först denna helg.

Tyvärr lever vi ju i en geopolitiskt skakig tid, med ett ökat antal säkerhetshot. Den här veckan har kommissionen antagit den sjunde lägesrapporten om genomförandet av strategin för EU:s säkerhetsunion för 2020–2025. Tanken med en säkerhetsunion när idén föddes i början av mandatperioden, var att bryta sig ur stuprörstänket och börja jobba mer övergripande och integrerat med säkerhetsfrågor i EU. Rapporten visar att vi har gjort framsteg inom alla fem prioriterade områden: skydda EU:s fysiska och digitala infrastruktur, bekämpa terrorism och radikalisering, bekämpa organiserad brottslighet, stärka polisiärt och rättsligt samarbete och stärka samarbetet med internationella partner.

På onsdagen nåddes vi av den chockerande nyheten att Slovakiens premiärminister Robert Fico hade blivit skjuten. Det är en fruktansvärd attack på honom, men också ett oacceptabelt sätt att underminera och hota demokratin i Europa.

I veckan publicerades EU:s ekonomiska vårprognos. Efter förra årets ekonomiska nedgång är tillväxten inom EU över förväntan under de första månaderna 2024. Under de kommande 18 månaderna räknar EU-kommissionen med att nästan alla ekonomier i EU kommer att uppvisa en positiv tillväxt – om än måttlig – och uppleva en starkare uppgång under 2025. För Sverige förutses en tillväxt på 0,2 % för 2024 och 2,1 % för 2025. En fortsatt minskad inflation som stödjer ökad privatkonsumtion i kombination med en starkare export anses lägga grunden för den förväntade tillväxten. Den svenska arbetsmarknaden väntas reagera på den ekonomiska tillväxten med viss eftersläpning, då arbetslösheten väntas öka under 2024 till 8,4 % för att sedan minska och hamna på 8,2 % år 2025.

Nästa vecka dundrar vi vidare med seminarier och aktiviteter kopplade till EU-valet. Om du är i Göteborg den 20 maj, kan vi väl ses på Reväst seminarium om miljö, EU-budget och regional utveckling? Eller så träffas vi på Göteborgs stadsbibliotek och diskuterar EU-valet. Den 23 maj är det Europaparlamentets stora ”Spitzenkandidatdebatt”, alltså en slutdebatt mellan EU-partigruppernas toppkandidater till posten som kommissionens ordförande. Kom gärna och titta på den livesända debatten tillsammans med oss på ”Upplev Europa” i Kulturhuset i Stockholm. Och sedan avslutar vi veckan på fredagen med ett superintressant seminarium i Europahuset om desinformation.

Full fart alltså även nästa vecka, så jag hoppas ni kan vila upp er ordentligt i helgens sommarvärme!

Annika Wäppling Korzinek

Chef för EU-kommissionens representation i Sverige

 

Evenemang

24/5 Fighting the invisible enemy – how to resist disinformation ahead of the EU elections

Countering disinformation will be particularly important in the run up to the European elections in June due to ongoing attempts from foreign governments to exploit the openness of our societies to influence the public opinion for their own purposes. Europahuset, Regeringsgatan 65, Stockholm.

Register.

29/5 Valdebatt i Kulturhuset med Kodjo Akolor - Uppdaterad
EU-kommissionen i Sverige bjuder in till valdebatt med programledaren och komikern Kodjo Akolor. Toppkandidaterna drabbar samman i en debatt om säkerhet, klimat och europeiska värderingar. Var: Kulturhuset, Sergels torg, Stockholm Sverige

Läs mer. 

9/6 Val till Europaparlamentet
Vart femte år väljer EU:s medborgare ledamöter till Europaparlamentet. Nästa val till Europaparlamentet hålls 6-9 juni 2024. Vilken dag beror på medlemslandets valregler. I Sverige är valdagen söndagen den 9 juni.

Läs mer.
 

19/6 Webbinarium om förenklad beskattning för små och medelstora företag
Den 19 juni anordnas den andra delen av två webbseminarier på engelska för att informera om det förslag som kommissionen antog den 12 september 2023 med syfte att förenkla skattemässigt för små- och medelstora företag som bedriver gränsöverskridande handel. Den första delen ägde rum den 17 april.
    
Läs mer.

EU DENNA VECKA

Europaparlamentet

På agendan

Nästa veckas dagordning publiceras fredagar via länken nedan. Se bifogad länk.

Europaparlamentets agenda

Europeiska rådet
Europeiska unionens råd

Officiella möten i rådet anordnas av Europeiska unionens råd och leds av rådets ordförandeskap. Varje ordförandeskap anordnar även informella ministermöten för att diskutera initiativ till en särskild fråga eller rådskonstellation.

Här finner du information om möten, ämnen och händelser under det belgiska ordförandeskapet. 
 

På agendan

21/5 Allmänna rådet • 21/5 Internationella ministermöten • 21/5 TTE-rådet (Telekommunikation) • 23/5 Konkurrenskraftsrådet (inre marknaden och industri).

Vill du veta mer om något av vårens alla kommande råd? 

Du hittar alla tider och länkar samt agendor i möteskalendariet som kan uppdateras med kort varsel.

Europa Direkt

EUROPA DIREKT-NÄTVERKET I SVERIGE 2021-2025

Nätverket utgörs av 15 lokala och regionala EU-informationskontor runt om i Sverige. Hitta ditt närmaste Europa Direkt-kontor på denna karta  

6-23/5 Europa Direkt-kontorens firande av Europadagen 2024
I samband med Europadagen ordnar Europa Direkt-kontoren aktiviteter i hela landet, från Luleå i norr till Malmö i söder. Bland annat anordnas EU-bingo med Europa Direkt Västerås och seminarium under EU(ro)vision Day på Malmö universitet!
Plats: På olika ställen över hela Sverige Organisatör: Europa Direktkontoren 
Läs mer. 
 

Vill du vara med på sändlistan? Anmäl dig i vårt nya verktyg Conrep .

Observera att du måste välja de ämnesområden du är intresserad av. 

 

Europeiska kommissionens representation i Sverige

Sociala medier:
X (Twitter) 
Facebook
Instagram
YouTube

Website: Representationen i Sverige

E-mail: comm-rep-seatec [dot] europa [dot] eu (comm-rep-se[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Översikt

Publiceringsdatum
17 maj 2024
Upphovsman
Representationen i Sverige