Gå direkt till innehållet
Representationen i Sverige
Nyhetsbrev19 januari 2022Representationen i SverigeLästid: 2 min

EU-kommissionens nyhetsbrev den 19 januari 2022

Christian Danielssons krönika med en sammanfattning av aktuella EU-frågor.

Christian Danielsson
Christian Danielsson
EU-kommissionen i Sverige

Kära EU-intresserade,

Om något så har oron för ytterligare rysk eskalering mot Ukraina ökat under de senaste dagarna. Mötena i förra veckan ledde inte till en rysk avtrappning utan tvärtom fortsätter den ryska styrkeuppbyggnaden vid gränsen till Ukraina. Ryssland var också huvudämne vid förra veckans möten med EU:s försvars- och utrikesministrar i Brest i Frankrike. Budskapet var entydigt. Ministrarna tog enhälligt avstånd ifrån Rysslands krav på intressesfär, liksom Rysslands krav på att Nato bör stänga dörren till ytterligare utvidgningar. De gjorde också tydligt att EU:s solidaritet med Ukraina, dess suveränitet, självständighet och territoriella integritet ligger fast och man uppmanade Ryssland att trappa ner spänningarna. Samtidigt uttryckte ministrarna stöd för den dialog med Ryssland som äger rum inom Nato (NRC) liksom mellan USA och Ryssland om mekanismer för transparens och förutsägbarhet av militära övningar men också att omstarta arbetet om avspänning och nedrustning. Förhoppningen är att de entydiga budskapen från USA, NATO och EU skall få Ryssland att avstå från ytterligare aggression mot Ukraina. Det är också bakgrunden till det klara beskedet att motsatsen kommer att betyda massiva sanktioner mot Ryssland med mycket allvarliga konsekvenser för Rysslands ekonomi.

Thomas Östros, vicepresident i den Europeiska investeringsbanken, var den senaste gästen i representationens podd Vårt Europa som leds av Willy Silberstein. Samtalet illustrerade bankens betydelse som EU:s bank. Den står för en mycket betydande kreditgivning inom EU men också till partnerländer utanför EU. Det har varit särskilt viktigt under pandemin. Banken har också en väldigt tydlig inriktning mot gröna klimatrelaterade investeringar. Samtalet handlade också om de utmaningar som EU står inför på det ekonomiska området och Sveriges hållning. Thomas Östros pekade till exempel på bankunionens betydelse som en försäkring inför framtida kriser, vilket kan vara en anledning för Sverige som inte är medlem att reflektera över. Lyssna på avsnittet här Jag vill också slå ett slag för vårt seminarium: EU:s ramverk för ekonomisk styrning - hur kan det uppdateras och förbättras? Seminariet äger rum den 27 januari. Läs mer och anmäl dig här

Europaparlamentet valde igår en ny talman. Det blev den maltesiska politikern Roberta Metsola som är medlem av mitten-högerpartiet EPP och som har suttit i Europaparlamentet sedan 2013 och varit vicepresident sedan 2020. Metsola ersätter David Sassoli som tragiskt avled den 11 januari.

Slutligen är 80,7 % av den vuxna befolkningen inom EU fullvaccinerade och 989,8 miljoner doser vaccin har distribuerats inom EU. (Källa ECDC, 19/1 2022)

Christian Danielsson
Chef för EU-kommissionens representation i Sverige

Översikt

Publiceringsdatum
19 januari 2022
Upphovsman
Representationen i Sverige