Kära EU-intresserade,
Nu när skolorna har dragit igång, solbrännan bleknat i skuggorna av stormen Hans och svampplockarna fröjdas åt rekordstora skördar, hoppas jag att ni har hunnit pusta ut efter det svenska ordförandeskapet och kommer tillbaka fulladdade med energi inför EU-hösten. Någon vecka till går allt på sparlåga hos kollegorna i Bryssel, augusti är ju den stora semestermånaden i de flesta EU-medlemsländer, så även Belgien, men sedan drar det igång med full fart.
Den 13 september får ni redan nu boka in i kalendern, för då håller Ursula von der Leyen sitt årliga linjetal, ”State of the Union” (SOTEU). Det blir det sista SOTEU för den här EU-kommissionens mandatperiod. Vid denna tid nästa år är vi redan i en period med hearings i Europaparlamentet för de potentiella nya kommissionärerna. I årets SOTEU kan vi förvänta oss att von der Leyen ser tillbaka på den ovanligt händelserika mandatperioden och vad EU har lyckats åstadkomma – allt från vaccinupphandling, till höjda klimatambitioner, nya handelsavtal, och kanske viktigast av allt – ett aldrig sviktande stöd för Ukraina. Representationen kommer tillsammans med Europarörelsen att analysera och diskutera talet i ett seminarium på eftermiddagen den 13 september, med hjälp av journalister och experter. Välkomna hit till Europahuset eller följ seminariet digitalt!
Men det händer EU-relaterade grejer innan dess. I Göteborg pågår Frihamnsdagarna 31 augusti – 3 september med samtal och diskussioner om spännande samhällsfrågor, där även vi från Representationen kommer vara med och lyssna och prata med ungdomar om bl.a. demokratisk delaktighet och klimatfrågor.
Vi återkommer ju ofta till att det saknas svenskar i EU:s institutioner och tyvärr går inte trenden åt rätt håll, då vi som redan är anställda blir allt äldre och börjar troppa av, medan tillväxten från yngre krafter uteblir. Det är viktigt för ett väl fungerande EU-system, för balansen och för representativiteten att medlemsländerna är likvärdigt representerade även på tjänstemannanivå. Vi som kommissionstjänstepersoner representerar visserligen inte vår hemnation, men vi bär ju med oss vår kultur, vårt språk, våra nätverk och vårt sätt att tänka, vilket präglar också vår arbetsplats och de prioriteringar den gör. EU-kommissionen har nu tagit fram en handlingsplan för att förbättra rekryteringssituationen framför allt i de underrepresenterade länderna (varav Sverige är ett) och den kommer att presenteras vid ett seminarium den 5 september i Europahuset. Generaldirektören för personalfrågor i EU-kommissionen, Gertrud Ingelstad (som råkar vara just svensk) och EU Minister Jessika Roswall kommer att delta. Ni är hjärtligt välkomna till Europahuset, eller att titta digitalt.
Och slutligen vill jag redan nu flagga för att vi anordnar ett seminarium med finansdepartementet på förmiddagen den 20 september i Europahuset ”NextGenerationEU i genomförande: hur kan Sverige dra nytta av EU:s återhämtningsplan?”. Eventet kommer att fokusera på de investeringar och reformer som görs i Sverige samt hur satsningar på hur NextGenerationEU i övriga europeiska länder även skapar möjligheter för svenska företag och kan stärka Sveriges ekonomi.
Som ni ser kör vi för fullt i Europahuset i höst, med många intressanta och spännande samtal och event. Jag hoppas ni kommer förbi och att vi ses!
Annika Wäppling Korzinek
Chef för EU-kommissionens representation i Sverige
Översikt
- Publiceringsdatum
- 25 augusti 2023
- Upphovsman
- Representationen i Sverige