
Vårtecken börja spira lite här och där i landet, och i helgen ställer vi om klockorna till sommartid. Och nej, innan du frågar, EU-kommissionen har inget nytt förslag i byrålådan för att vi ska slippa ställa fram och tillbaka tiden två gånger om året, men det ligger ett förslag hos rådet sedan 2018 som medlemsländerna ännu inte nått fram till ett beslut om.
I slutet av förra året kom Niinistörapporten som visade på behovet av en starkare krisberedskap, även på EU-nivå. Den sittande EU-kommissionen har två kommissionärer med helt nya ansvarsområden: Andrius Kubilius som ansvarar för försvar, och Hadja Lahbib med ansvar för just beredskap. Förra veckan lade kommissionen fram vitboken om europeisk försvarsberedskap, och denna vecka kom förslag om en strategi för en beredskapsunion–, båda förslagen tydliga barn av sin tid. Beredskapsstrategin syftar till att stärka vår förmåga att agera proaktivt och reagera snabbt när en naturkatastrof, hybridhot eller beväpnade attacker inträffar. Med strategin ska vi bli bättre på att förutse och förebygga kriser, snarare än att endast hantera konsekvenserna. Det kan exempelvis handla om att familjer som bor i översvämningszoner vet vad de ska göra när vattnet stiger, eller att vi alla är ”preppers” nog för att klara 72 timmar utan samhällets services och hjälp. Rent konkret omfattar strategin 30 nyckelåtgärder och en detaljerad handlingsplan för att främja beredskapsunionens mål samt utveckla en kultur av ”inbyggd beredskap” i all EU-politik. Strategin lyfter också möjligheten till gemensamma beredskapslager av till exempel läkemedel, drivmedel, kritiska insatsvaror och råmaterial, samt möjligen även livsmedel.
Att utvinna, bearbeta och återvinna kritiska råvaror i EU och att trygga leveranskedjorna är några av utmaningarna när EU ska nå sina klimatmål och digitala mål. Kritiska råvaror används överallt och är viktiga för att vår vardag och vårt samhälle ska fungera, men vi är i de flesta fall helt beroende av länder utanför EU för tillgången till dem. Tre svenska projekt finns bland de 47 strategiska projekt som EU-kommissionen valt ut för att utöka den inhemska råvaruförsörjningen. Projekten är ett viktigt steg i genomförandet av akten om kritiska råvaror, och de valdes ut då de bidrar till att trygga försörjningen, uppfyller miljömässiga och sociala kriterier, samt är tekniskt genomförbara. Satsningarna som identifierats i Sverige är återvinningsprojektet NorthCYCLE , ReeMAP-projektet som bidrar till tillgången på sällsynta jordartsmetaller för magneter, samt utvinningsprojektet Talga Natural Graphite ONE. De strategiska projekten får samordnat stöd från kommissionen, medlemsländerna och finansinstituten för att bli operativa.
Den här veckan har vi haft ett möte i Stockholm med alla de femton Europa Direkt-kontoren som finns runt om i landet och som fyller en oerhört viktig funktion för att sätta in EU i det lokala och regionala sammanhanget, informera om EU, engagera medborgare och svara på frågor om fonder och program. Ta reda på vilket Europa Direkt-kontor som ligger närmast dig och se till att du inte missar någon av deras kommande aktiviteter. Och för er som ännu inte har ett EU-kontor i er region men gärna vill ha ett sådant, kan jag tipsa om att vi snart öppnar upp för ansökningar till nästa generation av ED-kontor för åren 2026-2030.
Trevlig helg – och glöm inte att ställa fram (eller är det tillbaka..?) klockan!
Annika Wäppling Korzinek
Chef, EU-kommissionens representation i Sverige
EU I VECKAN
Kommissionen väljer ut 47 strategiska projekt för att säkra och diversifiera tillgången till råvaror i EU
Kommissionen har för första gången antagit en förteckning över 47 strategiska projekt för att öka den inhemska kapaciteten för strategiska råvaror, vilket i sin tur kommer att stärka den europeiska värdekedjan för råvaror och diversifiera försörjningskällorna. Tre av projekten finns i Sverige.
Debatt: Den nya energiunionen är renare, billigare och mer sammanlänkad
Ett starkare Europa kräver ett starkare energisamarbete, vilket i sin tur utgör grunden för sysselsättning, tillväxt och välstånd, skriver Dan Jørgensen, EU-kommissionär med ansvar för energi och bostäder i Dagens industri (22 mars).
Debattartikel: Den nya energiunionen är...
EUROPEISKA RÅDET/EUROPEISKA UNIONENS RÅD
Kommande rådsmöten
2-3 april: Informellt möte mellan försvarsministrarna
3-4 april: Första toppmötet mellan EU och Centralasien
EUROPAPARLAMENTET
Europaparlamentet
Europaparlamentet samlas för session i Strasbourg 31 mars-3 april. På tisdag debatterar ledamöterna resultatet av förra veckans toppmöte tillsammans med Europeiska rådets ordförande António Costa och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. EU:s utrikeschef Kaja Kallas är också på plats för att debattera EU:s gemensamma utrikes-, försvars- och säkerhetspolitik för 2025. Under veckan behandlas även planerna för att förbättra EU:s säkerhet och beredskap, EU:s stöd till stålindustrin och strategin för energiintensiva industrier, samt militär rörlighet.
STUDENTER OCH UNGA
Ansök nu för att praktisera på EU-kommissionens representation i Sverige i höst!
Representationen i Sverige tar varje termin emot praktikanter som har en praktikperiod i sin universitetsutbildning. Praktikanten ges en möjlighet att bistå i det omväxlande dagliga arbetet med olika aktuella frågor. Under höstterminen 2025 erbjuder vi tre praktikplatser, en på vardera avdelning: press och media, kommunikation samt avdelningen för politisk och ekonomisk rapportering. Skicka in din ansökan med CV och personligt brev till comm-rep-se@ec.europa.eu senast den 31 mars.
Mer information om praktikplatserna.
Tyck till om frågor som rör unga
Gå med i diskussionen på Plattformen för medborgarengagemang och dela dina idéer om viktiga ämnen som exempelvis klimatinsatser och digitala rättigheter.
FAKTARUTAN
Rekordhögt stöd för EU i Sverige
79 % av svenskarna anser att Sverige har dragit nytta av EU-medlemskapet, visar en Eurobarometer som publicerades i veckan.
Det är en ökning med 2 procentenheter jämfört med fjolårets resultat och den högsta noteringen sedan 1983 då frågan ställdes för första gången. I samtliga medlemsländer anser i genomsnitt 74 % att deras land har dragit nytta av EU, vilket är 4 procentenheter mer än i fjol. Totalt deltog 26 354 personer över 15 år i undersökningen, varav 1073 personer från Sverige.
ÖVRIGT
Skolambassadörer på studiebesök i Bryssel
Förra veckan deltog 29 lärare från hela landet, och deras respektive skolledare, i en fortbildning om EU på plats i Bryssel. De besökte bl.a EU-kommissionen, Europaparlamentet, Sveriges ständiga representation vid EU och North Sweden European Office. Denna grupp ingår i nätverket Skolambassadör för EU vars syfte är att utveckla arbetet kring EU-frågor på skolor. EU-kommissionens representation genomför fortbildningen tillsammans med Europaparlamentets kontor i Sverige och myndigheten UHR.
EVENEMANG
Hur bygger vi ett säkrare Europa?
Sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina har EU bevisat att det europeiska stödet för det krigsdrabbade landet är orubbligt. Med Donald Trumps återkomst till Vita huset har dock den amerikanska inställningen till kriget i Ukraina blivit mer oberäknelig, och osäkerheten sätter EU på prov. Den 31 mars kl. 16.30-18.00 bjuder EU-kommissionens representation i Sverige, i samarbete med Svenska Europarörelsen, in till samtal om utvecklingen i Ukraina, utsikterna till rättvis fred och betydelsen av detta för EU och Europa.
Tid: 31/03/2025
Plats: EU-kommissionens representation i Sverige, Vasagatan 7, Stockholm
Organisatör: EU-kommissionens representation i Sverige, Svenska Europarörelsen
Bokseminarium i Malmö — Tjugoåttonde årgången av Europaperspektiv
Boklansering på Malmö universitet: Den nya geopolitiska kartan och EU:s vägval. I Europaperspektiv 2025 diskuterar ledande svenska forskare och experter hur EU ska hantera den nya geopolitiska kartan vilket också aktualiserar den viktiga frågan om finansiering. Vid årets bokseminarium kommer finansmarknadsminister Niklas Wykman i sitt anförande diskutera denna kanske avgörande fråga. Torsdagen den 8 april 2025, kl 13.00-16.35
Tid: 08/04/2025
Plats: Orkanen (sal D131), Malmö universitet, Nordenskiöldsgatan 10, Malmö
Organisatör: Europaperspektiv, Sydsvenska handelskammaren, Region Skåne, Malmö universitet, Europeiska kommissionen
Anmälan: http://bit.ly/europaperspektiv...
Välkommen till en kunskapsintensiv halvdag om den sociala ekonomin i Sverige, var är vi idag?
Sveriges regering ställde sig bakom rådsrekommendationen från 2023 om att införa en handlingsplan för den sociala ekonomin i Sverige, men vad har hänt sedan dess? Välkommen till denna halvdag, den 10 april kl. 09.00 – 12.00, där ledande experter och beslutsfattare delar sina insikter. Inspireras av lokala och regionala initiativ inom den sociala ekonomin, nätverka och upptäck nya möjligheter för att främja sociala innovatione och hållbar utveckling.
Tid: 10/04/2025
Plats: EU-kommissionens representation i Sverige, Vasagatan 7, Stockholm
Organisatör: Skoopi, Coompanion, Fremia, EU-kommissionen
Skicka din anmälan till anmalan@skoopi....
EUROPA DIREKT
EU:s gröna omställning och konkurrenskraft - från utmaning till möjlighet
Välkommen till en förmiddag med föreläsningar och samtal där vi utforskar hur EU:s miljökrav påverkar konkurrenskraften och hur företag kan navigera i det nya regelverket. EU:s gröna giv har präglat den senaste mandatperioden, men nu skiftar fokus mot konkurrenskraft och tillväxt. Samtidigt införs nya miljökrav som påverkar svenska företag. Hur ska näringslivet anpassa sig? Vilka möjligheter och utmaningar innebär den gröna omställningen? Och hur ser relationen mellan EU och andra handelspartners ut i denna föränderliga tid? Medverkande: Maya Jollès, Ekonomisk rådgivare på EU-kommissionens representation i Sverige, Marcus Wangel, Expert miljöpolicy på Svenskt Näringsliv, Stina Wallström, Senior Trade Expert på Svenskt Näringsliv.
Tid: 01/04/2025
Plats: Folkets Hus Kulturhuset, Kungsgatan 25, Trollhättan (följ online eller på plats, välj vid registrering)
Organisatör: Europa Direkt Fyrbodal och Trollhättans stad
Europaforum 2025
Norra Sverige i förändringens Europa – med fokus på geopolitik, sammanhållning och biobaserad ekonomi. Europa står inför stora förändringar kopplat till det geopolitiska säkerhetsläget, sammanhållningspolitiken och den biobaserade ekonomin. Hur diskuteras de utmaningar men också möjligheter som det innebär på EU-nivå? Och hur kan vi knyta an till det i våra utvecklingsprocesser i norra Sverige? Annika Wäppling Korzinek, chef för EU-kommissionen i Sverige och Per Johansson, chef för EU-parlamentets kontor i Sverige medverkar i programmet.
Tid: 03/04/2025 - 04/04/2025
Plats: Storlien och online
Oganisatör: Europaforum Norra Sverige
Europeiska kommissionens representation i Sverige
Vill du vara med på sändlistan för nyhetsbrevet? Anmäl dig här.
Sociala medier:
X (Twitter)
Facebook
Instagram
YouTube
Website: Representationen i Sverige
Översikt
- Publiceringsdatum
- 28 mars 2025
- Upphovsman
- Representationen i Sverige