Gå direkt till innehållet
Representationen i Sverige
Nyhetsbrev7 december 2021Representationen i SverigeLästid: 1 min

EU-kommissionens nyhetsbrev den 7 december 2021

Christian Danielssons krönika med en sammanfattning av aktuella EU-frågor.

Christian Danielsson
Christian Danielsson
EU-kommissionen i Sverige

Kära EU-intresserade,

 

Spänningarna är stora i EU:s närområde. Den ryska militära upptrappningen vid Ukrainas gräns är oroande. Det är bakgrunden till de mycket tydliga budskapen från Europeiska unionen och inte minst från USA, att rysk aggression kommer att få allvarliga konsekvenser för Ryssland. Förhoppningsvis medverkar det budskapet till att Ryssland avstår från aggressiva äventyrligheter mot grannlandet Ukraina. Ytterst handlar det om respekten för internationell rätt och den europeiska säkerhetsordning som tjänat oss väl. Det innebär att varje land suveränt väljer sin egen säkerhetspolitik utan inblandning av andra. Det innebär också att aggression och ockupation av andra länders territorium är oacceptabelt. Vägen framåt vad gäller Ukraina är att Ryssland respekterar dessa principer och att man återgår till Minsk-avtalet och uppfyller åtagandena däri. Där är vi inte idag och det är allvarligt.

 

Den sociala dimensionen står på dagordningen för EU-kommissionen denna vecka. Det är en uppföljning av handlingsplanen om den sociala pelaren från i våras läs den här. Paketet innehåller bland annat ett förslag om att förbättra arbetsvillkoren i gig-ekonomin. Det handlar om att stävja missbruk men också att skapa bättre konkurrensvillkor. Många gånger är de som arbetar i den ekonomin klassificerade som egenföretagare då de i verkligheten är att betrakta som anställda. Konkret handlar det om rättigheter som arbetslöshetsunderstöd, sjukförsäkring, föräldraledighet och arbetsskydd.

 

EU-kommissionen avser också att föreslå att hatbrott och hatretorik kriminaliseras på EU-nivå. Det är en viktig signal i dessa tider då just sådana brott är omfattande.

 

För representationens vidkommande ser vi fram emot den julkonsert som vi tillsammans med 16 ambassader arrangerar den 14 december i Adolf Fredriks kyrka i Stockholm. Boka biljetter här

 

Slutligen är 77,5 % av den vuxna befolkningen inom EU fullvaccinerade och 844,5 miljoner doser vaccin har distribuerats inom EU. (Källa ECDC, 7/12 2021)

 

 

Christian Danielsson
Chef för EU-kommissionens representation i Sverige

Översikt

Publiceringsdatum
7 december 2021
Upphovsman
Representationen i Sverige