Gå direkt till innehållet
Representationen i Sverige
Nyhetsbrev20 april 2022Representationen i SverigeLästid: 1 min

EU-kommissionens nyhetsbrev den 20 april 2022

Christian Danielssons krönika med en sammanfattning av aktuella EU-frågor.

Christian Danielsson, chef för EU-kommissionens representation i Sverige
European Union 2020

Kära EU-intresserade,

Kontrasterna är stora nu. Mitt i den skira och vackra våren som prunkar av liv, meddelar President Zelenskyj att slaget om Donbass nu har inletts och att därmed mer död, lidande och förödelse väntas i Ukraina.

Rådet antog i förra veckan två stödåtgärder inom ramen för den Europeiska fredsfaciliteten som ska göra det möjligt för EU att ytterligare stödja den ukrainska försvarsmaktens förmåga och motståndskraft när det gäller att försvara landet och skydda civilbefolkningen mot den pågående ryska militära aggressionen. EU kommer att bidra med 500 miljoner euro, utöver de resurser som redan mobiliserats för den Europeiska fredsfaciliteten för Ukraina, vilket innebär att den ursprungliga budgeten tredubblas till 1,5 miljarder euro.

EU-kommissionens ordförande Von der Leyen har aviserat att ett sjätte sanktionspaket mot Ryssland är under förberedelse och att sanktionerna förväntas fortsätta rikta in sig på banksektorn, denna gång med Rysslands största bank Sberbank i fokus. Energi kommer även fortsättningsvis inkluderas och där skulle EU-kommissionen vilja se sanktioner mot import av olja. Frågan är om medlemsstaterna nu är redo att nå enighet om detta för att öka det ekonomiska trycket på President Putin.

I Sverige har vi sett våldsamma upplopp i ett antal städer under påskhelgen, med besinningslöst våld riktat mot polis och blåljuspersonal. Polisen misstänker att våldet stammar från organiserad brottslighet. Det finns en viktig roll för EU att spela i att bekämpa gränsöverskridande våld, organiserad brottslighet och gängkriminalitet. På eftermiddagen den 20 april hålls ett spännande seminarium på detta tema i Uppsala, där bland annat EU kommissionär Ylva Johansson och Justitieminister Morgan Johansson talar. Se seminariet här.

Vi vill redan nu flagga för Europadagen den 9 maj, då vi, men även ett stort antal av våra EU- informationskontor (EDIC) runt om i landet kommer att arrangera olika aktiviteter för att högtidlighålla Europasamarbetet.

 

Christian Danielsson
Chef för EU-kommissionens representation i Sverige

Översikt

Publiceringsdatum
20 april 2022
Upphovsman
Representationen i Sverige