Kära EU-intresserade,
Tiden flyger fram och på söndag är det redan första advent. Vi går in i slutspurten med förberedelser inför det svenska ordförandeskapet. Förra veckan ordnade vi, tillsammans med Sieps, ett innehållsrikt seminarium om de stora frågor som sannolikt måste lösas under Sveriges tid vid ordförandeklubban. Se seminariet här. Sieps ingående rapport om knäckfrågorna är nödvändig läsning för den som vill ha en bred överblick över dagsläget i Europapolitiken.
Strax innan vi börjar fundera på julklappar brukar EU-kommissionen presentera det så kallade höstpaketet. Årets paket tar sin utgångspunkt i den ekonomiska höstprognosen 2022 , som visade att efter ett starkt första halvår har EU:s ekonomi nu gått in i en mycket besvärligare fas. Även om det snabba och väl samordnade politiska agerandet under covid-19-pandemin har haft goda resultat så ställer Rysslands invasion av Ukraina EU inför ett flertal komplicerade utmaningar. Historiskt höga energipriser, hög inflation, utbudsbrist, stigande skuldnivåer och högre lånekostnader påverkar företagen och urholkar hushållens köpkraft. Dessa utmaningar kräver ett samordnat agerande för att trygga tillgången på energi till skäliga priser, värna den ekonomiska och finansiella stabiliteten samt skydda sårbara hushåll och företag, men samtidigt skydda hållbarheten i de offentliga finanserna. Det krävs också snabba åtgärder för att stimulera den potentiella tillväxten och för att se till att den gröna och den digitala omställningen blir verklighet.
COP27 i Sharm El Sheikh har nyss avslutats, och en överenskommelse nåddes om en ny fond för förluster och skador, där rikare länder ska avsätta pengar till världens fattiga länder som drabbas av klimatkrisens effekter. Tyvärr kom inga nya åtaganden från de största utsläppskällorna om att fasa ut fossila bränslen eller vidta andra åtgärder, vilket vida uppmärksammats. EU-kommissionens ordförande, Ursula von der Leyen, kommenterade: ”COP27 markerar ett litet steg mot klimaträttvisa men mycket mer behövs för planeten. Vi har behandlat några av symptomen men inte botat patienten från dess feber.”
I förra veckans nyhetsbrev nämnde jag att DSA, lagen om digitala tjänster, trätt i kraft. Nu har vi blivit ombedda att berätta att det finns lediga jobb för datavetare och andra experter som vill arbeta med dessa frågor. Med tanke på snöslasket på Stockholms gator i skrivande stund kan det vara värt att nämna att en av stationeringsorterna är Sevilla i södra Spanien. Läs mer här, och tipsa gärna andra.
Avslutningsvis vill jag nämna att på måndag släpps biljetterna till den EU-julkonsert som representationen organiserar för tredje gången. I år är det hela 22 ambassader och kulturinstitut som kommer att delta med pärlor ur ländernas sångskatter. Vi är särskilt glada över att Ukraina deltar. Vi ser fram emot en stämningsfull kväll i Adolf Fredriks kyrka den 12 december!
Erik von Pistohlkors
Tillförordnad chef för EU-kommissionens representation i Sverige
Översikt
- Publiceringsdatum
- 24 november 2022
- Upphovsman
- Representationen i Sverige