Kära EU-intresserade,
Som ni kanske redan läst föreslog EU-kommissionen tidigare i veckan att ytterligare medel skjuts till EU:s budget. Trots att det i dag lockar mer att skriva om jordgubbar och sill vill jag ge lite bakgrund till förslaget, som säkert kommer att bli ett stort diskussionsämne i medlemsländerna - inte minst i Sverige.
Sedan EU:s långtidsbudget för 2021-2027 antogs har EU ställts inför en rad oväntade utmaningar. När vi just tagit oss ur covid-19-pandemin och slet med de stora ekonomiska följderna kom Rysslands brutala invasion av Ukraina med enorma konsekvenser, humanitärt, ekonomiskt och på energiområdet.
EU-budgeten och de lånade medlen i NextGenerationEU har bidragit till att förbättra situationen i Ukraina och medlemsländerna, men insatserna har också gjort att budgeten konsumerats snabbare än planerat, samtidigt som nya utgifter har kommit upp på bordet. Därför har kommissionen nu gjort en genomgång av budgeten och föreslår att den förstärks:
- En Ukrainafacilitet, som bygger på bidrag, lån och garantier, med en total kapacitet på 50 miljarder euro för perioden 2024–2027 för att tillgodose Ukrainas akuta behov, återhämtning och modernisering på väg mot ett EU-medlemskap.
- Enligt den nya migrations- och asylpakten ska EU och medlemsländerna åta sig nya roller som innebär extra kostnader. Där vill kommissionen förstärka budgeten med 15 miljarder euro.
- Inflationen och räntorna har ökat snabbt och det har påverkat EU-budgeten, bland annat genom en stor ökning av finansieringskostnaderna för NextGenerationEU.
- EU:s öppna strategiska oberoende kräver stora investeringar för medlemsländernas långsiktiga konkurrenskraft inom banbrytande teknik. Kommissionen föreslår en EU-plattform för strategisk teknik där en satsning på 10 miljarder euro ska generera ökade investeringar på 160 miljarder euro.
- Dessutom föreslår kommissionen att EU-förvaltningens kapacitet justeras för att kunna utföra de nya arbetsuppgifter som medlagstiftarna beslutat om sedan 2020. Det behövs också tillskott för att kunna täcka inflationsjusterade avtalsförpliktelser. Sammanlagt föreslås en ökning på cirka 5 miljarder euro.
De föreslagna ändringarna av budgeten går nu vidare till Europaparlamentet och EU-länderna i rådet. För att se till att EU har de resurser som är nödvändiga för att fortsätta att lösa aktuella och kommande problem är en snabb överenskommelse om paketet av största vikt. Kommissionen räknar med att det spanska ordförandeskapet i Europeiska unionens råd ska driva arbetet i rådet framåt med målet att man snabbt kan enas om förslagen efter sommaren. Förhandlingarna, också parlamentets samtycke, måste föras i hamn före årsskiftet, med tanke på de akuta budgetbegränsningar som kommer att bli verklighet redan 2024.
Det är svårt att hålla koll på miljoner, miljarder, biljoner. Långtidsbudgeten för 2021–2027 uppgår tillsammans med återhämtningsinstrumentet NextGenerationEU till 2 018 miljarder euro i löpande priser. Budgetförstärkningen som föreslås är förstås stora pengar, men jämfört med den stora budgeten är det några promille.
Svåra problem löser vi bäst tillsammans, och budgeten avgör vilka insatser kommissionen kan göra.
Jag antar att många är på väg till olika midsommarfiranden, kring midsommarstänger och grillar, med midnattssol, jordgubbar och små grodor. För många brukar midsommarhelgen vara startskottet för semesterperioden. På kontoret hänger vi kvar ett tag till, dels medverkar min kollega Erik von Pistohlkors och jag i ett antal seminarier i Almedalen, dels följer vi ordförandeskapet till det sista besöket 30 juni. Det kommer ett nyhetsbrev även nästa vecka, sedan pustar vi ut efter en osedvanligt intensiv och intressant vår under blågula flaggor.
Annika Wäppling Korzinek
Chef för EU-kommissionens representation i Sverige
Översikt
- Publiceringsdatum
- 22 juni 2023
- Upphovsman
- Representationen i Sverige