Gå direkt till innehållet
Representationen i Sverige
Nyhetsbrev26 april 2024Representationen i SverigeLästid: 8 min

EU-kommissionens nyhetsbrev den 26 april 2024

Annika Wäppling Korzineks krönika med en sammanfattning av aktuella EU-frågor, samt en överblick över vad som står på EU:s dagordning framöver.

Kära EU-intresserade!

Det må vara så att min arbetsgivare, EU-kommissionen, har slagit av något på takten med att föreslå nya lagförslag, vilket är logiskt så här i slutet av mandatperioden. Men Europaparlamentets ledamöter arbetar oförtrutet vidare och kraftsamlade i veckan till ett sista plenarsammanträde med en historiskt omfattande agenda. Under veckans möte i Strasbourg klubbades beslut på löpande band, däribland nya regler för att bekämpa penningtvätt, en översyn av EU:s jordbrukspolitikplattformsdirektivet, striktare gränser för luftföroreningar, regler för att minska antalet förpackningar och mycket mer…

Nästa gång ledamöterna träffas i Strasbourg är först i mitten av juli, efter valet den 9 juni, då det nya parlamentet ska välja talman och vice talmän samt fördela utskottsplatserna, och därefter godkänna EU-kommissionens nya ordförande efter förslag från Europeiska rådet.

Det bor 80 miljoner barn i EU, och våld mot barn är tyvärr ett stort problem. Som en del av EU:s strategi för barnets rättigheter antog kommissionen i veckan en rekommendation att stärka barns skydd mot alla former av våld genom att få myndigheter på alla nivåer och civilsamhället att samarbeta.

Och på tal om barn och ungdomar är det nu dags igen att söka till DiscoverEU. I sommar kommer 35 500 resekort delas ut till unga som kan resa runt i Europa under en månad. Har ni själva inte åldern inne, tipsa era barn eller andra unga bekanta att ansökningstiden går ut på tisdag 30 april!

För den som liksom jag är intresserad av EU:s historia och vill göra en djupdykning i en av EU:s grundare Jean Monnets vision för Europa, kan jag – i all ödmjukhet eftersom jag själv deltog på ett hörn i programmet – tipsa om Johar Bendjellouls radioprogram om denne för många okände EU-pionjär. Programmet bygger på journalisten Annika Ström Melins läsvärda bok om just Jean Monnet.

På måndag fortsätter våra valseminarier i Europahuset. I samarbete med Techalliansen blir det valdebatt om tech- och konkurrenskraftsfrågor med följande kandidater till Europaparlamentet: Evin Incir (S), Arba Kokalari (M), Charlie Weimers (SD), Svante Linusson (C) och Linda Westerlund Snecker (V). Och förresten, om ni har missat några av våra seminarier, till exempel veckans seminarium med tankesmedjor eller dagens debatt om Sveriges och EU:s energipolitik, kan ni se dem i efterhand på vår Youtube-kanal

Emellanåt nås vi av knasigheter eller missförstånd kring olika EU-regler. Oftast handlar det om att EU på olika sätt försöker begränsa eller inskränka våra möjligheter att njuta av livets goda. Myterna har varit många under åren, och inte sällan handlar de om mat och dryck till exempel julmust, kanelbullar, lakritspipor eller glögg, för att bara nämna några. Ofta är det som sagt missförstånd, och vi försöker bemöta dem så snabbt vi kan. Nu senast handlade det om majbrasan och eldning av trädgårdsavfall. Men jag lovar er: majbrasan är inte hotad, åtminstone inte av EU-kommissionen. Jag hoppas att ni roar er som vanligt, huttrar runt brasan och sjunger in våren! Glad valborg!

 

Annika Wäppling Korzinek

Chef för EU-kommissionens representation i Sverige

 

Evenemang
 

24/4 – 7/5 European Festival: Ukrainian Spring 2024

Den andra upplagan av European Festival: Ukrainian Spring äger rum i Sverige 24 april – 7 maj. Konceptet för årets festival är att presentera Ukraina som en självklar del av det gemensamma europeiska kulturarvet. Festivalen utlovar nya innovativa vinklar och perspektiv på detta tema.

Läs mer och biljetter.

29/4 Välkommen till valdebatt om tech- och konkurrenskraftsfrågor med kandidater till Europaparlamentet
Vad är viktigt för våra partier inom tech- och digitaliseringsområdet de närmaste fem åren i Europaparlamentet? Hur säkrar vi jobben och Europas framtida konkurrenskraft? Behövs fler eller färre regler på EU-nivå? Arrangör: TechAlliansen, i samarbete med EU-kommissionens representation i Sverige. Plats: Europahuset, Regeringsgatan 65, Stockholm 

Läs mer

3/5 Använd din röst i EU-valet
Den 3 maj arrangerar EU-kommissionen tillsammans med Myndigheten för delaktighet, Myndigheten för tillgängliga medier samt Sveriges kommuner och regioner en webbsänd halvdag om EU-valet. Plats: Europahuset, Regeringsgatan 65, plan 2, Stockholm.

Läs mer

8/5 Jord- och skogsbruket är EU:s bästa försvar!
Tillsammans med LRF bjuder EU-kommissionen in till debatt om hur jord- och skogsbruket kan bidra till en trygg livsmedelsförsörjning och den gröna omställningen och vilka förändringar som krävs i EU-lagstiftning och EU-ersättningar för att nå dit.

Läs mer.

9/5 Firande av Europadagen i Eurovision Village i Malmö

Europadagen uppmärksammas den 9 maj varje år för att fira fred och sammanhållning i Europa. Välkommen till vår EU-monter för att fira Europadagen 2024 med oss! Delta i våra aktiviteter och frågesporter för att lära dig mer om EU:s mål och värden kopplade till ESC:s historia

Ingen registrering behövs

10/5 EU(ro)vision Day: Firande av Europadagen vid Malmö universitet

En heldag med seminarier, föreläsningar och kulturevenemang med anledning av Europadagen (9 maj) för att fira freden och sammanhållningen i Europa i samband med Eurovision Song Contest 2024.

Var: Malmö universitet

Organisatörer: Malmö universitet, Europeiska kommissionens representation i Sverige, Europa Direkt-kontoren i Skåne och Centre for Modern European Studie – ett Öresunds nätverk, under beskydd av värdstaden för Eurovision Song Contest, Malmö stad.

Läs mer. 

13/5 EU-valdebatt – DEMOKRATI & AI – framtiden för EU

Europa står inför både utmaningar och möjligheter med den allt snabbare AI-utvecklingen. Samtidigt hotas demokratin globalt. Kommer EU att lyckas stå pall? Den 13 maj debatterar de svenska toppkandidaterna några av Europas mest avgörande frågor.

Läs mer.
    

16/5 Workshop om språkteknologi för ett flerspråkigt Europa!
Hur kan din verksamhet utvecklas med hjälp av AI? Välkommen till en workshop om språkteknologi för ett flerspråkigt Europa. Arrangör: Språkbanken Sam och AI Sweden. Plats: Europahuset, Regeringsgatan 65, plan 2, Stockholm.

Läs mer.   

29/5 Valdebatt i Kulturhuset med Kodjo Akolor
Save the date - Valdebatt med Kodjo

EU DENNA VECKA

Europaparlamentet

På agendan

Nästa veckas dagordning publiceras fredagar via länken nedan. Se bifogad länk.

Europaparlamentets agenda

Europeiska rådet
Europeiska unionens råd

Officiella möten i rådet anordnas av Europeiska unionens råd och leds av rådets ordförandeskap. Varje ordförandeskap anordnar även informella ministermöten för att diskutera initiativ till en särskild fråga eller rådskonstellation.

Här finner du information om möten, ämnen och händelser under det belgiska ordförandeskapet. 
 

På agendan

29-30/4 Informellt möte i rådet (allmänna frågor) • 29/4 Jordbruks- och fiskerådet

Vill du veta mer om något av vårens alla kommande råd? 

Du hittar alla tider och länkar samt agendor i möteskalendariet som kan uppdateras med kort varsel.

Europa Direkt

EUROPA DIREKT-NÄTVERKET I SVERIGE 2021-2025

Nätverket utgörs av 15 lokala och regionala EU-informationskontor runt om i Sverige. Hitta ditt närmaste Europa Direkt-kontor på denna karta  

14/5 Europa Direkt Sydskåne – Seminarium på temat energi med Lars Andrén
Varmt välkomna på näringslivslunch med en av Sveriges mest anlitade föreläsare på temat energi.
Plats: Sessionssalen, Sjöbo kommunhus 

Läs mer och anmäl dig här 

 
15/5 Europa Direkt Fyrbodal och Europa Direkt Sjuhärad – paneldebatt inför EU-valet i Trollhättan
Kandidater från samtliga riksdagspartier deltar i panelsamtalet: Isabella Lövin (MP), Ilan de Basso (S), Hanna Gedin (V), Jörgen Warborn (M), Erik Berg (L), Elisabeth Lann (KD), Abir Al-Sahlani (C) och Tomas Brandberg (SD). 
Plats: Högskolan Väst, Trollhättan 
Organisatör: Europa Direkt Fyrbodal, Högskolan Väst och Trollhättans Stad 

Information och anmälan 

15/5 Europa Direkt Fyrbodal och Europa Direkt Sjuhärad – paneldebatt med kandidater till EU-valet i Göteborg
Kandidater från samtliga riksdagspartier deltar i panelsamtalet: Hanna Gedin (V), Isabella Lövin (MP), Ilan De Basso (S), Abir Al-Sahlani (C), Erik Berg (L), Jörgen Warborn (M), Elisabeth Lann (KD) och Tomas Brandberg (SD). Moderator: Johan Wullt, EU-kommissionens representation i Sverige
    
Plats: Göteborgs stadsmuseum 
Organisatör: Europa Direkt Fyrbodal, Europa Direkt Sjuhärad och Göteborgs Stad 

Läs mer här 

16/5 Europa Direkt Sydskåne – EU-valfestival i Ystad i demokratins tecken
Nu är det snart dags för EU-val. Det vill vi på Europa Direkt Sydskåne uppmärksamma med en fullspäckad EU-valfestival i Ystad i demokratins tecken! Lyssna på kandiderande Europaparlamentariker, ställ dina hjärtefrågor och ta del av inspirerande underhållning.

Plats: Norra Promenaden i Ystad 
Organisatör: Europa Direkt Sydskåne 

Läs mer och anmäl dig här 
 

Vill du vara med på sändlistan? Anmäl dig i vårt nya verktyg Conrep .

Observera att du måste välja de ämnesområden du är intresserad av. 

 

Europeiska kommissionens representation i Sverige

Sociala medier:
X (Twitter) 
Facebook
Instagram
YouTube

Website: Representationen i Sverige

E-mail: comm-rep-seatec [dot] europa [dot] eu (comm-rep-se[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Översikt

Publiceringsdatum
26 april 2024
Upphovsman
Representationen i Sverige