EU-kommissionens nyhetsbrev den 8 december 2023 - Europeiska kommissionen Gå direkt till innehållet
En av Europeiska unionens officiella webbplatserEn officiell EU-webbplats
Representationen i Sverige
  • Nyhetsbrev
  • 8 december 2023
  • Representationen i Sverige
  • Lästid: 3 min

EU-kommissionens nyhetsbrev den 8 december 2023

Annika Wäppling Korzineks krönika med en sammanfattning av aktuella EU-frågor.

Annika vid konferensbord

 

Kära EU-intresserade!

På söndag delas Nobelpriset ut i Stockholm, och det är extra roligt att forskningen som ledde till Anne L'Huilliers och Ferenc Krauszs fysikpris medfinansierats av EU, bland annat från European Research Council (ERC) och Marie Skłodowska-Curie Actions under Horizon 2020. Anne L'Huillier ger också Lunds universitet dess första Nobelpristagare, vilket är väl värt att fira. I samband med Nobelfirandet får vi besök av Iliana Ivanona, EU-kommissionären med ansvar för innovation, forskning, utbildning och kultur, som kommer att träffa forskningsminister Mats Persson och kulturminister Parisa Liljestrand.

Den 7 december hölls EU–Kina-toppmötet i Peking. EU företräddes av EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, EU:s utrikeschef Josep Borrell och Europeiska rådets ordförande Charles Michel. De träffade Kinas president Xi Jinping och premiärminister Li Qiang. Den viktigaste punkten på agendan var globala säkerhetspolitiska frågor, det vill säga Rysslands anfallskrig mot Ukraina och läget i Mellanöstern. En annan fråga av prioritet var handelsförbindelserna mellan EU och Kina, där framför allt EU:s handelsunderskott på 400 miljarder euro, en tiofaldig ökning på 20 år, är viktigt att uppmärksamma. Rättvis konkurrens och att spela med samma spelregler betonades vid diskussionerna. Ursula von der Leyen upprepade EU:s position visavi Kina: ”de-risk, not decouple”, det vill säga att minska riskerna utan att kapa banden. 

Vad gäller det säkerhetspolitiska läget, riktar sig flera av världens blickar mot EU-toppmötet torsdag-fredag nästa vecka. Då samlas de 27 EU-ländernas stats- och regeringschefer för att bland annat diskutera hur EU ska hantera Ukrainas stora behov av fortsatt militärt stöd. 

Vi har sett en oroväckande ökning av hatpropaganda och hatbrott i Europa, där judiska och muslimska grupper är särskilt utsatta. Meddelandet ”Ingen plats för hat: ett Europa enat mot hat” som Kommissionen lade fram denna vecka, är en uppmaning till alla européer att ta ställning mot hat och stå upp för tolerans och respekt. Förstärkt skydd för religiösa platser, stärkt uppförandekod mot näthat och ökat stöd till journalistutbildningar är exempel på åtgärder. 

Känner du att du är medborgare i EU? 89 % av svenskarna som svarat i en undersökning via Eurobarometer instämmer helt eller delvis. Med ett halvår kvar till EU-valet är undersökningen som handlar om medborgarskap och demokrati extra aktuell. I år är det dessutom 30 år sedan unionsmedborgarskapet inrättades inom EU. Det kompletterar det svenska medborgarskapet och ger särskilda rättigheter inom EU, exempelvis fri rörlighet, att rösta och ställa upp i EU-val och kommunala val och konsulärt skydd. EU-kommissionen har i veckan också lagt fram förslag för att stärka medborgarskapet

En rättighet som unionsmedborgarskapet för med sig är möjligheten att genom ”medborgarinitiativ” påverka politiken. Ett sådant initiativ som samlat in över 1 miljon giltiga underskrifter i minst sju EU-länder är "Ett pälsfritt Europa". EU-kommissionen har i veckan svarat på initiativet och åtagit sig att noga undersöka om det behövs ett förbud mot djuruppfödning för pälsproduktion och försäljning av sådana produkter i EU. EU-kommissionen har även föreslagit nya regler för bättre djurskydd. Vi uppdaterar reglerna för djurtransporter för första gången på 20 år för att öka välbefinnandet för de 1,6 miljarder djur som transporteras i EU varje år. För första gången introduceras även nya EU-regler för att bättre skydda hundar och katter som föds upp och säljs som sällskapsdjur.

Jag önskar er en fin vecka!

Annika Wäppling Korzinek

Chef för EU-kommissionens representation i Sverige

Översikt

Publiceringsdatum
8 december 2023
Upphovsman
Representationen i Sverige