EU-kommissionens nyhetsbrev den 21 mars 2025 - Europeiska kommissionen
Gå direkt till innehållet
En av Europeiska unionens officiella webbplatserEn officiell EU-webbplats
Representationen i Sverige
  • Nyhetsbrev
  • 21 mars 2025
  • Representationen i Sverige
  • Lästid: 9 min

EU-kommissionens nyhetsbrev den 21 mars 2025

Upprustning, beredskap och vägval – orden som dominerat EU-veckan. Chefen för EU-kommissionens representation i Sverige, Annika Wäppling Korzinek, sammanfattar veckan i EU.   

Grafik som visar en soldat med gevär och en vägkorsning framför som visar en skylt där det står ReArm Europe och en pil till vänster

Samtidigt som Zelenskyj och Trump pratade i telefon, tog EU nästa steg mot gemensam upprustning då EU kommissionen lade fram sin vitbok om EU:s framtida försvar, ”Försvarsberedskap 2030”, ackompanjerad av investeringsplanen för upprustning, ”ReArm Europe”.  

I vitboken beskrivs det nya säkerhetsläget med ett aggressivt och expansivt Ryssland, ett Kina som spelar efter egna spelregler och ett osäkert transatlantiskt förhållande samt ett fullskaligt krig i vårt närområde. För att fortsätta leva i fred, behöver EU nu rusta upp rejält. Planerna för finansieringen av upprustningen av Europa presenterade von der Leyen redan vid toppmötet den 6 mars, men nu utvecklades det vidare. De finansieringsmöjligheter som föreslås kan mobilisera 800 miljarder euro. 150 miljarder av dessa kan lånas upp av EU-kommissionen genom det nya instrumentet SAFE och lånas sedan ut till medlemsländer. Resterande 650 miljarder euro kan medlemsländerna mobilisera genom att de ökade försvarsutgifterna, upp till 1,5% av BNP, undantas från stabilitets- och tillväxtpakten. Försvar är och förblir nationell behörighet, och därför är det medlemsländerna som behöver bestämma över hur stor budget de ska lägga på försvaret, men EU kan gemensamt signalera att upprustningen är nödvändig och att den brådskar samt ge medlemsländerna bästa förutsättningar.  

Nästa steg är att samla in de resurser som krävs för att gemensamt upphandla försvarsutrustning. Här har kommissionen identifierat sju områden där det finns luckor, som till exempel luftvärn, missiler och drönare, men även infrastruktur för militär mobilitet. Dessa sju förmågor är samstämda med Natos prioriteringar. Ytterligare en aspekt i upphandlingen är ”köp europeiskt”, för att stärka EU:s beredskap och oberoende, men också för att driva konkurrenskraft och innovation inom EU. Dock är värdekedjor inom försvarsindustrin mer komplicerade än så, vilket har gjort att man satt ett riktvärde på att 65 % av komponenterna ska vara EU-producerade.  

Redan under veckans toppmöte den 20–21 mars diskuterade stats- och regeringscheferna vitboken och investeringsförslaget, men fokus för mötet låg på konkurrenskraft där kommissionen presenterade flera förslag under veckan, bland andra en strategi för en spar- och investeringsunion med syfte att ge EU:s befolkning en bredare tillgång till kapitalmarknader och företagen bättre finansieringsmöjligheter.  

Under veckan lades också en handlingsplan för stål och metall fram. Den har koppling till vitboken om försvar och förslaget om upprustning, i och med att en stark stål- och metallindustri är viktig för att bygga upp den europeiska försvarsindustrin.  

När jag läser det jag precis har skrivit känns det smått overkligt. Fredsprojektet EU – som byggdes för att kontrollera kol- och stålframställningen, så att ingen upprustning skulle kunna ske. Fredsprojektet EU – där krigsmateriel aldrig har inkluderats i gemensamma diskussioner, än mindre i EU-finansiering. Fredsprojektet EU – som växte fram genom frihandel. Och nu står vi här, inför ett vägval – där medlemsländerna har beslutat att gå samman och investera snabbt och massivt i försvaret för att kunna förbli fredsprojektet EU. Vem hade kunnat tro det för bara något år sedan? 

Jag önskar er en solig helg!  

Annika Wäppling Korzinek

Chef, EU-kommissionens representation i Sverige

EU I VECKAN

Ökat europeiskt försvarssamarbete – Vitbok om europeiskt försvar – Beredskap 2030

Europa står inför omedelbara och växande säkerhetsutmaningar. För att möta dessa presenterade EU-kommissionen den 19 mars vitboken om europeiskt försvar, tillsammans med ett nytt försvarspaket under initiativet ReArm Europe.

Läs mer

Frågor och svar om handlingsplanen för stål och metall

I onsdags vidtog kommissionen åtgärder för att upprätthålla och utöka den europeiska industrikapaciteten inom stål- och metallsektorerna. Handlingsplanen för stål och metall är utformad för att stärka sektorns konkurrenskraft och skydda industrins framtid. Den europeiska stålindustrin är grundläggande för den europeiska ekonomin och bidrar till kritiska sektorer som bilindustrin, ren teknik och försvaret. Svar på de vanligaste frågorna om handlingsplanen hittar du via länken nedan. 

Läs mer

Frågor och svar om spar- och investeringsunionen

I onsdags antog EU-kommissionen sin strategi för en spar- och investeringsunion, ett viktigt initiativ för att förbättra hur EU:s finansiella system slussar besparingar till produktiva investeringar. Syftet är att ge människorna i EU en bredare tillgång till kapitalmarknader och företagen bättre finansieringsmöjligheter. Detta kan både öka befolkningens välstånd och främja EU:s ekonomiska tillväxt och konkurrenskraft. 

Läs mer

EUROPEISKA RÅDET/EUROPEISKA UNIONENS RÅD

Kommande rådsmöten

24/3 informellt möte mellan hälso- och sjukvårdsministrarna, jordbruks- och fiskerådet

25/3 informellt möte mellan hälso- och sjukvårdsministrarna

27/3 miljörådet

28/3 allmänna rådet. 

Mer om kommande rådsmöten.

Rådet diskuterade situationen i Ukraina

Under torsdagens toppmöte i Bryssel diskuterade EU-ledarna Ukrainas suveränitet, försvar och EU:s pågående stöd. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj deltog digitalt. Rådet bekräftade på nytt EU:s engagemang för Ukrainas självständighet, militära bistånd och en rättvis fred baserad på internationell rätt. Man välkomnade även USA:s och Ukrainas förslag om vapenvila och betonade ansvarsskyldighet för krigsförbrytelser samt lyfte fram behovet av säkerhetsgarantier för Ukraina. Rådet stöder Ukrainas väg till medlemskap i EU och EU kommer att fortsätta att tillhandahålla ekonomiskt och militärt bistånd. Frågan tas upp på nytt vid nästa möte.

Läs mer om mötet

EUROPAPARLAMENTET

Europaparlamentets talman deltog i toppmötet

Europaparlamentets talesman, Roberta Metsola, deltog i torsdagens toppmöte. I sitt anförande betonade hon att Europa måste öka sin politiska ambition inom försvar och konkurrenskraft i en värld där enskilda länder söker mer makt. Hon underströk att en fred för Ukraina måste vara genuin och varnade för falsk fred. Hon uppmanade till snabba och beslutsamma åtgärder i dessa frågor, för att anpassa den kommande långtidsbudgeten till de strategiska prioriteringarna. Reformer för en enklare, mer flexibel och resultatdriven budget är avgörande, påpekade hon. 

Läs mer

STUDENTER OCH UNGA

Ansök nu för att praktisera på EU-kommissionens representation i Sverige i höst!

Representationen i Sverige tar varje termin emot praktikanter som har en praktikperiod i sin universitetsutbildning. Praktikanten ges en möjlighet att bistå i det omväxlande dagliga arbetet med olika aktuella frågor. Under höstterminen 2025 erbjuder vi tre praktikplatser, en på vardera avdelning: press och media, kommunikation samt avdelningen för politisk och ekonomisk rapportering. Skicka in din ansökan med CV och personligt brev till comm-rep-se@ec.europa.eu senast den 31 mars. 

Mer information om praktikplatserna.

SAMRÅD OCH SYNPUNKTER

Tyck till om EU:s budget
EU-budgeten ska stödja våra politiska prioriteringar och göra direkt skillnad för invånarna. Under 2025 ska kommissionen lägga fram ett förslag till EU:s nya långtidsbudget som börjar gälla 2028. Förslaget ska sedan antas av Europaparlamentet och EU-länderna. Vi vill ha svar från dig kring hur vi bäst kan använda budgeten. Hur ska den se ut för att spegla invånarnas olika behov? Har du några funderingar kring hur EU-budgeten skulle kunna påverka ditt liv? Och hur kan vi på bästa sätt klara av EU:s gemensamma utmaningar? Gör din röst hörd genom att kasta dig in i debatten och hjälp oss att se till att det vi gör i dag stärker EU i morgon. (Foto: Markus Winkler, Unsplash)

Gör din röst hörd

FAKTARUTAN

Antalet asylansökningar minskade i december 2024

I december 2024 minskade antalet asylansökningar med 20 % jämfört med december 2023. 

Grafik på statistik som visar ett minskat antal asylsökande i EU (2025)

I december 2024 ansökte 62 085 förstagångsasylsökande (medborgare utanför EU) om internationellt skydd i EU-länder, vilket är en minskning med 17 % jämfört med november 2024 (74 485) och en minskning med 20 % jämfört med december 2023 (77 750). 

ÖVRIGT

Upplev Europa fyllde två år

I måndags fyllde utställningen Upplev Europa på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm två år! Upplev Europa drivs av Europaparlamentets kontor i Sverige och EU-kommissionens representation i Sverige och är en gratis interaktiv utställning för alla åldrar, där du får lära dig mer om EU-samarbetet och utforska hur EU påverkar din vardag. Du kan också besöka 360-bion och prova på att vara Europaparlamentariker i ett rollspel. Tack alla som varit med och fyllt de två första åren med upplevelser och minnen – många fler ska det bli! 

Välkommen till Upplev Europa

 

EVENEMANG

Hur bygger vi ett säkrare Europa?

Sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina har EU bevisat att det europeiska stödet för det krigsdrabbade landet är orubbligt. Med Donald Trumps återkomst till Vita huset har dock den amerikanska inställningen till kriget i Ukraina blivit mer oberäknelig, och osäkerheten sätter EU på prov. Den 31 mars kl. 16.30-18.00 bjuder EU-kommissionens representation i Sverige, i samarbete med Svenska Europarörelsen, in till samtal om utvecklingen i Ukraina, utsikterna till rättvis fred och betydelsen av detta för EU och Europa.

Anmäl dig här

EUROPA DIREKT

EU:s gröna omställning och konkurrenskraft - från utmaning till möjlighet

Välkommen till en förmiddag med föreläsningar och samtal där vi utforskar hur EU:s miljökrav påverkar konkurrenskraften och hur företag kan navigera i det nya regelverket. EU:s gröna giv har präglat den senaste mandatperioden, men nu skiftar fokus mot konkurrenskraft och tillväxt. Samtidigt införs nya miljökrav som påverkar svenska företag. Hur ska näringslivet anpassa sig? Vilka möjligheter och utmaningar innebär den gröna omställningen? Och hur ser relationen mellan EU och andra handelspartners ut i denna föränderliga tid? Medverkande: Maya Jollès, Ekonomisk rådgivare på EU-kommissionens representation i Sverige, Marcus Wangel, Expert miljöpolicy på Svenskt Näringsliv, Stina Wallström, Senior Trade Expert på Svenskt Näringsliv.

Eventet arrangeras av Europa Direkt Fyrbodal och Trollhättans stad. 

Tid: 01/04/2025 
Plats: Folkets Hus Kulturhuset, Kungsgatan 25, Trollhättan (följ online eller på plats, välj vid registrering)  
Anmäl dig här.

Europeiska kommissionens representation i Sverige
Vill du vara med på sändlistan för nyhetsbrevet? Anmäl dig här.

Sociala medier:
X (Twitter)
Facebook
Instagram
YouTube

Website: Representationen i Sverige

Översikt

Publiceringsdatum
21 mars 2025
Upphovsman
Representationen i Sverige