Gå direkt till innehållet
Representationen i Sverige
Nyhetsbrev7 juli 2022Representationen i SverigeLästid: 2 min

EU-kommissionens nyhetsbrev den 7 juli 2022

Christian Danielssons krönika med en sammanfattning av aktuella EU-frågor.

Christian Danielsson, chef för EU-kommissionens representation i Sverige
European Union 2020

Kära EU-intresserade,

Almedalsveckan var hektisk. Vi deltog från representationen i ett antal seminarier. Vi höll också en uppskattad heldagshearing om riksdagspartiernas EU-politik den 4 juli. Cecilia Garme ledde på ett föredömligt sätt utfrågningen med partiföreträdarna och det blev tydligt att det är en betydande spännvidd i uppfattning mellan partierna. Vi beklagar förstås djupt det allvarliga våldsbrott som begicks i Visby den 6 juli och våra tankar går till offrets anhöriga. Dådet är en brutal påminnelse av hur sårbart det öppna politiska samtalet, som ju tar så ett konkret uttryck under Almedalsveckan, uppenbarligen är. Som många med rätta har kommenterat, får vi trots allt inte låta oss skrämmas när vi blickar framåt, utan sträva efter att aktivt bevara och värna om de värderingar om öppenhet, dialog och fria samtal, som Sverige och Europas demokrati vilar på. 

I Ukraina fortsätter Putins brutala anfallskrig. Visserligen sker vissa ryska framsteg i Donbass men Ukraina förefaller försvara sig väl, trots underlägsenhet i eldkraft. Därför är snabb tillförsel från väst av ytterligare försvarsmateriel, inte minst modernt artilleri av mycket stor betydelse. Parallellt kommer det att krävas uthållighet i stödet till Ukraina, inte minst av oss i den europeiska unionen. Putin har visat att han är redo att idka utpressning genom att minska gasleveranserna och det är särskilt kännbart för de medlemsländer med stort gasberoende. Långsiktigt kan det bara mötas genom att den europeiska unionen kommer ur beroendet. Det är vad initiativet RepowerEU handlar om. Initiativet innehåller kraftig utbyggnad av förnyelsebar energi, ökade ambitioner i energisparande och ökad import av gas från leverantörer som USA, Algeriet, Egypten, Quatar och Norge. Vi måste dock också ha beredskap för att Putin mer dramatiskt kortsiktigt minskar tillförseln av gas från Ryssland. Det är bakgrunden till att kommissionen under juli kommer med en plan över hur en sådan situation kan hanteras på EU nivå.

Veckans innovationsinitiativ från kommissionen är välkommet. I dessa tider då så mycket av EU-arbetet handlar om att hantera kriser så är det bra med tankar på hur Europa kan stärka förutsättningarna för tillväxt och välstånd. Innovation är ett avgörande element i det sammanhanget. Initiativet har en bred ansats med förslag och åtgärder på allt ifrån forskningsområdet, utbildning och finansiering till värnandet om talang och stöd för uppskattning av innovation.

Nu är det dags att önskar alla ni som följer oss en trevlig sommar. Även vi på Representationen tar ett sommaruppehåll med nyhetsbrevet och med våra aktiviteter i Europahuset, som vi återupptar igen i slutet av augusti. Dock kan den som vill gärna fortsätta att hålla sig uppdaterad via våra sociala medier, där vi löpande rapporterar om Europapolitiken. På återseende!   

Christian Danielsson
Chef för EU-kommissionens representation i Sverige

Översikt

Publiceringsdatum
7 juli 2022
Upphovsman
Representationen i Sverige