Gå direkt till innehållet
Representationen i Sverige
  • Nyhetsbrev
  • 23 februari 2024
  • Representationen i Sverige
  • Lästid: 10 min

EU-kommissionens nyhetsbrev den 23 februari 2024

Annika Wäppling Korzineks krönika med en sammanfattning av aktuella EU-frågor, samt en överblick över vad som står på EU:s dagordning framöver.

Annika in front of blue wall with commission logos

Kära EU-intresserade!

På lördag har det gått två år sedan den fullskaliga ryska invasionen av Ukraina inleddes.

Det är en sorglig men också viktig dag att uppmärksamma. Den påminner oss om att kriget fortfarande pågår i ett grannland till EU och att det ukrainska folket kämpar inte bara för sin egen frihet utan också för vår. EU fortsätter att stödja Ukraina, så länge det behövs. I en tid av global oro är det helt avgörande att vi förblir orubbliga i vårt långsiktiga stöd till Ukraina. EU och dess medlemsländer har hittills stöttat Ukraina med över 1000 miljarder kr, varav ca 300 miljarder kronor i militärt material. Det gör EU till den största bidragsgivaren till Ukraina hittills. Men mer kommer att behövas. På lördag den 24 februari kl. 15.00 deltar jag och många andra vid en manifestation på Sergels torg i Stockholm för att visa vårt stöd för Ukraina – jag hoppas att du också kommer! 

I veckan lade kommissionen fram sin halvtidsutvärdering av den så kallade faciliteten för återhämtning och resiliens. Faciliteten, som är en slags fond, inrättades i februari 2021 för att ge EU:s ekonomier ett uppsving efter pandemin och för att bidra till grön och digital omställning. Redan nu har över 2 500 miljarder kronor (225 miljarder euro) betalats ut för investeringar och reformer. Det är för tidigt att mäta den totala effekten, men rapporten redogör för vissa framsteg som gjorts och lärdomar som hittills dragits därav. Ett viktigt resultat är att finansieringen har påskyndat den gröna omställningen i EU. I Sverige får Klimatklivet över 9 miljarder svenska kronor och Industriklivet över 3,2 miljarder kronor i stöd. Alla medlemsländer har i sina planer överträffat målet om att satsa minst 37 % på klimatmål. Sverige lägger nästan hälften (44 %) av finansieringen för hela planen på den gröna agendan och vissa länder har lagt över 50 %. Ett annat framsteg är att faciliteten för återhämtning och resiliens inkluderar reformer på ett innovativt sätt. Till exempel har arbetsmarknadsreformer i Spanien varit långtgående och lyckosamma. I den svenska återhämtningsplanen ingår också reformer för att öka flexibilitet, omställningsförmåga och trygghet på arbetsmarknaden. Intressant nog bedöms reformerna och investeringarna i andra EU-länder också gynna Sverige, t.ex. åtgärder som förbättrar den fria rörligheten för varor och tjänster på den inre marknaden.

Europaparlamentsvalet den 9 juni kan kännas långt bort, men tiden går som bekant fort när man har roligt och på tisdag är det bara 100 dagar kvar till valdagen. Att rösta är ett viktigt sätt att använda sin demokratiska rättighet, men så är även deltagandet i politiska samtal. EU-kommissionen har lanserat en ny plattform med syftet att öka möjligheterna för EU-medborgare att delta i utformandet av den europeiska politiken. På plattformen kan man utbyta idéer samt diskutera och debattera aktuella EU-förslag och initiativ på alla 24 EU-språk. För att inviga plattformen har den första diskussionen öppnats, och medborgarna bjuds nu in att tycka till om ämnet energieffektivitet. Delta i diskussionerna här.

Själv tänker jag ta några dagars sportlov nästa vecka och jag hoppas att ni också kan njuta av de, förhoppningsvis, sista vinterdagarna.

 

Annika Wäppling Korzinek

Chef för EU-kommissionens representation i Sverige

 Det senaste om krisen i Ukraina     

Information om EU:s stöd, åtgärder och solidaritet med Ukraina på EU-kommissionens webbplats EU:s solidaritet med Ukraina.

EU denna vecka

Här finner du information om möten, ämnen och händelser under det belgiska ordförandeskapet. 

KOLLEGIEMÖTE 

21/2 Konnektivitetspaket för digitala nät och digital infrastruktur

Den 21 februari presenterade kommissionen en rad alternativ för att främja innovation, säkerhet och resiliens vad gäller digital infrastruktur. Avancerade nättjänster och nätinfrastrukturer är avgörande för den europeiska ekonomins framtida konkurrenskraft. För att morgondagens teknik – som telemedicin, automatiserad körning, precisionsjordbruk och prediktivt underhåll av byggnader – ska kunna få spridning krävs snabb, säker och utbredd konnektivitet. Syftet med paketet är att med hjälp av konkreta förslag inleda en diskussion med intressenter, medlemsländer och likasinnade partner om hur EU:s framtida digitala landskap ska utformas. Läs mer här.

EUROPAPARLAMENTET

PÅ AGENDAN 

Nästa vecka möts Europaparlamentarikerna i plenarsammanträde i Strasbourg. Läs mer om vad som står på dagordningen här.

Europaparlamentets agenda
 

Europeiska rådet
Europeiska unionens råd

Officiella möten i rådet anordnas av Europeiska unionens råd och leds av rådets ordförandeskap. Varje ordförandeskap anordnar även informella ministermöten för att diskutera initiativ till en särskild fråga eller rådskonstellation.

PÅ AGENDAN 

25-29/2: Utrikesrådet (handel)

Möte i utrikesrådet i konstellationen för handelsfrågor hålls i anslutning till Världshandelsorganisationens (WTO) trettonde ministerkonferens (MC13) i Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten den 26–29 februari 2024. Rådet kommer att ta ställning till EU-relaterade frågor, som ska beslutas av Världshandelsorganisationens ministerkonferens.

 

26-27/2: Informellt möte mellan jämställdhetsministrarna

Trots de många framsteg som gjorts mot jämställdhet kvarstår betydande klyftor i EU. För att ta itu med dessa många utmaningar krävs en förstärkt dialog mellan ministrar och statssekreterare med ansvar för jämställdhet. Detta kommer att göra det möjligt för EU:s medlemsstater att på högsta nivå diskutera hur vi bättre kan arbeta för att skapa en ny och starkare dynamik i framtiden för jämställdheten i EU, skydda de framsteg som gjorts hittills och bygga vidare på dessa framsteg för att tillsammans gå vidare.

 

26/2 Jordbruks- och fiskerådet

På dagordningen:

 Behovet av både snabba och strukturella svar på den nuvarande situationen inom jordbrukssektorn.

 Ministerkonferensen om biosäkerhet och vaccinering

 

29/2-1/3 Informellt möte mellan utbildningsministrarna 

Dagordning bekräftas senare.

Vill du veta mer om något av vårens alla kommande råd? 

Du hittar alla tider och länkar samt agendor i möteskalendariet som kan uppdateras med kort varsel.

Evenemang

7/5 Boka datumet: Vi firar Europadagen

Vi kommer traditionsenligt att fira Europadagen på Kulturhuset/Stadsteatern! Europadagen 9 maj 2024 sammanfaller med Kristi himmelsfärdsdag och själva firandet kommer därför att ske redan den 7 maj.

Program bekräftas senare.

9/6 Val till Europaparlamentet

EU-valet 2024 närmar sig med stora kliv. Vart femte år väljer EU:s medborgare ledamöter till Europaparlamentet. Nästa val till Europaparlamentet hålls 6-9 juni 2024. Vilken dag beror på medlemslandets valregler. I Sverige är valdagen söndagen den 9 juni. Det finns en särskild webbplats på alla officiella EU-språk med information om nästa val till Europaparlamentet. Webbplatsen hittar du här. Du kan lära dig mer om hur valet fungerar, om hur valresultatet sett ut i tidigare val och om vilka de politiska grupperna i Europaparlamentet är. Du kan även kontakta Europa Direkt på tel. 00800 67891011, för att söka svar på alla dina frågor om EU och EU-valet. Mer information om hur du kan kontakta Europa Direkt hittar du här.

 

Europa Direkt

EUROPA DIREKT-NÄTVERKET I SVERIGE 2021-2025

Nätverket utgörs av 15 lokala och regionala EU-informationskontor runt om i Sverige. Hitta ditt närmaste Europa Direkt-kontor på denna karta  

 

Europa Direkt Västerbotten – Föreläsningsserie på Umeå Universitet med syfte att lyfta EU-valet genom olika teman

27/2 Demokratin i Europa och varför det är viktigt att rösta i EU-valet samt parlamentets roll i lagstiftningen.
Kl 13:00.  Magnus Blomgren, Universitetslektor vid Statsvetenskapliga institutionen, Umeå Universitet: Ingen anmälan krävs. Plats: Learning Space, Umeå Universitetsbibliotek. Endast fysiskt deltagande. Läs mer här.

12/3 EU för nybörjare. 

Kl. 13:00 – 14:00. Plats: Learning Space, Umeå Universitetsbibliotek. Endast fysiskt deltagande. Ingen anmälan krävs.

15/3 Norra Sverige som drivande i den gröna omställningen i Europa
Niklas Johansson North Sweden European Office. 

Kl. 11:00. Plats: Learning Space, Umeå Universitetsbibliotek. Endast fysiskt deltagande.Ingen anmälan krävs.

6/3 Europa Direkt Stockholm – Webbinarium om EU och Kultur! 

Vill du ta din verksamhet till en ny nivå genom internationella projekt? Är du verksam inom kultursektorn som konstnär eller representerar du en kulturorganisation? Eller är du bara allmänt nyfiken på europeiska kultursamarbeten och vilka EU-stöd som finns? Europa Direkt Stockholm bjuder in till ett inspirationswebbinarium där experter informerar om utbyten, samarbeten och tillgängliga stöd. Webbinariet arrangeras online via Zoom mellan 14:00-15:30 den 6 mars. Medverkande: Kulturrådet - Kreativa Europa Desk Sverige, Trans Europe Halles, Universitets- och Högskolerådet och Intercult.

Läs mer och anmäl dig här.

 

11/3 Europa Direkt Hässleholm – Cash for your business

Business Class, Norra station, erbjuder tillsammans med Europa Direkt Hässleholm ett kostnadsfritt seminarium om möjligheter till affärsutveckling och kapital av skånska utvecklingsaktörer för företag och organisationer som vill växa och utvecklas både lokalt och globalt. Olika skånska utvecklingsaktörer kommer att hålla korta presentationer om deras verksamhet och vad de erbjuder. Under efterföljande mingel kommer ni ha möjlighet att ställa frågor till de organisationer som är intressanta för er verksamhet. Deltar gör bland annat Tillväxtverket, DigIT Hub, Almi, Stiftelsen RUTH, Svenska ESF-rådet, Region Skåne, Media Evolution, Sparbanken Skåne och Leader Östra Skåne.

11 mars, 2024, kl.13.00-15.00

Norra station, Hässleholm

Anmäl dig HÄR

18/4 Europa Direkt Hässleholm – Vår sköra demokrati 

Bara 13% av världens befolkning lever i vad som klassas som fullvärdiga demokratier. Utvecklingen i vissa delar av världen är illavarslande där förföljelse av journalister och opposition, nedmontering av rättsväsendet och censur leder till en successiv tillbakagång av det demokratiska samhället. I föreläsningsserien Vår sköra demokrati vill Europa Direkt Hässleholm och Regionmuseet Skåne belysa olika aspekter av demokratin och medborgerligt engagemang. Med serien vill vi även uppmärksamma vikten av att rösta i EU-valet i juni 2024.  

18 april - Är demokratin rustad för klimatförändringarna?

Plats: Regionmuseet Kristianstad 

Föreläsningarna är gratis och du anmäler dig via Regionmuseets hemsida

 

Europa Direkt Sydskåne – YoungVoices4Europe 2024 – Poesi-challenge för ett Starkare Europa 

Nu är det än en gång dags för Europa Direkt Sydskånes uppmärksammade tävling #YoungVoices4Europe. En tävling där unga bjuds in till en poesi-challenge för att skapa lyrik, låttexter eller rap. Detta är ett sätt att närma sig frågor om demokrati och samhällsutveckling genom kreativt skrivande.  I år är temat ”Ett starkare Europa i världen” – att stå upp för demokratin, den europeiska livsstilen och fundera över hur kan vi kan använda artificiell intelligens.

Vinnaren får förutom äran ett par airPods och får läsa upp sitt bidrag på Europa Direkt Sydskånes årliga ungdomsevent för Europeiska språkdagen. Just nu sprids kampanjen i olika kanaler och skolor och unga bjuds in för att höja sina röster! Skicka in ditt bidrag senast 7 juni. Så här gör du för att delta i tävlingen.

EU-kommissionens representation i Sverige ger varje vecka ut ett nyhetsbrev som förutom en krönika av Annika Wäppling Korzinek, chef för representationen, innehåller information om de viktigaste EU-nyheterna och våra kommande evenemang.

Vill du vara med på sändlistan? Anmäl dig i vårt nya verktyg Conrep .

Observera att du måste välja de ämnesområden du är intresserad av. 

Europeiska kommissionens representation i Sverige

Sociala medier:
X (Twitter) 
Facebook
Instagram
YouTube

Website: Representationen i Sverige

E-mail: comm-rep-seatec [dot] europa [dot] eu (comm-rep-se[at]ec[dot]europa[dot]eu)

 

Översikt

Publiceringsdatum
23 februari 2024
Upphovsman
Representationen i Sverige