Kära EU-intresserade!
Den här veckan möttes rådet för utrikesfrågor och diskuterade framför allt stödet till Ukraina och situationen i Gaza. Det var en ganska irriterad stämning, framför allt mot Ungern och dess motsträvighet. Flera medlemsstater var tydliga med att de börjar få nog, då Ungern har blockerat 41 procent av EU:s resolutioner om Ukraina. Rådet lyckades ändå komma fram till slutsatser, som sätter fem prioriteringar:
1) EU förblir orubbligt i sitt stöd för Ukraina och ska använda alla verktyg som står till dess förfogande, bland annat den nyligen inrättade fonden för bistånd till Ukraina som en del av den europeiska fredsfaciliteten.
2) EU:s försvarstekniska och försvarsindustriella bas måste stärkas så att den kan tillgodose behoven hos medlemsländernas och partnerländernas väpnade styrkor.
3) Rådet uppmanar medlemsländerna att ytterligare bidra till att EU-kapaciteten för snabba insatser kan genomföras fullt ut senast 2025 och att så snabbt som möjligt genomföra åtagandet om militär rörlighet 2024.
4) Rådet upprepar vikten av att stärka motståndskraft mot hybridhot, utländsk informationsmanipulering och inblandning, cyberhot samt skadlig verksamhet som riktar sig mot EU och dess medlemsländer och partner.
5) Rådet upprepar att EU:s strategiska partnerskap med Nato, som vilar på starka transatlantiska band, är avgörande för säkerheten och stabiliteten. EU står fast vid sitt åtagande att ytterligare stärka, fördjupa och utvidga partnerskapet genom politisk dialog och samarbete.
Den här veckan har vi också sett ett antal bilaterala hjälppaket till Ukraina – allt från 30 F-16-stridsplan från Belgien, till ett säkerhetsavtal med Spanien som bland annat innebär motsvarande runt elva miljarder kronor i militärt bistånd under 2024 och sammanlagt uppemot 60 miljarder kronor till 2027, för att inte förglömma Sverige; med ett stödpaket värt drygt 13,3 miljarder kronor, med bland annat två ASC 890-flygplan, artilleriammunition och bepansrade fordon.
EU-kommissionen har beslutat att formellt avsluta granskningen av om Polen bryter mot EU:s grundläggande värderingar och rättsstatens principer. 2017 inledde EU-kommissionen ett så kallat artikel 7.1-förfarande mot Polen, på grund av den dåvarande regeringens försök att få ökat politiskt inflytande över landets domare och domstolar, vilket kommissionen ansåg allvarligt hotade rättsstatens principer. Sedan i höstas har Polen en ny regering som raskt har börjat dra tillbaka flera av de lagar som EU-kommissionen opponerade sig mot. Ungern är nu det enda land som fortfarande har ett artikel 7.1-förfarande pågående mot sig. Förfarandet brukar kallas ”EU:s atomvapenklausul”, då det är det kraftigaste sanktionsmedlet fördragen erbjuder, det vill säga indragen rösträtt i rådet.
Nu är nedräkningen verkligen i gång – bara en dryg vecka kvar till EU-valet den 9 juni! Jag hoppas ni passar på att förtidsrösta, innan studentskivor och nationaldagsfirande distraherar er allt för mycket. Om ni missade vår stora valdebatt med Kodjo som moderator, kan ni se den i efterhand på YouTube – en livlig debatt inför ett fullsatt auditorium.
Annika Wäppling Korzinek
Chef för EU-kommissionens representation i Sverige
Evenemang
9/6 Val till Europaparlamentet
Vart femte år väljer EU:s medborgare ledamöter till Europaparlamentet. Nästa val till Europaparlamentet hålls 6-9 juni 2024. Vilken dag beror på medlemslandets valregler. I Sverige är valdagen söndagen den 9 juni.
9/6 EU-valvakan 2024
Gå direkt från vallokalen till valfest på Kulturhuset Stadsteatern – följ valresultatet, bena ut begreppet europeisk kultur, lyssna på politisk analys och stand up, quizza, lär dig tala flytande Erasmusengelska och mycket mer tillsammans med kvällens konferencierer: komikern Torbjörn Averås Skorup och journalisten Aida Pourshahidi. Arrangör: Kulturhuset, Stadsteatern Plats: Kulturhuset, Stadsteatern, Sergels torg, Studion, plan 1.
19/6 Webbinarium om förenklad beskattning för små och medelstora företag
Den 19 juni anordnas den andra delen av två webbseminarier på engelska för att informera om det förslag som kommissionen antog den 12 september 2023 med syfte att förenkla skattemässigt för små- och medelstora företag som bedriver gränsöverskridande handel. Den första delen ägde rum den 17 april.
Läs mer.
EU DENNA VECKA
Europaparlamentet
På agendan
Nästa veckas dagordning publiceras fredagar via länken nedan. Se bifogad länk.
Europeiska rådet
Europeiska unionens råd
Officiella möten i rådet anordnas av Europeiska unionens råd och leds av rådets ordförandeskap. Varje ordförandeskap anordnar även informella ministermöten för att diskutera initiativ till en särskild fråga eller rådskonstellation.
Här finner du information om möten, ämnen och händelser under det belgiska ordförandeskapet.
Vill du veta mer om något av vårens alla kommande råd?
Du hittar alla tider och länkar samt agendor i möteskalendariet som kan uppdateras med kort varsel.
Europa Direkt
EUROPA DIREKT-NÄTVERKET I SVERIGE 2021-2025
Nätverket utgörs av 15 lokala och regionala EU-informationskontor runt om i Sverige. Hitta ditt närmaste Europa Direkt-kontor på denna karta
3/6 Europa Direkt Västerbotten – Pizzakväll med uppladdning inför EU-valet
Välkommen på pizzakväll! Den 3 juni laddar vi upp inför EU-valet med pizza och EU-quiz. Var? Ungdomsverket, Nordlandergatan 1, Norrböle. Arrangör: Europa Direkt Västerbotten
Vill du vara med på sändlistan? Anmäl dig i vårt nya verktyg Conrep .
Observera att du måste välja de ämnesområden du är intresserad av.
Europeiska kommissionens representation i Sverige
Sociala medier:
X (Twitter)
Facebook
Instagram
YouTube
Website: Representationen i Sverige
E-mail: comm-rep-seec [dot] europa [dot] eu (comm-rep-se[at]ec[dot]europa[dot]eu)
Översikt
- Publiceringsdatum
- 31 maj 2024
- Upphovsman
- Representationen i Sverige