Gå direkt till innehållet
Representationen i Sverige
Nyhetsbrev22 december 2022Representationen i SverigeLästid: 1 min

EU-kommissionens nyhetsbrev den 22 december

Erik von Pistohlkors krönika med en sammanfattning av aktuella EU-frågor.

Montage EU-flagga och svensk flagga

Kära EU-intresserade,

Den här veckan är den mörkaste på året här på det norra halvklotet. På många platser i landet har det också varit väldigt kallt, något som bekymrar extra mycket i dessa tider av energikris.

Samtidigt som vi oroar oss för utsatta människor i Sverige tänker vi med beundran på den stoiska och tappra befolkningen i Ukraina, som genomlider en kylslagen vinter i ett till stora delar sönderslaget land. Sverige har tagit beslut om mer stöd till Ukraina.

I en tid då temperaturen i hela Ukraina har sjunkit till under noll, har ryska attacker lämnat miljontals utan tillförlitlig tillgång till el, centralvärme och vatten. EU och dess medlemsländer har mobiliserat cirka 800 elverk av olika typer och kommissionen kommer att organisera inköp av upp till 30 miljoner energisparande LED-lampor till Ukraina. Samtidigt pågår en insamling av skolbussar för att underlätta skolgången för landets barn.

Representationens kontor stänger strax för julledighet och när vi återvänder till våra arbetsrum har det svenska ordförandeskapet börjat. Vi ser fram emot en engagerande vår där vi hoppas att EU-frågorna ska få mer uppmärksamhet i den svenska debatten.

Den vackra och stämningsfulla julkonserten som vi genomförde den 12 december tillsammans med 22 ambassader och kulturinstitut finns att avnjuta på via vår YouTube-kanal. Sångerna och traditionerna från syd och nord, öst och väst, understryker EU:s motto ”Förenade i mångfald”.

Vi på EU-kommissionens representation i Sverige önskar er alla en god jul och ett gott nytt år!

Väl mött 2023!

 

Erik von Pistohlkors
Tillförordnad chef för EU-kommissionens representation i Sverige

Översikt

Publiceringsdatum
22 december 2022
Upphovsman
Representationen i Sverige