Gå direkt till innehållet
Representationen i Sverige
Nyhetsbrev31 augusti 2023Representationen i SverigeLästid: 2 min

EU-kommissionens nyhetsbrev den 31 augusti 2023

Annika Wäppling Korzineks krönika med en sammanfattning av aktuella EU-frågor.

Annika Wäppling Korzinek

Kära EU-intresserade,

Vi har ytterligare någon mellanvecka framför oss, där det känns som höstens aktiviteter så smått har börjat dra igång, men där EU-kommissionen fortfarande är kvar i semi-semesterläge. 

Spanien, som tog över ordförandeflaggan efter Sverige från 1 juli, har dock inte fått någon vila eller ro. De rivstartade, mitt under nationella val dessutom, och prioriteringarna som Spanien har presenterat för perioden fram till 31 december följer mycket den utstakade EU-agendan, men med lite egna nyanser: 

• Att återindustrialisera EU och säkerställa dess öppna strategiska oberoende: Här vill Spanien se närmare samverkan med Latinamerika, få på plats handelsavtalen med Mexiko, Chile och Mercosur och stärka EU:s ekonomiska säkerhet. Man vill även bygga upp EU:s egen kapacitet och motståndskraft, t.ex. genom att stödja konkurrenskraft och företagande, samt slutförhandla förordningarna om kritiska och strategiska råmaterial och nettonollindustrin.

• Att göra framsteg med den gröna omställningen och miljöanpassningen: Spanien kommer fortsätta driva på den viktiga klimatomställningen och försöka avsluta de akter relaterade till ”Fit for 55” som återstår, t.ex. energiprestanda i byggnader, vätgas, reform av elmarknaden och bekämpning av mikroplast i miljön.

• Att främja ökad social och ekonomisk rättvisa: På den spanska prioriteringslistan hittar vi framför allt översynen av den långfristiga EU-budgeten (MFF), minimiregler för företagsbeskattning, förstärkning av arbetstagares rättigheter och bättre skydd för utsatta grupper. 

• Att stärka den europeiska enigheten: Tyngdpunkten ligger vid att behålla EU:s gemensamma hållning gentemot Ryssland och i stödet för Ukraina, men också fokus på EU:s värderingar och hur vi ska se på utvecklingen av det gemensamma EU-projektet i ljuset av en potentiell utvidgning framöver. 

Så här i slutet av sommaren är det många här i Sverige som njuter av, eller förfäras över, surströmming. Men forskningen har länge varnat för att sill och strömming i Östersjön ligger under miniminivån av livskraftiga bestånd, och har varit så ända sedan 1990-talet. Beståndet av sill/strömming i Bottenhavet har fallit under sunda nivåer på grund av det lägre antalet unga fiskar och den mindre storleken på äldre fiskar. Sedan tidigare råder fiskestopp för arten i västra Östersjön, men nu i veckan la EU-kommissionen även ett förslag för att det riktade fisket ska upphöra för båda bestånden även i centrala Östersjön och i hela Bottniska viken. Bara i Rigabukten – där beståndet fortfarande ser ut att vara livskraftigt – bör strömmingsfiske vara fortsatt tillåtet, men till en lägre nivå. EU-kommissionens förslag kommer nu att analyseras och diskuteras och i oktober ska medlemsländerna fatta beslut.

Slutligen vill jag flagga för nästa veckas event på Europahuset – den 5 september kl. 11.30-12.30 diskuterar EU Minister Jessika Roswall, generaldirektören för EU-kommissionens personalfrågor Gertrud Ingestad och generaldirektören för Universitets- och Högskolerådet Eino Örnfeldt temat:  ”Fler Svenskar i EU – hur når vi dit?”. Hjärtligt välkomna!

Jag önskar er en fin vecka!

 

Annika Wäppling Korzinek

Chef för EU-kommissionens representation i Sverige

Översikt

Publiceringsdatum
31 augusti 2023
Upphovsman
Representationen i Sverige